Svar: Mad sidder fast i ganen
Kære Susanne
Det kunne godt lyde som om at lillesøsters lidt høje gane og korte tunge gør, at hun har mere tendens til at få presset maden op i ganen. Det er dog helt normalt og det ændrer sig igen i takt med at hun bliver bedre til at tygge og bruge sin mundmotorik mere rigtigt ... øvelse gør mester :)
Nogle gange kan det hjælpe at give mad, som ikke er alt for blødt. Som forældre vil man nogle gange f.eks. opbløde brød i mælk eller vand, inden man giver det til barnet, for at det skal være lettere at tygge - det vil ikke være nogen fordel for jeres datter. Det er bedre, at hun får lidt mere formet mad, fordi hun så bedre kan styre det med tungen og få det tygget.
Det er rigtig godt at hun er glad for jeres mad og gerne vil have mad, der kræver at hun tygger lidt mere, mad med mere bid og smag :) Det skal du naturligvis udnytte og du må gerne give hende små hapsere. ...
... Gerne både af en størrelse som hun selv kan sidde med og gumle på, men også små hapsere som du f.eks. kommer i munden på hende. Når og hvis du giver hende hapsere, så prøv at få dem ind i siden af munden på hende med det samme, så hun starter med at tygge sammen. Den mad, som kommer ind forrest gennem munden, vil hun naturligt lettere kunne presse op i ganen med tungen, end den mad som kommer ind i siden af munden, så prøv at hjælper hende lidt ved at placere maden i siden, så hun naturligt bedre kan tygge.
Giv hende også vand af kop når hun spiser, så hun hele tiden får lidt at skylle munden med. Altså varier så hun får lidt at spise, lidt at drikke, lidt at spise og lidt at drikke igen. Det kan også hjælpe hende til at få sunket maden og forhindre at det sætter sig så meget fast :)
Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke.
Fortsat god 1. søndag i advent :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
Jern - jerntilskud præmatur
Børn, der er født for tidligt, har behov for jerntilskud, da de har mindre depot af jern ved fødslen og større væksthastighed. Jern tilskuddet startes 6 uger efter fødslen:
Fødselsvægt < 1500 gram: Ca 8 mg jern dagligt i 12 måneder
Fødselsvægt > 1500 gram: ca 8 mg jern dagligt til 6 måneder
Børn, som får mere end halvdelen af deres ernæring som modermælkserstatning, skal have ½ dosis jern, dvs. ca. 4 mg hver dag eller 8 mg hver anden dag.
Det...
Børnemad, færdiglavet
Færdiglavet babymos er lavet af kontrollerede råvarer og gjort holdbart ved varmebehandling. Det er intet ernæringsmæssigt i vejen med de færdiglavede børnemadsprodukter. Hjemmelavet mad er dog lige så godt.
Vær opmærksom på at færdiglavet børnemad let bliver for findelt i konsistensen og det er vigtigt at barnet stille og roligt vænnes til familiemad og også tilbydes mad, som kræver en vis tyggefunktion og som indeholder naturligt "mere bid".
Du kan finde...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.