Svar: Tremmeseng - 17 mdr.
Kære Rikke
Tremmesengen skiftes ud, når barnet begynder at kravle ud over tremmerne. Det handler både om at det er farligt, at han kravler over, han kan komme slemt til skade, men det handler også om at anerkende, at han har behov for at komme ud til jer og ikke bryder sig om at ligge 'bag tremmer'.
De fleste børn er dog 2½-3 år før de kan kravle ud af deres seng og da din dreng kun er 1½ år, så synes jeg umiddelbart at det er for tidligt at give ham en åben seng. Det vil være rigtig fint at bibeholde tremmesengen og tro på, at den virker tryg og god, netop fordi det er en mindre seng og det at den er mere lukket, gør at den er lidt mere huleagtig og hyggelig. Samtidig har du ret i, at det er problematisk med en åben seng, fordi du sandsynligvis vil opleve at han stiger ud igen, og igen, og igen og igen og det har I ikke brug for med den alder han har. Han har godt af stadig at sove i sin tremmeseng og den synes jeg du skal lade ham beholde lidt endnu :)
Har han fået en hovedpude, ellers kunne du overveje om han skal have en lille flad pude nu. Det at få en pude, putte med den, kan gøre at han atter begynder at føle det lidt hyggeligt og rart at ...
... skulle putte i sin seng og får fokus på dette i stedet for på at komme ud af sengen.
Vær også opmærksom på at mange børn i din drengs alder har brug for kontakt, når de skal sove. Han har brug for at du sidder hos ham, læser en godnathistorie, synger en lille sang og også taler lidt med ham om dagen og alt hvad han har oplevet. Selvom han ikke har så meget sprog endnu, så har han en masse tanke i sit hoved, det myldrer rundt med oplevelser som skal bearbejdes og som han skal have sluppet for at kunne overgive sig til søvnen. Her kan du hjælpe ham ved at gennemgå dagen sammen med ham.
Du kan f.eks. sige "i morges da du stod op, fik du havregrød, mmm, det smager godt, så skulle du i vuggestuen og ... det var sjovt. Men så faldt du og slog hul på knæet, AV det gjorde ondt, så fik du plaster på og så pustede den voksne ..." osv. Så I får talt lidt om alt det der er sket og han kan kigge på plasteret og huske hvad der skete og på den måde få det bearbejdet.
Hvis du hjælper ham på denne måde med at finde ro om aftenen, så vil han måske stadig synes det er okay at blive puttet i sin tremmeseng :)
Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Jordemoder
En jordemoder er uddannet til at hjælpe gravide, fødende og nye familier. Når du bliver gravid, så skal du i første omgang kontakte din læge. Lægen vil herefter automatisk sørge for at give besked til dit fødested, og dermed en jordemoder, som så vil indkalde dig til undersøgelse.
Som gravid er du, så vidt det er muligt, tilknyttet een jordemoder i hele graviditetsforløbet. Du (og din partner) vil blive kaldt til samtale og undersøgelser løbende gennem hele graviditeten, og I...
Rhesus-uforlignelighed
Vi har hver især en blodtype, som kan hedde A, B, AB eller 0 og derudover er vi delt op i Rhesus positive og Rhesus negative. De fleste mennesker er Rhesus positive, ca 15 % er Rhesus negative.
Hvis en Rhesus negativ kvinde bliver gravid og den kommende far er Rhesus positiv, så kan barnet, som kvinden venter være Rhesuspositiv efter sin far.
Imens barnet ligger i maven, så har det sit eget separate kredsløb, men der kan dog ske en lille udveksling af blod imellem...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.