Annonce

Annonce

Svar: Ammestop og knude i brystet


30. august 2010

Kategori:
Alder:
13 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære Nikolajs mor

Det er altid svært at vurdere, hvad form for knude der er tale om, når jeg ikke kan se dig ...

Det man især skal være opmærksom på er, om du kan have en tilstoppet mælkegang. Det skal behandles, fordi det ellers kan medføre at man får en brystbyld. En mælkegang sidder ved og bag brystvorten og du beskriver at knuden sidder fra brystvorten og opad - det kan være en mælkegang, det kan også være en fyldt mælkekirtel, det kan jeg ikke se, måske har du selv en fornemmelse af det ... :)

En brystbyld kan sidde i overfladen eller dybt inde i brystet og man vil med en scanning af brystet kunne se hvorvidt der er tale om en byld. Hvis der er tale om en byld, så vil din knude være rigtigt øm - du skriver at det er ømt ved berøring ... Der vil normalt også være misfavning af huden, der hvor knuden sidder og er det rigtig slemt, så vil du også få feber ...

Som du beskriver det lige nu, så lyder det ikke umiddelbart som om du har en brystbyld, men det er stadig en god idé at du forsøger at få knuden løsnet op, så det ikke udvikler sig.

Prøv i første omgang at gå i bad og lad bruserens stråler massere brystet. Imens du er i badet og varmen virker, så kan du prøve med din hånd/hænder at massere dit bryst. Masser i cirkelbevægelser oppe fra brystet og ned mod brystvorten, læn dig lidt forover så brystet tynger lidt fremover.

Hvis du har på fornemmelsen at det kan være en mælkegang der er tilstoppet, så prøv om du kan massere det ud, få skabt åbning. Læg din tommelfinger over brystvorten ved kanten af det brune område og læg pege og ...


Annonce

... langefinger under brystvorten i kanten at det brune område. Tryk dit bryst ind mod brystkassen og klem fingrene sammen, slip og klem. Bevæg fingrene rundt om brystvorten og se om du ved at klemme og slippe hele vejen rundt kan få løsnet op for den mælkegang og få knuden væk.

Prøv også at sætte dig med et varmt omslag på brystet og lad varmen trænge godt ind. Masser så derefter i cirkelbevægelser rundt og rundt på knuden og ned mod brystvorten, for at se om du kan få løsnet op for den knude der sidder der. Du kan også inddrage din mand i dette projekt. Læg dig på ryggen i jeres dobbeltseng, så du slapper helt af og lad ham lægge sig ved siden af og med lidt olie massere dit bryst, imens dit bryst er helt blødt og falder til siden. Han skal ikke massere det som var det myoser i skulderen, men i bløde cirkelbevægelser, det skal ikke gøre ondt, du skal kunne mærke det, men det skal ikke være ubehageligt, du skal kunne fornemme at det løsner og virker :)


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Når du ligger ned og brystet falder til siden, blødt, så vil han kunne mærke de små knuder du har inde i brystet og vil med sine fingerspidser og lidt olie og varme kunne løsne evt. små knuder.

Man kan godt have en mælkeknude i brystet efter ammestop, hvor de små mælkerester der er tilbage samler sig og giver netop en lille knude. Det behøver ikke have nogen betydning og vil normalt gå i sig selv efter lidt tid - men hvis du har ondt, får feber, knuden ændrer farve osv. så er det vigtigt at du lige får lægen til at se på det og evt. får en henvisning til en scanning.

Rigtig meget held og lykke og rigtig god weekend!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

16. juni 2025 | Amning | 2 mdr.

Kan jeg reetablere amning?

Kære Helen, Tak for dine svar på vores seneste beskeder. Vores pige har...

Læs hele brevet og Helens svar


15. maj 2025 | Amning | 1 mdr.

Fortvivlet situation

Hej Helen, Vi vil gerne spørge generelt/åbent ind til den situation vi står...

Læs hele brevet og Helens svar


16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.

Bider under amning - 6 mdr.

Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....

Læs hele brevet og Helens svar


24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.

Ammestop - 11 måneder

Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Quinoa

Quinoa er en plante, der vokser både vildt og dyrket. I Danmark kan den købes i supermarkedet og sælges her både som mel, flager og gryn. Den minder om hirse eller ris og kan indgå i madlavningen som alternativ til kartofler, ris og pasta.

Quinoaflager kan bruges til grød og indeholder ikke gluten, hvorfor quinoagrød kan gives før 6 måneders alderen. Det anbefales at man generelt varierer mellem forskellige grødtyper til børn. Quinoagrød har en lidt "fnugget konsistens" og smager...

Læs mere i Babylex

Boel-prøve

Boel-prøven blev indført i Danmark tilbage i 1970´erne og var en fast del af sundhedsplejerskernes arbejde. Sådan er det ikke mere, - nogle kommuner laver stadig boel-prøver på børnene, andre kommuner har anskaffet dette. Denne ændring kom samtidig med at man begyndte at hørescreene alle børn ved fødslen.

Boel-prøven er en screeningsmetode, hvor man ser på hele barnet. Man ser på barnets evne til at have kontakt, til at styre sin motorik, til at vælge fokus og man observerer...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dine meget brugbare råd og ikke mindst for din omsorgsfulde respekt for børnene.

Tak fra Pernille
Sophus´ mor


Annonce