Svar: Problemer med skemad - 6 mdr.
Kære Lone
Du kan begynde med grøntsagsmos og du kan begynde med grød. Der er ingen regler for hvilken rækkefølge det skal være.
Undgå alt for mange forskellige smagsvarianter. Begynd med en type grød/mos og hold dig til den samme i en periode. Når han begynder at kunne lide dette kan du tilføre lidt nyt, evt. i form af frugt tilsat den samme grød eller en ny grøntsag tilsat mosen. Tilbyd ham små mængder af gangen.
I begyndelsen er det svært for ham at styre mundbevægelserne. Det kræver øvelse at holde maden inde i munden, få det ført over bag i munden og synke. Derfor vil der ofte komme noget ud igen. Det betyder ikke at han ikke kan lide det eller ikke vil have mere. Du kan derfor forsøge igen. Hvis han derimod vender hoveder væk eller kniber munden sammen, skal du endelig ikke presse ...
... ham.
Mange børn kan godt lide at gnave på brød og lignenede, som er lidt hårdt. Ofte fordi de derved kan massere på gummerne, som er ømme, når der er tænder på vej. Du skal udnytte, at han er glad for at tygge på mad og også udnytte madvarerne. Lav derfor frugtmos af det frugt han godt kan lide at tygge i og giv ham f.eks. en gulerod (kold), som han kan sidde med. Når han kender smagen, vil du måske bedre kunne få ham til at spise.
De fleste børn er bedst til at spise tynd grød i starten, fordi de kan slubre det i sig, som mælk (Vælling). Men andre børn har det fint med at konsistensen er tykkere og kan bedre finde ud af at styre det i munden. I må prøve jer frem og finde ud af, hvilken konsistens der er den bedste for jer.
Jeg kan se at du bor langt fra de danske breddegrader. Du er velkommen til at skrive igen.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
Calcium
Calcium findes hovedsagligt i mælkeprodukter, herunder modermælk og modermælkserstatninger.
Calcium er vigtigt til opbygning af skelettet og er derfor af stor betydning for børn, der naturligt skal vokse meget. Hvis barnet ikke får calcium nok, vil der frigøres calcium fra skelettet for at opretholde koncentrationen af calcium i blodet.
Børn der ammes eller får flaske får dækket deres behov for calcium derigennem og det anbefales at børn får modermælk eller...
Stå selv
Mange børn kan slet ikke vente på at komme op i lodret stilling og vil allerede i 5-6 mdr´s alderen gerne trække sig op ved mors eller fars hænder. Når det lykkes er det dejligt med en hoppetur på mors og fars ben.
Vær dog opmærksom på at barnet skal være noget ældre før det er stærkt nok til selv at kunne holde sig oprejst. Først omkring 10 mdr´s alderen rejser de fleste børn sig ved møbler og andre faste steder.
At barnet vil stå, betyder ikke at barnet er parat...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Denne gang skriver jeg bare for at udtrykke min taknemmelighed over det store arbejde du gør for at informere alle os "usikre mødre".
Normalt anser jeg mig selv for at være relativt velinformeret om de emner, der interesserer mig .....- men jeg må indrømme, at det at blive mor har ført en helt uventet usikkerhed med sig.
Når det man ønsker aller mest er at give sit barn den bedste start på livet - og man bare ikke er sikker på, hvad der er det bedste at gøre, er det fantastisk at kunne rådføre sig hos dig.
Jeg har læst stakke af bøger, Sundhedsstyrelsens anbefalinger, diverse artikler og lavet utallige google-søgninger (hvor jeg i øvrigt ofte lander på din side) om børnerelaterede emner - og alligevel bliver jeg tit i tvivl.
Trods mange spørgsmål fra min side svarer du tålmodigt, grundigt og engageret på det hele - og det betyder meget for mig som nybagt mor at få en kommentar med på vejen :-)
Mit medlemskab hos netsundhedsplejerske.dk er en rigtig god investering - og min søn får en mindre bekymret mor med i købet ;-)
God sommer