Annonce

Annonce

Svar: Middagslur og nattesøvn


15. september 2010

Kategori:
Alder:
2 år, 8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Nina

De fleste børn på 2½-3 år vil have behov for at sove 12½ time i døgnet og altså lidt mere end din datter. Men igen, det er et gennemsnitligt tal og det betyder at nogle børn sover lidt mere og andre børn sover mindre og det er okay. Det der er vigtigt er jo at se på, hvordan barnet trives, udvikler sig og har det - og hos jer lyder det som om at jeres datter har et søvnbehov der er mindre end gennemsnittet og at hun trives med det.

Spørgsmålet er hvad hun vil trives bedst med. Hun kommer tidligt op om morgenen og vil naturligt derfor nok have brug for en middagslur. Der er jo forskel på om man vækkes kl. 6.30 eller om man får lov til at sove til kl. 8 ... Og da hun kommer tidligt op, så vil det blive en meget lang dag, hvis hun ikke får et afbræk midt på dagen. For det er faktisk mest det, det handler om, - ikke at hun nødvendigvis behøver at sove mere end 1 time til middag, mere det at hun lige får en pause, lige får lidt søvn midt på dagen, som gør at hun får bearbejdet lidt af de oplevelser hun har haft, får samlet lidt fornyet energi og derefter er frisk til at lege osv. igen.

Det vil så betyde at hun måske ikke sover før kl. er 21 eller senere om aftenen og det kan så være den rytme, hun har og som hun trives ...


Annonce

... med.

Det kan også være at hun har det fint med at springe sin middagslur over og det må hun naturligvis gerne. I skal her vurdere ud fra hvordan hun virker, når I taler om en middagslur - hvis hun protesterer "jeg er ikke træt, jeg vil ikke sove" så skal I måske prøve at lytte til dette og se om det går uden. Men hvis hun glad følger med og gerne vil sove lidt, så har hun brug for det og så skal hun have sin lur.

Det kan sagtens være sådan i en periode, at hun nogle dage har brug for en middagslur og andre dage springer den over. Den fleksiblitet må man have og det er okay. De dage hvor hun ikke sover middagslur kan hun komme tidligere i seng og de dage, hvor hun har sovet midt på dagen, må hun puttes senere.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Jeg tænker som du, at hendes nattesøvn sandsynligvis bliver længere, hvis hun springer middagsluren over - men spørgsmålet er om hun stadig har brug for det afbræk i løbet af dagen. Det kan bare være 45 minutter til 1 time, men det kan stadig være nok til lige at hjælpe hende og vigtigt at hun får lov til at koble fra og får slappet af ...

Og ja, så har du naturligvis ret i at der er børn som i din datters alder springer middagsluren over og som trives med dette :)

Håber du kan bruge mine tanker videre, fortsat held og lykke.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tilstoppet tårekanal

Mange nyfødte børn har en tilstoppet tårekanal. Barnet ser ud som om, at det har søvnklatter i øjenkrogen hele tiden, eller at øjnene konstant virker fugtige.

Tårekanalen er en tynd kanal, som løber fra den inderste øjenkrog til næsen. Det er bl.a. den, der får os til at snøfte, når vi græder.

Tårer er 'øjnenes sprinkleranlæg'. Tårerne løber i en konstant strøm fra øverste, yderste øjenkrog ned og renser øjnene. Øjenvipperne er en slags 'vinduesviskere', og...

Læs mere i Babylex

Kogt-vands-klude

Kogt vands klude er et gammelt husmoderråd til røde barnenumser.

Princippet er at man tager noget blødt bomuldsstof f.eks. stof fra et gammelt forvasket lagen og klipper nogle firkantede stykker, som passer til at lægge på barnets numse.

Stofstykkerne koges, afkøles og vrides og lægges på og mellem barnets baller, der hvor barnets hud synlig er generet af syren fra afføring og urin. Du kan gemme de kogte klude i en lille bøtte med lidt kogt vand, som du har stående...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

tak fordi du eksisterer! I 6,5 måned - siden min søn kom til verden - har jeg benyttet mig af din hjemmesiden og læst adskillige hjælpsomme svar/spørgsmål/artikler mm. Hvilken lettelse i øvrigt, at en del førstegangsmødre føler det samme som jeg selv; overvældet af kærlighed, nervøs, urolig, lykkelig, nysgerrig, komplet for meget etc etc:)

Din kærlige og varme jargon gør, at man straks føler sig tryg i at “dele” ens liv og baby med dig!


Annonce