Svar: Mad sidder fast i ganen
Kære Susanne
Det kunne godt lyde som om at lillesøsters lidt høje gane og korte tunge gør, at hun har mere tendens til at få presset maden op i ganen. Det er dog helt normalt og det ændrer sig igen i takt med at hun bliver bedre til at tygge og bruge sin mundmotorik mere rigtigt ... øvelse gør mester :)
Nogle gange kan det hjælpe at give mad, som ikke er alt for blødt. Som forældre vil man nogle gange f.eks. opbløde brød i mælk eller vand, inden man giver det til barnet, for at det skal være lettere at tygge - det vil ikke være nogen fordel for jeres datter. Det er bedre, at hun får lidt mere formet mad, fordi hun så bedre kan styre det med tungen og få det tygget.
Det er rigtig godt at hun er glad for jeres mad og gerne vil have mad, der kræver at hun tygger lidt mere, mad med mere bid og smag :) Det skal du naturligvis udnytte og du må gerne give hende små hapsere. ...
... Gerne både af en størrelse som hun selv kan sidde med og gumle på, men også små hapsere som du f.eks. kommer i munden på hende. Når og hvis du giver hende hapsere, så prøv at få dem ind i siden af munden på hende med det samme, så hun starter med at tygge sammen. Den mad, som kommer ind forrest gennem munden, vil hun naturligt lettere kunne presse op i ganen med tungen, end den mad som kommer ind i siden af munden, så prøv at hjælper hende lidt ved at placere maden i siden, så hun naturligt bedre kan tygge.
Giv hende også vand af kop når hun spiser, så hun hele tiden får lidt at skylle munden med. Altså varier så hun får lidt at spise, lidt at drikke, lidt at spise og lidt at drikke igen. Det kan også hjælpe hende til at få sunket maden og forhindre at det sætter sig så meget fast :)
Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke.
Fortsat god 1. søndag i advent :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
Bleskift
Et nyfødt barn skal have skiftet ble ofte, i begyndelsen er det mellem 6 og 10 gange i døgnet.
Før bleskift er det rigtig godt, hvis man har samlet de ting man skal bruge sammen, så det er klar: vaskefad, vaskeklude, rene bleer, håndklæde, undertøj osv.
Spæde børn kan ikke lide at få alt tøjet af, så når bleen skal skiftes, så vil dit barn være mere rolig, hvis du lader det beholde noget af tøjet på imens. Det er derfor smart med bodystockings og lignende som kan...
Opbevaring af modermælk
Hvis du malker ud og vil gemme din mælk til senere, så bør du straks efter udmalkning hælde mælken på en engangsflaske, der lukkes og mærkes med navn, dato og evt. klokkeslæt. Umiddelbart herefter placeres mælken i køleskab eller fryser.
Holdbarhed for ny udmalket mælk:
3 døgn i køleskab ved maks. +5 C
3 måneder ved min. -18 C
Mælk, der ikke er optøet ved hjælp af varme, d.v.s. optøet i køleskab, kan holde sig 1 døgn i køleskab
Mælk, der er...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.