Annonce

Annonce

Svar: Gulerodsstykker galt i halsen


26. august 2010

Alder:
16 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære J.

De fleste børn vil først omkring 1½ års alderen kunne tygge godt nok til at de kan begynde at spise råkost og andre hårde fødevarer ... og du har naturligvis ret i at der er forskel på om man har fire tænder eller 12 tænder - selvom gummerne er hårde så er det alt andet lige lettere at tygge med kindtænder end uden.

Der sker umiddelbart ikke noget ved at barnet får en lille smule råkost, kerner og lignende, som barnet har svært ved at tygge. Hvis barnet ikke tygger maden, men mere eller mindre bare synker den, så vil den komme ufordøjet igennem systemet. Det er derfor begrænset, hvor meget jeres dreng kan optage af gulerodsstykkerne, når han spiser dem .. Han må altså gerne få det, men hvis han ikke kan tygge det, har han ikke den store ernæringsmæssige fordel ved at få det. Dertil kommer at alt for meget mad, som børn ikke kan bearbejde ved at tygge det, kan give problemer med løs mave.

Jeg kan ikke se hvor store stykker gulerod de giver - umiddelbart lyder det ikke som om at det er særligt store stykker og der er jo også god træning i at lære at spise gulerødder ... I skal naturligvis sikre jer at han ikke får så store stykker, at han kan få dem galt i halsen, hvis han ikke ...


Annonce

... kan tygge dem. Det må ikke kunne give en farlig situation.

Med hensyn til havregrød og morgenmad, så er det naturligt at han nogle gange har brug for noget andet. Alle former for grød kan bruges og du kan forsøge med variation af grød. Grød er en god starter på dagen og giver mæthed langt op af formiddagen.

Du kan også prøve med almindelige havregryn med lidt sukker og mælk, så han ikke længere får det som grød, men får det som det er og som du sandsynligvis selv ville spise det. Igen gælder, at han naturligt har lettere ved at optage grøden, men havregryn er okay med mælk - det opbløder dem også.

Havregrynsboller er også godt, du kan finde en opskrift på disse i babykøkkenet her på siden. De er gode til både børn og voksne :)


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Og så er surmælksprodukter en god mulighed, de mætter dog ikke så længe og du bør se dig godt for - tjek sukkerindholdet. Gå ud fra at hvis der er mere end 10g sukker pr 100g så er produktet uegnet som morgenmad - det gælder også de forskellige morgencerealier man kan købe. Mange af dem er fyldt med sukker.

Minifras kan være en mulighed - også på en yoghurt naturel :)

Håber du kan bruge disse tanker videre, fortsat held og lykke :)

Fortsat god weekend!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Steriltvandspapler

Steriltvandspapler bruges som smertestillende til fødende kvinder. Det er små indsprøjtninger af helt rent vand, som man lægger ind under huden i lænden.

Det svier, når de lægges ind og der lægges i alt 4 små steriltvandspapler ind. Når de først er lagt, oplever de fleste at de har god smertelindring. Virkningen kommer af, at stikkene afleder smerteimpulser, som netop er høje i lænden, når man har veer.

Læs mere i Babylex

Jordemoder

En jordemoder er uddannet til at hjælpe gravide, fødende og nye familier. Når du bliver gravid, så skal du i første omgang kontakte din læge. Lægen vil herefter automatisk sørge for at give besked til dit fødested, og dermed en jordemoder, som så vil indkalde dig til undersøgelse.

Som gravid er du, så vidt det er muligt, tilknyttet een jordemoder i hele graviditetsforløbet. Du (og din partner) vil blive kaldt til samtale og undersøgelser løbende gennem hele graviditeten, og I...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Først tak tak tak for gode, beroligende og jordnære svar man kan forholde sig til. Og for at skubbe i den rigtige retning ;-)

Pia, Malthes mor


Annonce