Svar: Deformt hoved samt stor fontanelle
Kære Mor
Det er især de første 3 måneder, at barnets hovedfacon tager form efter hvordan barnet ligger og derfor er det især de første måneder, at man virkelig skal gøre en indsats både for at forebygge og også for at rette op, når skaden er sket.
Det betyder dog ikke, at løbet er kørt med den alder din datter har nu og det er vigtigt at du stadig er rigtig opmærksom.
Lejringsbetinget skævt kranie er karakteriseret ved, at barnet har en fladhed i den ene side af baghovedet og en let frembuling af panden i samme side. På den måde kommer barnets øre til at stritte lidt mere i den ene side, end i den anden og det er præcist det du beskriver, når du skriver at "hendes øre og pande bliver skubbet frem i den ene side".
Det meste vil der kompenseres for i takt med at hun vokser op og derudover vil du også kunne skjule noget af det med langt hår, når hun får mulighed for at få dette ... :)
Med hensyn til gener senere i livet, så er der ifølge Sundhedsstyrelsen ingen evidens for alvorlige følgetilstande ved lejringsbetinget skævt kranie.
Det bedste I kan gøre, ud over alt det gode I allerede gør, er at "tvinge" jeres datter til at kigge mod den ikke-foretrukne side. Da hun automatisk drejer hovedet i modsatte ...
... retning, af hvad I ønsker, så skal I være ekstra opmærksomme her. Det handler om at I f.eks. bærer hende på modsatte arm, så hun naturligt vender sit hoved den rigtige vej, når I går rundt med hende. Det gælder også, når du ammer eller giver flaske, at du medtænker, hvordan hun ligger der, og hvor trykket på hovedet er.
Også når hun skal sove, vil det være en god idé at tage en sok, fylde den med grødris, så du får en tung blød pose og lægge den ved hendes hoved, så hovedet på den måde holdes lidt på plads til den side, hvor du gerne vil have det liggende.
Hvis jeres datter har udtalte problemer, så synes jeg faktisk at I nu skal drøfte det med jeres læge. Lægen kan henvise jer til speciallæge, hvis det skønnes nødvendigt. Man kan nogle gange behandle med en ortoplastisk hjelm og hvis dette skal have effekt, skal man iværksætte før barnet bliver 6 måneder. Men det er som sagt lægeordineret.
Med hensyn til fontanellen og størrelsen, så kan dette variere meget og stadig være helt normalt. Jeg synes du i forbindelse med at jeres læge skal vurdere om jeres datter skal henvises videre til specialist, også skal få lægen til at vurdere fontanellen på jeres datter.
Jeg håber ovenstående hjælper videre på vej, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.
Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...
10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Bekymring for sproglig og motorisk udvikling
Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...
Viden om børn:
Sexliv
Der er meget forskelligt hvornår både kvinden og manden har lyst til at genoptage sexlivet efter en fødsel. For nogle par går der mange måneder før de begge er parate.
Mange tror at det kun er kvinden der skal være parat, fordi det jo er hende der har født, men mænd der har oplevet deres kone føde og har set barnet komme ud af vagina, kan også have svært ved at genoptage sexlivet.
Efter fødslen er kvindes hormonbalance anderledes, end før hun blev gravid, og en...
Barselshvile
Førhen i tiden var kvinder som lige havde født indlagt på sygehuset i flere dagen inden de kom hjem. I dag kommer man hjem så snart man har lyst og føler sig parat til det og det sker også at man kommer hjem før man som mor egentlig føler sig helt parat ... Det er mere og mere almindeligt at gå hjem allerede få timer efter fødslen.
Når man går tidligt hjem, så vil det være rigtig godt at den nybagte far har mulighed for at tage nogle dage fri, så den lille nye familie kan lære...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.