Annonce

Annonce

Svar: Opdragelse - 12 mdr.


12. oktober 2010

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Kære Sanne

Det er rigtigt at børn i 1-3 års alderen er i det vi kalder for selvstændighedsalderen, eller det som før hed trodsalder ..:) Det er en frustrerende alder for både børn og voksne, men det er bestemt også en dejlig og skøn alder, hvor man virkelig mærker sin lille guldklump vokse og udvikle sig.

Opdragelse handler for mig blandt andet om at lære børn visse regler. Vi har i vores samfund visse regler for, hvordan vi opfører os, spiser, taler osv. og opdragelse handler om at lære børn disse regler, så de kan begå sig og komme med i byen. Det er dog ikke noget der kommer fra den ene dag til den anden og det spiller også ind, hvordan vi som forældre selv handler, børn bruger os jo som et spejl og gør det de ser os gøre ...

Det gælder også ved middagsbordet, det gælder når vi hilser på nogen, når vi vasker vores hænder efter toiletbesøg, når vi siger undskyld for at have gjort noget forkert, når vi trøster en som er ked af det osv. Alt sammen er opdragelse og noget børn lærer af vores måde at være omkring barnet på.

På den måde er der helt naturligt opdragelse inde i billedet hos jer allerede nu, selvom jeres datter ikke er mere end 1 år, men det er stadig begrænset, hvad I kan forlange af hende og man skal naturligvis forsøge at finde en balance, hvor hun lærer visse regler, men også anerkendes for sin alder.

Det er helt rigtigt at hun begynder at forstå et nej, men hendes udforskningstrang er stadig så stor, at hun naturligt lige skal prøve til en ekstra gang og det lille nej, som lyder inde i hende, bliver overhørt. Men på sigt, vil hun kunne alde skålen være og huske at her ...


Annonce

... var noget hun ikke måtte ...

Generelt gælder at små børn husker lettest, hvis der følger en handling med det nej man giver, så i tilfældet med hundeskålen vil det være rigtig fint at flytte hende væk, imens I siger nej, eller flytte skålen væk. Det hjælper hende til at huske nej'et bedre :)

Derudover er det som du også er inde på en rigtig god idé at aflede hende, så hun kommer på andre tanker og noget bliver mere interessant.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Ved middagsbordet er det rigtig fint at hun sidder og spiser i ca 10 minutter, herefter kan I forsøge at aflede hende ved at hjælpe hende med at få mere at spise eller hun kan evt. få lov til at komme over til dig at sidde lidt på skødet eller få lidt ekstra mad fra din tallerken. Men er hun færdig med at spise, så er det fint at lade hende komme ned fra bordet og lege i stedet. For at hun ikke skal gå sulten i seng, så vil det være rigtig godt, at hun får en godnatgrød som en del af sit putteritual og den skal naturligt også indtages ved middagsbordet - fordi det er en regel, at man sidder i sin stol ved bordet, når man spiser.

Så krav i hverdagen kan f.eks. være at sidde ved bordet og ikke løbe rundt med mad. Det kan være at blive vasket, få børstet tænder osv. som også er noget hun måske vil brokke sig over, men hvor I ved at det er nødvendigt og derfor må gøres også selvom hun bliver utilfreds. Men at kræve at hun bliver siddende ved bordet til I er færdige med at spise, vil være for stort et krav at stille og ikke noget hun kan leve op til og måltidet bliver ikke rart for nogen af jer på den måde :)

Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

23. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 9 mdr.

Nedsmeltninger og temperament

Kære Helen. Jeg håber, du kan hjælpe os med nogle redskaber til at håndtere...

Læs hele brevet og Helens svar


19. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 3 mdr.

Hører ikke efter og sut

Hej Helen. Så er vi virkelig trådt ind i 3-års alderen med fulde kraft. Og...

Læs hele brevet og Helens svar


18. april 2025 | Opdragelse | 4 år

Sur 4 årig pige der råber meget

Kære Helen Vores pige på nu 4 år har de seneste par måneder haft meget...

Læs hele brevet og Helens svar


16. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 1 mdr.

Hjælp til barn der er bange

Hej Helen Min datter på 3 år, er begyndt at være en smule bange om aftenen....

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.

Håndtering af selvstændighedsalder og aftenputninger

Kære Helen Jeg skriver til dig igen om vores datter på 22 måneder, som i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fødder

På grund af den trange plads i livmoderen, bliver mange børn født med indaddrejede fødder. Det kan være den ene fod eller begge. Små børn fødes også let hjulbenede. Det har ofte ingen betydning, og det retter sig efterhånden, som barnet bliver ældre. Nogle børn bliver født med klumpfod, også kaldet varusfod eller talipes equinovarus. Dette kræver speciel behandling.

Den sunde babyfod er bred og med en smal hæl. Barnet kan let sprede sine tæer. Alle børn er platfodet indtil...

Læs mere i Babylex

Frysning af babymad

Du kan fryse grøntsagsmos, frugt- og bærmos ned i mindre portioner. Rens grøntsager og frugter grundigt, kog sammen med lidt vand i en tykbundet gryde, blend med kogevandet og frys ned.

Mosen bør kommes i små bægre, der er beregnet til frysning af babymad og som er fri for skadelige stoffer.

Når grøntsags- eller frugtmosen skal bruges, bør den optøs direkte i gryden. Derved bevares vitaminer og mineraler bedst.

Grøntsagsmos kan du med fordel fryse...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for de gode smid-sutten-lidt-væk-råd. Det er gået over al forventning. Barnet har nu kun sut om natten og i yderste fortvivlelses-tilfælde - og det accepterer han faktisk. Godt du findes! Vi manglede lige det der bløde spark i måsen :)

Tak fra en glad mor


Annonce