Annonce

Annonce

Svar: Hyppig opvågning om natten - 7 mdr.


30. september 2010

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære C

Tak for dit brev. Der er flere ting at overveje i forhold til dit spørgsmål og jeg vil anbefale dig at læse min bog "Sådan får du dit barn til at sove!" som netop beskriver, hvordan du kommer væk fra amningen om natten, men også beskriver din dreng, hans alder, udvikling - og hvordan det påvirker hans søvn. Jeg vil anbefale dig dette, fordi jeg ikke kan give dig den detaljerede beskrivelse her, men råd på vej, kan jeg dog sagtens give dig :)

De fleste børn vil i 6 måneders alderen have behov for 5-6 amninger i døgnet og i 7 måneders alderen skrues ned til 4 amninger. Disse fire amninger (eller flasker) vil ofte ligge tidlig morgen, inden middagslur, aften og sen aften. Det er altså amningerne mellem midnat og tidlig morgen der forsvinder og også amningerne formiddag og eftermiddag, som ryger ud.

For at dette kan lade sig gøre er det nødvendigt at barnet får mad og mælk nok de øvrige tidspunkter. Men det er også vigtigt at adskille hvorvidt barnet har et reelt behov for brystet, eller i stedet kan finde ro og trøstes på anden vis - for mange af de gange hvor din dreng søger brystet om natten, har han ikke behov for mælk, men i stedet behov for din nærhed og tryghed for at sove videre.

Det er altid en god idé at starte med at fjerne amningen inden formiddagsluren først og også fjerne eftermiddags amning og i stedet erstatte med et mellemmåltid. Det er fornuftigt fordi det er langt lettere at indføre nye rutiner om dagen, hvor du selv er vågen og har overskuddet, end det er at gøre det om natten :)

En dagsplan til et barn på 7 måneder, ser således ud:

Tidlig morgen 05/06: Ammes og sover videre

Morgen 7-7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: Frugtmos (jerntilskud), frisk frugt i hånden, vand af kop.

Puttes til formiddagslur uden amning - i stedet med klud, beroligende ord, kærtegn, trilles i barnevognen eller hvad du nu kan finde på.

Frokost 11-11.30: Grøntsagsmos med kød eller fisk og suppleres med ristede rugbrødsbjælker, vand af kop. Mos er stadig meget vigtigt for at han får næring/energi nok, vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur ca kl. 13 - får brystet, men falder ikke i søvn ...


Annonce

... med brystet i munden!

Eftermiddag Kl 15.30-16: Flerkornsgrød med frugtmos, frisk frugt i hånden, vand af kop

Skal ikke længere ammes om eftermiddagen ...

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker, kogte grøntsager, en kartoffelbåd eller lignende at sidde med, vand af kop.

Ammes og puttes til natten og det er her vigtigt at han nu ikke falder i søvn med brystet, men puttes med klud, kærtegn osv. som du også bruger om formiddagen og som han også puttes med inden middagsluren


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Sen aften 23-24: Ammes eller flaske og sover herefter til næste morgen tidlig uden at få mælk. Han kan dog sagtens vågne og have brug for stillingsskift, behov for at få dynen om sig igen osv. Men mælk behøver han ernæringsmæssigt ikke, hvis han har spist efter ovenstående plan :)

Det er vigtigt at han ikke længere får lov til at falde i søvn med brystet i munden. Han skal ammes og have sin mælk, men lige nå at observere, hvor du lægger ham, hvor han sover - han skal ikke falde i søvn i dine arme. Gør han det, vil han naturligt søge din favn hele natten igennem.

Når han vågner og søger brystet om natten, så må du i første omgang forsøge at hjælpe ham videre i søvnen uden at give ham bryst/mælk, men i stedet bruge den klud, kærtegn osv. som du er begyndt at indføre om dagen.

Hvis han kun vil have brystet, så må du give ham det, men gøre det kortvarigt. Lad ham få trygheden og lad roen komme over ham, men forsøg så at trække brystet ud af munden på ham, så han ikke får lov til at fylde sig med mælk. Forsøg så at sætte noget andet, de nye ritualer i stedet.

Måske kan din mand lægge sig med ham, vugge ham, berolige og betrygge ham, give ham masser af nærhed og fysisk kontakt - men af gode grunde ikke noget bryst ... Måske er det fint for ham at det er dig - det er forskelligt, hvad der passer bedst. Men brystet skal han stille og roligt vænnes fra og ikke på en hård måde, men ved at erstatte med netop kærtegn, "ssyy" eller lignende og måske holde ham lidt i hænderne, så han stadig kan mærke at du er der :)

Rigtig meget held og lykke med ham! Og med det nye projekt om nedtrapning af amning ... :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Calcium

Calcium findes hovedsagligt i mælkeprodukter, herunder modermælk og modermælkserstatninger.

Calcium er vigtigt til opbygning af skelettet og er derfor af stor betydning for børn, der naturligt skal vokse meget. Hvis barnet ikke får calcium nok, vil der frigøres calcium fra skelettet for at opretholde koncentrationen af calcium i blodet.

Børn der ammes eller får flaske får dækket deres behov for calcium derigennem og det anbefales at børn får modermælk eller...

Læs mere i Babylex

Indeklima

Et godt indeklima er vigtigt for vores helbred og for blandt andet at mindske risikoen for husstøvmideallergi. Miljøstyrelsen har følgende 5 råd til bedre indeklimavaner:

1. Luk luften ind. Sørg for gennemtræk 2x5 minutter hver dag. Luften indenfor kan være mere forurenet end luften udenfor, og der skal gennemtræk til, for at luften bliver skiftet ud. Vinduer på klem giver ikke samme effekt.

2. Gør hyppigt rent. Fjern støv en gang om ugen f.eks. ved støvsugning og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dine altid venlige svar - de giver os noget at tænke over - og lidt ro til det bekymrede moderhjerte ...

Mor til Magnus 15 måneder


Annonce