Svar: Skrig og skrål ved sengetid
Kære Rikke
Jeg vil anbefale jer at I tager tremmerne af Majas seng nu, så hun får fornemmelsen af at hun kan komme ud og ikke er 'spærret inde', når hun skal sove. Det i sig selv kan være tryghedsgivende og det gør også at I naturligt bedre kan sidde ved siden af hende, holde hende i hånden, læse en historie osv. når siderne er væk. Hun har en god alder, til at få dem væk og det er super praktisk med en junoseng.
Det er altså et spørgsmål om at I lige nu gør hende fuldstændig tryg ved at være i sin seng, at I sidder hos hende, læser lidt højt, anerkender hendes behov for at være jer nær og fokusere på at hun netop skal være tryg, for at kunne sove godt.
Hun har en alder nu, hvor hun naturligt drømmer en del og børn vil i denne alder også kunne få både natteskræk og mareridt. Natteskræk ser man ofte først på natten og her sætter barnet sig op, skriger og er tydeligt angstfyldte, - mareridt kommer hen mod morgenstunden og her vågner barnet kalder, er tydeligt utryg ved en drøm og skal beroliges af mor og far.
Det kan være en rigtig god idé at I lige nu overveje, hvad hun ser i fjernsyn, hvad I drøfter hen over middagsbordet osv. Hun har en alder nu, hvor hun på den ene side forstår mange ting og samtidig også meget let misforstår ting. Hun har også en alder nu, hvor hun stadig har meget svært ved at skelne fantasi og virkelighed og let kan drømme om tegnefilm og andet hun har set, som hun ikke forstår, ikke kan forholde sig til.
Det kan være en rigtig god idé at sætte sig ved hende om aftenen og tale lidt om dagen og alle oplevelserne, både de gode og de mindre gode, simpelthen for at hjælpe hende med at få hovedet tømt for tanker og få nogle af tingene bearbejdet. Ingen kan sove med tankemylder, hverken børn eller voksne :)
Så skal i også være opmærksomme på at børn i denne alder ofte begynder at blive lidt bange for mørke og de kan også være bange for små dyr. Lyden af en flue der summer, kan gøre børn i denne alder panikfyldte, lyset der slukkes er skræmmende. Derfor kan det være en rigtig god idé at indføre en lille natlampe med dæmpet belysning, ligesom det at fjerne tremmerne og det at lade døren ud til gangen stå åben giver tryghed og ro. ...
... Det er dejligt at have fornemmelsen af at man kan komme ud til mor eller far, eller kan kalde på jer, hvis man har behov.
Og så fortæller du også at du er gravid igen - stort tillykke med det, hvor er det dejligt :) Det betyder naturligvis at jeres datter også mærker at der sker ændringer hos jer og det påvirker hende naturligvis også. Selvom den lille ikke er født endnu, så mærker hun forandringen allerede nu.
Det er f.eks. at pladsen på dit skød bliver mindre og mindre, at du ikke bøjer dig og løfter hende op som tidligere, at du ikke bærer rundt på hende, som du gjorde før. Du er måske også begyndt mere eller mindre ubevidst at kræve mere af hende, hun skal være mere selvhjulpen nu, fordi det er praktisk at hun kan flere ting selv, når nu den lille kommer ... Hun mærker forberedelserne med vasketøj, babyudstyr, familien som taler om din mave osv. osv.
Alt sammen er med til at give hende en uro og måske medvirkende til at hun søger dig ekstra meget, har ekstra brug for fysisk kontakt og nærhed. Det kan også være derfor hun søger far lidt ekstra, fordi hun godt kan mærke at han og hende skal have noget sammen nu, hvor mor har tankerne andre steder ...
Det spiller således også ind på hendes vægring mod at lægge sig til at sove og igen er det her vigtigt at I lytter til hende, giver hende den kontakt hun beder om og forsøger at gøre hende fuldstændig tryg og vise hende, at I stadig er der for hende, når hun har brug for det.
Når børn klynger sig til voksne, så er det ikke fordi de er beregnende eller udspekulerede, men fordi de har et reelt behov for at blive set, hørt, holdt om. Derfor er det vigtigt at man ikke går fra et sådan barn, men i stedet prioriterer netop at være der for barnet og give det fysisk ro. Det er derfor langt bedre, at I sidder hos hende og lader hende falde trygt i søvn i løbet af 15 minutter, i stedet for at I går til og fra og hun så græder ulykkeligt og tilsidst falder i søvn af udmattelse ...
Jeg håber at mine tanker giver jer lidt indtryk af hvad der mon sker hos jer i øjeblikket og hvorfor I oplever de forandringer hos jeres datter, som I gør. Og så håber jeg at I hermed er hjulpet lidt videre på vej, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
26. juli 2025 | Sovevaner | 5 mdr.
Kære Helen Jeg er førstegangsforælder og mor til en dejlig dreng på fem...
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
Viden om børn:
Ruske
Lige meget hvor meget og hvor længe et barn græder, så må man aldrig begynde at slå eller ruske det. Et spædbarn som ruskes, kan få blødninger i hjernen og det kan medføre hjerneskade eller død.
Søg altid hjælp hos familie, venner, læge eller andre, hvis du oplever at dit barns gråd går dig så meget på, at du kan komme til at slå eller ruske dit barn. Det er vigtigt at søge hjælp! Og det er vigtigt at du taler med en du har tillid til og fortæller åbent og ærligt om, hvordan du...
Rygning
Når mødre ryger passerer nikotin og andre giftige stoffer fra tobakken over til barnet via modermælken. Derfør bør kvinder der ammer ikke ryge.
Passiv rygning er farligt. Det er vigtigt at det lille barn ikke udsættes for tobaksrøg. Det er vigtigt at begge forældre er bevidst om at have et ansvar i forhold til at beskytte barnet mod tobaksrøg. Vokser et barn op i et hjem, hvor den ene eller begge forældre ryger, har barnet stor risiko for at få mellemørebetændelse og udvikle...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.