Svar: Vurdering af plan for mad og mælk - 10 mdr.
Kære mor til O
Min umiddelbare tanke er, at I skal prøve at skære morgenflasken væk og i stedet starte dagen med grød. Grøden kan og bør stadig laves på mælk og så kan hun få mælk at drikke til sin grød - det må gerne være mme hun drikker af kop.
Mit forslag til en dagsplan ser således ud:
Morgen 7.30: Havregrød, lavet med mælk og mælk af kop.
Formiddag 9-9.30: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, frugtmos, vand af kop.
Formiddagslur
Frokost 11.30-12: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, gerne fiskepålæg, suppleres med kogte grøntsager, stykker af frikadelle, en kartoffelbåd, godt kogte pastaskruer, rejer, muslinger, ½ hårdkogt æg eller lignende og kan derudover også suppleres med grøntsagsmos, hvis hun virker meget sulten og har svært ved helt at koncentrere sig om at spise nok mad i stykker. Vand af kop.
Flaske og puttes til eftermiddagslur
Eftermiddag 16: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt og bær, en portion tykmælk eller neutral sødmælksyoghurt med revne æbler, frugtmos, rugbrødsdrys lidt mysli uden honning og chokolade. Obs - ymer anbefales først efter 1 års alderen :) Vand af kop.
Aften 18: Familiemad, ris, pasta, kød, fisk, grøntsager - mad i stykker og moset mad. Mad der smager af noget og helt almindelige børnevenlige retter - lasagne, pasta med kødsovs, boller i karry, laks fra ovnen, fiskefilet, frikadeller af kød eller fisk, sovs af forskellig slags så kan kartofler moses med sovs og frikadellen spises i stykker ... Vand eller mælk af kop og igen - det må gerne være mme, hvis ...
... hun er gladest for dette.
Suppleres evt. med en godnatgrød igen lavet med mme
Flaske og puttes til natten ca kl. 20
Din datter har brug for at få 400ml mme dagligt indtil hun er 1 år, hvis du skal dække hendes jernbehov. Derfor er 2 flasker dagligt passende og de kan meget fint ligge aften og inden middagsluren, når hun sover som hun gør. For at sikre hende mme nok, da hun ikke altid drikker 200ml af en flaske, så vil det være fint at lave hendes grød på mme eller give hende lidt mme af en kop.
Du kunne også vælge at gå over til NAN 3 som indeholder lidt mere jern end de øvrige produkter på markedet ...
Hun skal derudover have mere mad i stykker og have lov til at spise selv. Du skal variere hendes tilbud, så hun får lidt forskelligt tilbehør og så der således hele tiden er noget spændende at spise.
Du skal kun servere lidt af gangen, får hun for mange hapsere på en gang mister hun overblikket og vil ikke spise. Så lidt af gangen og når de er spist, så lidt nye og noget andet :)
Hun skal lære at spise med en gaffel nu og så skal hun også spise med fingrene. Der skal både være hapsere som hun kan øve pincetgreb på, men der skal også være stykker som hun sidder med i hånden - en kartoffelbåd, ½ hårdkogt æg eller ½ frikadelle kan hun godt selv sidde med - kogte ærter, majs, gulerod, pastaskruer eller lidt rejer kan hun så øve pincetgreb på :)
Og så må du holde fast i at lillepigen trives og udvikler sig rigtig fint - hun lyder bestemt ikke som om at hun mangler noget :)
Rigtig meget held og lykke fortsat.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
Tænder
Der er stor forskel på, hvornår børn får deres første tænder. Nogle bliver født med en tand eller to. Andre er over et år før den første tand melder sig.
De fleste børn får dog deres første tænder omkring 6 mdr.´s alderen og vil have et komplet sæt tænder omkring 3 års alderen, dvs. 20 tænder.
Mange børn får ondt i gummerne, når tænderne bryder igennem. Her kan det hjælpe med en bidering, eller noget koldt at bide i f.eks. et stykke agurk. Skær en skive agurk på...
Øjne og syn hos baby
Nyfødtes øjne er tit hævede og sammenklistrede. Det er helt normalt. Er der vedblivende pus i øjenkrogen, har barnet sandsynligvis en øjenbetændelse og bør ses af lægen.
Helt små børn kan se i en afstand af ca. 30 cm. Det er den afstand, der er mellem moderens bryst og ansigt, når hun sidder og ammer. En nyfødt baby har svært ved at se, og verden virker meget utydelig og sløret. Men så snart den lille kommer til verden, begynder synet at udvikle sig.
Dit barn har...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen,
tak fordi du eksisterer! I 6,5 måned - siden min søn kom til verden - har jeg benyttet mig af din hjemmesiden og læst adskillige hjælpsomme svar/spørgsmål/artikler mm. Hvilken lettelse i øvrigt, at en del førstegangsmødre føler det samme som jeg selv; overvældet af kærlighed, nervøs, urolig, lykkelig, nysgerrig, komplet for meget etc etc:)
Din kærlige og varme jargon gør, at man straks føler sig tryg i at “dele” ens liv og baby med dig!