Annonce

Annonce

Svar: Gider ikke sin mælk


8. november 2010

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Marie-Louise

Det er rigtig godt, hvis du kan få din dreng til at drikke 600-800ml mme dagligt og det er helt fint, hvis halvdelen af dette ligger om natten - netop fordi han jo om dagen stille og roligt skal til at have mere skemaden. Jo mere maden kommer til at fylde om dagen, jo mindre plads til mælk vil der være i dagtimerne - men behovet for mælk/væske er stadig stort og derfor vil der alt andet lige skulle indtages en stor del af dette på ydertidspunkterne - altså aften, sen aften og tidlig morgen ...

Det kan være en god idé at prøve med en anden type mme, fordi de smager forskelligt og måske er din dreng kørt lidt træt i smagen.

Du skriver at det er frustrerende at I ikke kan have en fast plan for dagen og jeg vil derfor her give dig et forslag til, hvordan en plan kan se ud:

Tidlig morgen 05: Flaske og sover videre

Morgen 7.30-8: Grød, vand af kop.

Formiddag 9-9.30: Frugtmos, frisk frugt i hånden, vand af kop.

Flaske og puttes til formiddagslur

Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos og der begyndes med kød og fisk i 6 måneders alderen, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, agurk og lignende, vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur

Eftermiddag 16: Flaske og evt. lidt frugt, frugtmos, vand af kop.

Powernappen springes ofte over - men naturligvis afhængigt af hvor meget han i øvrigt har sovet i løbet af dagen.

Aften 18: Grøntsagsmos og igen begyndes med lidt kød eller fisk, brødskorper i hånden, agurk eller lignende, vand af kop.

Flaske og puttes til natten ca kl. 20

Sen aften eller først på natten 23-01: Flaske

Som du kan se er min plan for dagen ...


Annonce

... lavet sådan, at han altid starter med skemad, når han vågner af sin lur og får vand sammen med skemaden. Og så får han en flaske inden han skal sove igen. Netop ved at køre en sådan rytme, bliver der plads til begge dele og det er netop vigtigt at han stadig får begge dele, for at trives bedst muligt. Derfor er det også vigtigt at hans indtag af skemad ikke fylder så meget, at han afviser flasken fordi han er for mæt. Det er således bedre, at han får 3/4-1 dl. grød og mos og efterfølgende drikker sin flaske, end at han får 1½-2 dl. grød og mos og så afviser flasken.

På samme måde er det naturligt at han måske nogle gange kun drikker 50-100ml af sin flaske, netop fordi han har fået grød og mos - men stadig er det et vigtigt indtag og ikke ensbetydende med at flasken helt kan undværes :)

Det er rigtigt at du kan begynde med mere variation af grød, kød, fisk, grøntsager osv. når han fylder 6 måneder, men du kan godt begynde at tilbyde lidt flere måltider allerede nu. Det vil sige begynde fast at give grød om morgenen, grøntsagsmos til frokost og aften og så lidt frugt som mellemmåltider. Variation kommer så mere og mere ind i takt med at han når at fylde 6 måneder.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Det er altså vigtigt at give plads til både skemad og mælk i løbet af dagen, men det er stadig også meget vigtigt at han indtager mælk aften, sen aften og tidlig morgen og at du netop udnytter hans indtag der, for at han får mælk og dermed også væske nok. Som du skriver er han jo en stor dreng, så han har også brug for meget mælk ... :)

Jeg håber ovenstående plan hjælper videre på vej, fortsat held og lykke :)

God weekend!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Suttebehov

Alle nyfødte fødes med en sutterefleks, der både giver dem tryghed og mad og dermed er en livsnødvendig refleks.

Et meget fortidlig født barn kan godt mangle sutterefleks, men det vil ofte være en af de første reflekser man ser hos barnet.

Nogle børn har et stort suttebehov og her kan sundhedsplejersken anbafale at man giver barnet en sut. Andre børn bruger deres sutterefleks ved brystet og foretrækker dette fremfor en "narresut". I princippet skal det lille barn...

Læs mere i Babylex

C-Vitamin

Vitamin C findes i frisk frugt, grøntsager og kartofler. Danske børns indtag af vitamin C er normal tilstrækkeligt og Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor ikke ekstra tilskud af vitamin C til mature børn.

Præmature børn, dvs. børn født før 37 uge har mindre depoter af jern, vitaminer og mineraler end mature børn. Det gælder især for de fedtopløselige vitaminer A, D, E, K, men også for C-vitamin.

På neonatalafdelingerne vil det præmature barn få ekstra tilskud af...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Der er ingen tvivl om at Helen er en sundhedsplejerske med hjertet på rette sted og det betyder meget for mig i perioder hvor jeg har været usikker på nogle ting.

Camilla Martin


Annonce