Svar: Middagslur og nattesøvn
Kære Nina
De fleste børn på 2½-3 år vil have behov for at sove 12½ time i døgnet og altså lidt mere end din datter. Men igen, det er et gennemsnitligt tal og det betyder at nogle børn sover lidt mere og andre børn sover mindre og det er okay. Det der er vigtigt er jo at se på, hvordan barnet trives, udvikler sig og har det - og hos jer lyder det som om at jeres datter har et søvnbehov der er mindre end gennemsnittet og at hun trives med det.
Spørgsmålet er hvad hun vil trives bedst med. Hun kommer tidligt op om morgenen og vil naturligt derfor nok have brug for en middagslur. Der er jo forskel på om man vækkes kl. 6.30 eller om man får lov til at sove til kl. 8 ... Og da hun kommer tidligt op, så vil det blive en meget lang dag, hvis hun ikke får et afbræk midt på dagen. For det er faktisk mest det, det handler om, - ikke at hun nødvendigvis behøver at sove mere end 1 time til middag, mere det at hun lige får en pause, lige får lidt søvn midt på dagen, som gør at hun får bearbejdet lidt af de oplevelser hun har haft, får samlet lidt fornyet energi og derefter er frisk til at lege osv. igen.
Det vil så betyde at hun måske ikke sover før kl. er 21 eller senere om aftenen og det kan så være den rytme, hun har og som hun trives ...
... med.
Det kan også være at hun har det fint med at springe sin middagslur over og det må hun naturligvis gerne. I skal her vurdere ud fra hvordan hun virker, når I taler om en middagslur - hvis hun protesterer "jeg er ikke træt, jeg vil ikke sove" så skal I måske prøve at lytte til dette og se om det går uden. Men hvis hun glad følger med og gerne vil sove lidt, så har hun brug for det og så skal hun have sin lur.
Det kan sagtens være sådan i en periode, at hun nogle dage har brug for en middagslur og andre dage springer den over. Den fleksiblitet må man have og det er okay. De dage hvor hun ikke sover middagslur kan hun komme tidligere i seng og de dage, hvor hun har sovet midt på dagen, må hun puttes senere.
Jeg tænker som du, at hendes nattesøvn sandsynligvis bliver længere, hvis hun springer middagsluren over - men spørgsmålet er om hun stadig har brug for det afbræk i løbet af dagen. Det kan bare være 45 minutter til 1 time, men det kan stadig være nok til lige at hjælpe hende og vigtigt at hun får lov til at koble fra og får slappet af ...
Og ja, så har du naturligvis ret i at der er børn som i din datters alder springer middagsluren over og som trives med dette :)
Håber du kan bruge mine tanker videre, fortsat held og lykke.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
13. maj 2025 | Sovevaner | 7 år
Kære Helen Vi har to dejlige drenge, der netop er fyldt 7 år og 9 år. Jeg...
9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.
Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...
2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.
Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
Viden om børn:
Graviditet uden for livmoderen
Graviditet uden for livmoderen er en meget alvorlig graviditetskomplikation, der optræder i ca 2 procent af alle graviditeter.
Det er forbundet med stor risiko for moderens liv og det er ikke muligt at gennemføre en sådan graviditet. Ofte er der faktisk heller ikke tale om et rigtigt foster, og dermed ikke om en rigtig graviditet.
Spiral udgør en risiko for at man bliver gravid uden for livmoderen. Derudover kan det spille ind, hvis man tidligere har haft...
Tisser i sengen
Over 13 % af danske børn har problemer med at tisse i sengen. Det svarer til, at tre elever i en almindelig folkeskoleklasse oplever en forstyrret nattesøvn med vådt nattøj og sengetøj.
Man ved at de fleste sengevædere er drenge og at tilstanden ofte er arvelig. Sengevædning er primært fysiologisk betinget og skyldes enten manglende produktion af det hormon, der styrer urinproduktionen eller for lille blære i forhold til barnets alder.
Langt de fleste børn vokser...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen
Igen må jeg ty til dig som fantastisk hjælper og rådgiver.
Min skønne søn på 11 måneder skal starte i dagpleje i morgen og jeg er virkelig i krig med mine følelser.
Øv altså. Helen, jeg har virkelig brug for et ærligt råd og jeg har brug for at få sat sindet lidt på lavt blus.
Mange kærlige hilsner
Mor til dreng på 11 måneder