Svar: Har svært ved at falde i søvn - 13 mdr.
Kære Rikke
Du skal for det første være sikker på at din datter ikke bliver puttet for tidligt. Hvis hun hører til de børn som godt kan sove 3 timers middagslur, så skal hun måske puttes 30-45 minutter senere end du lige umiddelbart tror ...
Ingen af os kan sove på kommando og derfor er det vigtigt at ramme det rigtig tidspunkt og netop nu, hvor hun skal lære at falde i søvn uden at få flaske først og næsten falde i søvn med den, så kan det faktisk være udmærket at trække tiden en lille smule, så du ved at hun med sikkerhed er træt, når hun puttes.
Det lyder også som om at det er forvirrende for jeres datter at hun får flasken og derefter puttes. Hun vågner ekstra op af det skift som ligger imellem de to ting. I kunne en overgang derfor overveje om hun skulle have sin flaske i sengen, så hun ikke oplevede at blive flyttet bagefter.
Ellers skal hun jo som sagt lære at sove uden flaske og kan i stedet få en kop mælk. Hun kan også suppleres med en godnatgrød som en del af sit putteritual, så I er sikre på at hun ikke går sulten i seng.
I nogle familier ...
... fungerer det fint at lade barnet starte med at sidde på skødet, få læst en lille historie og derefter så kommer over i sin seng, hvor der læses endnu en historie og måske synges en godnatsang. Andre gange fungerer det bedre, at lade barnet starte i sengen med det samme, evt. lade hende sidde op, kigge i bogen sammen med dig, og så stille og roligt bede hende lægge sig ned. Du læser højt, viser hende billederne osv. så hun stadig kan følge med og oplever ritualet hyggeligt og rart. Det skal her lige nævnes at de bøger man læser i denne alder er små bøger med simple billeder og helt korte tekster, hun kan nok ikke finde ud af at falde i søvn til en rigtig godnathistorie ...
Det er naturligt at sidde hos hende i ca 15 minutter og det er værd at bruge denne tid, hvis hun så falder trygt og roligt i søvn. Trækker det ud til 1 time eller mere, så vil det ofte være puttetidspunktet der er forkert, eller at ritualet trækker uhensigtsmæssigt ud og derfor skal ændres ved f.eks. at lade hende starte i sengen.
Jeg håber at ovenstående hjælper videre på vej, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Vugge - møbel
En vugge er en lille babyseng, der kan vugges/gynges. At bruge en vugge har mange fordele, da det er med til at stimulere barnets ligevægtsorgan og dermed har betydning for barnets videre udvikling. Samtidig er en vugge ofte mindre end en tremmeseng, hvilket er med til at gøre den tryg for baby at sove i - mange børn kan sove i en vugge de første 3-4 måneder.
Der findes mange forskellige vugger på markedet, og i mange familier er en vugge også noget, der går i arv. Nogle vugger...
Røgede fisk og børn
Grillede og røgede fisk kan have et højt indhold af PAH (tjærestoffer), som kan være kræftfremkaldende. Derfor bør man ikke spise store mængder røget og grillet fisk, men det kan indgå som en del af en varieret kost.
Til børn er det en god idé at følge disse råd:
- Anvend så vidt muligt koldrøgning, fremfor varmt røgede fisk.
- Undgå røgeksponering af spiselige flader. På grillen bør fisken pakkes ind i folie.
- Vær opmærksom på at...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen!
Tusind tak for dit tip om "drilleblæren" og "drillenumsen". Det var lige i øjet!
Pludselig blev af-med-ble et projekt, som vores datter kunne forholde sig til og føle sig som en del af. Lige fra den håbefulde: "Vi skal nok få krammet på den drilleblære, ikk?" til den lettere truende: "Jeg har sagt til drillenumsen, at hvis den ikke opfører sig ordenligt, så ringer jeg til politiet, også kommer den i fængsel".
Så nu er hun uden ble (om dagen) og siger fint til selv og overholder de faste toilettider - om morgenen og aftenen og efter måltider - uden (ret meget) brok.
Tak for hjælpen. Det er stor lettelse for os ikke at skulle skændes med hende om den åndssvage ble.
Venlig hilsen
Helt Utrolig Lettet