Svar: Vække baby om natten for at amme?
Kære Minna
Tak for dit brev og dit spørgsmål - jeg kan godt forstå at du undrer dig over, hvorfor man nogle gange anbefaler at vække spædbørn - men det er korrekt, det gør man og det er der flere årsager til.
For det første kan nogle børn sove så godt, at de sover for dybt og sover for meget og derved ikke får den mælk de har behov for. Der er altså tale om primært at få "proppet mælk nok i barnet" som du skriver, simpelthen for at undgå at barnet må indlægges med dehydrering.
For det andet, så øger det mælkemængden at amme hyppigt. Det er et spørgsmål om efterspørgsel og udbud. Jo hyppigere brystet stimuleres, jo mere mælk produceres der og det er således med til at opretholde mælkeproduktionen, hvis der ikke går alt for mange timer mellem amningerne.
For det tredje, så er natamning også vigtigt for mælkedannelsen. Man producerer mere af det mælkestimulerende hormon prolaktin om natten og det kan derfor øge mælkemængden netop at amme om natten - altså amme på ydertidspunkterne mellem kl. 22 - 07 ...
Derudover så er det vigtigt at barnets mælkebehov dækkes over hele døgnet og ikke kun i dagtimerne. Hvis barnet skal indtage hele sit mælk-/ væskebehov om dagen, så skal barnet indtage meget store mængder mælk og ofte mere end barnets mave overhovedet kan rumme. Det kan betyde at barnet ikke kan indtage nok, at barnet gylper for meget og dermed ikke får næringen fra mælken og at barnet får ondt i maven.
Det kan også betyde at barnets søvn om dagen bliver spoleret, fordi ...
... barnet er nødt til at spise meget hyppigt for at få indhentet sit behov og derfor ikke kan sove så lange lure som barnet naturligt også kan have behov for.
Man skal naturligvis altid se på det enkelte barn og vurdere individuelt, hvordan barnet trives. Der er naturligvis børn som fint kan sove f.eks. 7 timer om natten og så spise hver 2-3 time hele dagen igennem og derved fint få deres behov dækket. Men der er også børn som ikke trives med en sådan rytme og her kan det være nødvendigt at lægge barnet til brystet sen aften, i løbet af natten eller tidlig morgen, som det nu passer ind.
De fleste børn vil melde sig selv, når de har brug for mælk - men desværre ikke alle og her er man nødt til at lægge barnet til brystet, også selvom det ikke har signaleret behov. Ofte vil man også se, at barnet så netop dier og tager fra, og faktisk har brug for mælken ...
Man skal naturligvis også altid medtænke, hvorfor barnet sover meget lang tid og sikre sig at barnet ikke sover for meget, fordi barnet er sløv eller apatisk - hvilket kan have forskellige årsager, f.eks. være tegn på manglende mad ... :)
Og så skal man ikke være bange for at give barnet dårlige sovevaner, faktisk vil de fleste børn kunne spise mere eller mindre i søvne,- så at tage barnet op, lægge det til brystet og få det givet et ekstra måltid, kan være rigtig fint og gøre at barnet derefter sover videre - og altså trives bedre.
Håber du kan bruge denne forklaring videre, fortsat held og lykke :)
Rigtig god weekend!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:
16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.
Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....
24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.
Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...
29. december 2024 | Amning | 7 mdr.
Smertefuld amning grundet tænder - del 2
Hej Helen Mange tak for dit lange og uddybende svar til min udfordring...
28. december 2024 | Amning | 7 mdr.
Smertefuld amning grundet tænder
Kære Helen Jeg er mildest talt frustreret og ulykkelig over at føle mig...
Viden om børn:
Feber
Børns temperatur kan stige pludseligt. Dette skyldes, at deres evne til at kunne regulere temperatur ikke er fuldt udviklet. Den normale temperatur ligger mellem 36,5 og 37,5 grader celsius. Det er normalt, at temperaturen er ½ grad højere om aftenen end om morgenen.
Når temperaturen stiger, og der er tale om feber, vil barnet fryse, være koldt og blegt. Når feberen har fundet sit leje, bliver barnet derimod varmt og får blussende røde kinder. Et barn der har feber, skal have...
Amning og medicin
Når du spiser og drikker, så går det du indtager via din blodbane over i mælken og vil således blive overført til dit barn. Derfor er det meget vigtigt at du taler med din læge, hvis du har behov for at tage medicin, når du ammer dit barn.
Der kan være mange grunde til at man får medicin, når man ammer. Der kan være behov for smertestillende, der kan være behov for antidepressiv medicin, antibiotika og mange andre ting og der findes næsten altid præparater, som kan tages selvom...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Jeg ved, at du ikke kan træffe beslutninger på vores vegne, men alligevel vil jeg meget gerne høre dine tanker ud fra din erfaring og viden om børn ...
Dine tanker har tidligere hjulpet os med en afklaring og en beslutning, som set i bakspejlet var den helt rigtige - for os alle tre.
Håber, du igen kan hjælpe os videre mod en beslutning.
Mange varme hilsner,
Hønemor