Annonce

Annonce

Brev:

Morgenmad og aftensmad - 19 mdr.


7. september 2010

Alder:
19 mdr.

Morgenmad og aftensmad - 19 mdr.

Hej Helen,

Så skriver jeg til dig igen, denne gang ang. kost til vores 19 måneder gamle datter.

Vi har på det sidste haft svært ved at få hende til at spise varieret, og hun spiser ikke ret meget. Om morgenen har hun i månedsvis spist en portion havregrød laver på 1 dl. havregrød og 2 dl. vand plus lidt mælk og en klat smør. Nu gider hun ikke rigtig grøden længere.

Vi har prøvet med yoghurt (letmælks naturel yoghurt) med mysli eller havregryn, og det var hun glad for et par dage, men heller ikke det gider hun længere. Nu går det typisk sådan, at hun spiser en lille portion grød eller yoghurt, men derefter er hun stadig sulten. Brød gider hun ikke spise om morgenen – kun når det er rugbrød, uden noget.

I vuggestuen siger de at hun spiser godt (som en havnearbejder, som de siger), så det er dejligt at vide, at hun får noget indenbords i løbet af dagen. Hvad kan vi gøre for at få hende til at spise morgenmad – og har du ideer til hvad vi ellers tilbyde hende?

Den anden udfordring er aftensmaden. Her er hun meget selektiv med hvad der ryger indenbords – får vi f.eks. frikadeller med ris og grønt, spiser hun masser af ris, men intet kød, og kun lidt grønt. Får vi laks med div. tilbehør spiser hun kun laks. Vi forsøger at gøre det lidt varieret og at lave børnevenlig mad, og vil ikke lave mad specielt til hende (hun får dog agurkestænger, som hun altid får spist godt af).

Hvis vi forsøger at hjælpe hende bliver hun gal og skriger og kaster sig rundt i stolen (bøjlen er taget af, så hun kan selv kravle op og ned), og måltidet er forbi. Hvis hun får lov at sidde stille ...


Annonce

... og roligt med maden går det ok, men hun spiser altså kun f.eks. ris, eller hvis der ikke er noget hun vil have spiser hun kun f.eks. majs, agurk og lidt peberfrugt.

I weekenderne gider hun heller ikke rigtig frokosten (rugbrød med pålæg), så sidste weekend spiste hun stort set kun frugt, agurk og lidt bart rugbrød og en enkelt bolle uden noget.

Hun kan ikke lide at tingene er blandet sammen – når vi får pasta med kødsovs skal det ligge hver for sig, en risret med kød og grønt i risene duer ikke, og sovs på ris/kartofler etc. duer ikke. Hun spiser ikke kogte kartofler og heller ikke kartoffelmos, pasta spiser hun lidt af en sjælden gang imellem.

Jeg har forståelse for, at hun kan være træt sidst på dagen, og at hun vil selv, og hele måltidet bliver hyggeligere når vi ikke er så fokuseret på hende og hendes mad. Jeg vil heller ikke risikere at gøre hendes spisning til et problem, så hun selv ser det som en tvungen situation. Samtidig generer det mig og bekymrer mig også lidt, hvis hun ikke får dækket sit behov. Vi giver hende dog en vitaminpille om morgenen, så hun får de vitaminer hun har behov for.

Tror du bare det er en fase? Skal vi fortsætte med vores strategi med at lave familiemad, hygge over bordet og lade hende rode med sin mad selv, og så acceptere, at hun ikke rigtig spiser sin aftensmad, eller kun spiser én madgruppe fra tallerkenen? Hun bliver som regel tilbudt en bolle/frugt/yoghurt inden sengetid, og der spiser hun som regel noget.

Kender du en kogebog med inspiration til god og nem hverdagsmad til børnefamilier med små børn?

Med venlig hilsen
Astas mor

Læs Helens svar »



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


2. maj 2025 | Udstyr | 22 mdr.

Natlampe

Kære Helen Som du ved, så har vi store udfordringer med storesøsters (22mdr)...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.

Håndtering af selvstændighedsalder og aftenputninger

Kære Helen Jeg skriver til dig igen om vores datter på 22 måneder, som i...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.

Reaktion på at være blevet storesøster

Kære Helen Jeg skriver til dig igen om min datter på 22mdr som er blevet...

Læs hele brevet og Helens svar


4. april 2025 | Sovevaner | 22 mdr.

Opfølgning på opvågninger om natten - 22mdr

Kære Helen Tak for dit svar vedr. mit brev om min datters opvågninger....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Opbevaring af modermælk

Hvis du malker ud og vil gemme din mælk til senere, så bør du straks efter udmalkning hælde mælken på en engangsflaske, der lukkes og mærkes med navn, dato og evt. klokkeslæt. Umiddelbart herefter placeres mælken i køleskab eller fryser.

Holdbarhed for ny udmalket mælk:

3 døgn i køleskab ved maks. +5 C
3 måneder ved min. -18 C
Mælk, der ikke er optøet ved hjælp af varme, d.v.s. optøet i køleskab, kan holde sig 1 døgn i køleskab
Mælk, der er...

Læs mere i Babylex

Graviditet

Det første tegn på, at du er gravid, er normalt udebleven menstruation, eller at du bløder meget lidt. Derudover kan du få kvalme - især om morgenen. Dine bryster kan vokse og blive ømme. Du kan også opleve at være ekstra træt.

Har du mistanke om, at du er gravid, så er det en god idé at tage en graviditetstest. Du bør også altid kontakte din læge, for at aftale tid til en graviditetskonsultation.

Graviditeten varer normalt 40 uger, og lægen vil beregne din...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Du har efterhånden reddet mig nogle gange. Jeg er meget taknemmelig for din rådgivning, især nu hvor jeg befinder mig i udlandet og er mor til mit første barn, hvilket betyder, at alt er nyt.

Hilsen
Mor i udlandet


Annonce