Brev:
Renlighed 4 år
Kære Helen
Jeg har et spørgsmål vedr. min søn, som jeg håber, du kan hjælpe mig med.
Min søn er netop fyldt 4 år og er ikke helt renlig endnu. Det vil sige, han har fint styr på at gå ud og tisse, men insisterer på at lave afføring i bleen.
Han smed først bleen for ca. 6 måneder siden. Han var ikke selv specielt interesseret, men da vi synes tiden var ved at være til det og børnehaven for alvor begyndte at presse på, besluttede vi os for at bruge sommerferie på at komme af med bleen.
Vi havde forud haft et par mislykkedes forsøg, men i sommerferien lykkedes det altså og han havde allerede efter ca. 1 uge rimelig godt styr på det.
Han har dog aldrig haft lyst til at lave afføring i toilettet, men insisterer som sagt på at få en ble på.
Da vi fandt ud af, at det ikke umiddelbart kom af sig selv, forsøgte vi os frem med at lokke, tigge, overtale, belønninger og til sidst også pres, da vi mente, at det var det bedste for ham at komme af med den ble.
Det bed dog ikke på ham. Han kan være en meget egenrådig lille herre og når der er noget, han ikke vil, er der intet i verden, der kan få ham til det.
Han er også en meget sensitiv dreng, som har stor brug for trygge rammer og som aldrig har været vild med forandringer. Alt skal helst bare være, som det plejer. Sådan har han det bedst.
Så lod vi ham være i en lang periode (efter bl.a. at have læst dine råd til andre forældre i samme situation), hvor han bare fik lov til at få bleen på og efterfølgende blev skiftet, uden yderligere kommentar desangående.
Op til hans 4 års fødselsdag (19. nov.) har vi så talt meget med ham om, at det kunne være dejligt, hvis han kunne lave afføring i toilettet. Vi har prøvet at rose ham, styrke hans selvværd og hjælpe ham til at tro på, at han godt kan.
Vi synes, det begynder at være et problem. Han er en stor dreng (ligner én der er meget ældre). Det begynder at blive et problem i forhold til at komme med legekammerater hjem, da vi ikke kan forvente andre forældre har lyst til at skifte ham. Det begynder at blive et problem i forhold til at være andre steder end hjemme (der er ikke mange offentlige steder, der har ...
... skiftefaciliteter til så stor en dreng) og det er et problem i forhold til hvordan andre ser på ham og synes, at det er noget mærkeligt noget (selv om man selvfølgelig kan være ligeglad med, hvad andre synes).
Det er ikke noget problem i forhold til børnehaven, da han kan styre sin afføring sådan, at han siden sommerferie kun har haft afføring i børnehaven 1 eller 2 gange og slet ikke de sidste par måneder.
Som sagt har vi forsøgt at gøre en ihærdig indsats igen her i forbindelse med han fyldte 4 år. Vi har prøvet at sige, at han skal sidde toilettet, inden han får en ble på, når han kommer og spørger efter den og/eller at han skal tisse på toilettet, inden han får en ble på, både i håbet om, at der så evt. kom lidt afføring og for at få startet processen. Det er bare overhovedet ikke lykkes!!!
Han kan højst gå med til at tisse, men vil slet ikke prøve at lave afføring. Han græder og stritter imod. Når jeg prøver at snakke med ham om det, siger han, at han ikke vil og også ind imellem, at han er bange, uden dog at kunne formulerer, hvad han præcist er bange for. Han sidder på sådan et toiletsæde med trin, som han kan sætte fødderne på.
Efter endnu et mislykket forsøg er vi nu fuldstændig opgivende i forhold til, hvordan vi skal komme videre. Vi er dog enige om, at vi ikke er villige til at opgive.
Vi har talt om, hvorvidt det ville være ok at kræve, at han opholder sig på toilettet, når han laver afføring? Både fordi han ofte laver det mens han f.eks. får lov at se lidt tegnefilm før aftensmad, og vi tænker, at det er lidt for hyggeligt og lidt for nemt, men også fordi vi synes, at det er mere passende i forhold til, hvis vi er ude blandt andre mennesker. (Vi vil selvfølgelig gerne være med ham på toilettet, hvis det var en måde at gøre det på).
Min største frygt er selvfølgelig at skade ham på en eller anden måde ved at presse ham, men på den anden side mener jeg også, at vi gør det for at hjælpe ham, da hans ble i afføring begynder at være en hindring i hans sociale liv.
Så hvordan gør vi det? Jeg håber virkelig du kan hjælpe os!
Hvad er rimeligt at kræve af en 4-årig?
Med venlig hilsen
Maddys
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
17. juni 2025 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.
Kære Helen Der har nu været en lang periode hvor min datter på 3 år og søn...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 9 mdr.
Kære Helen. Jeg håber, du kan hjælpe os med nogle redskaber til at håndtere...
18. april 2025 | Opdragelse | 4 år
Sur 4 årig pige der råber meget
Kære Helen Vores pige på nu 4 år har de seneste par måneder haft meget...
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
Viden om børn:
Æg
Hårdkogte æg, eller æggepandekage, kan gives fra 6 måneders alderen. Men i små mængder. Æg kan således gives som en del af en varieret kost og mange børn kan godt lide smagen af æg.
I æggeblommen findes et relativt højt indhold af kolesterol, det er dog først og fremmest madens indhold af mættet fedt, der påvirker blodets kolesterolindhold.
Man ved ikke præcist, hvor meget æg man kan tåle før det ses på kolesterolindholdet. Nogle mennesker kan spise meget æg og...
PKU
Phenylketonuri, PKU, er en stofskiftedefekt og det kaldes også nogle gange for "Føllings syge" efter den læge, som opdagede sygdommen i 1934.
I Danmark er det jordemoderen, der efter fødslen, undersøger om barnet har PKU. Dette gøres ved at tage en blodprøve, en hælprøve på alle nyfødte. Prøven skal tages når barnet er mellem 48-72 timer gammel. Får man et positivt resultat på prøven, skal barnet have behandling før det er 2 uger gammelt og indenfor 24 timer efter det positive...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen,
Tusind tak for svar. Selvom jeg inderst inde godt ved, at der nok ikke er det store at gøre ved vore urolige nætter - andet end at vente på hun bliver større - så er det altid rart at vende det med dig alligevel.
Jeg synes det er så synd, at du aldrig ser alle de små søde, som vi snakker om. Så her er ihvertfald et billede af vores lille datter - det glade barn.
Kærlig hilsen Stine