Brev:
Sover afbrudt efter dagplejestart
Hej Helen.
Jeg har et spørgsmål vedr. min lille Victors søvnmønster. Han er nærsten 13 mdr., begyndte at gå for 4 uger siden og begyndte i dagpleje for 3 uger siden.
Inden han begyndte i dagpleje, var han netop begyndt at falde i søvn, så snart han blev lagt i sengen om aftenen. Han fik ikke længere nogen flaske inden sengetid og kun en lille tår kl. 5 om morgenen, hvor han altid har vågnet. Efter flasken kl. 5, plejede han at sove en lille time, inden vi alle stod op. Super, syntes vi forældre.
Nu er der helt rod i hans lille system! Han vågner mange gange hver nat og græder og vil op. Nogle gange går vi med ham i armene, til han er faldet til ro, lægger ham derefter, hvilket han accepterer og sover videre. Men langt de fleste gange, falder han først til ro, når han har fået en flaske, og falder så i søvn lige bagefter. Vi forsøger at rationere, så han kun tilbydes 100 ml af gangen, hvilket han protesterer lidt over.
Dagplejeren har også svært ved at få Victor til at sove. Formiddagsluren får han hjemme, hvis ellers han vil. Og middagsluren kæmper hun med. Forleden stod hun en time ved siden af vognen, og lagde ham ned hver gang, han satte sig op! Jeg ville nok have konstateret, at han ikke var træt nok, og taget ham op en halv times tid, og så forsøgt igen. Men dagplejeren mente, at han var meget træt, og at han skal lære at sove på samme tidspunkt, som de andre børn. Det kan jeg egentlig også godt forstå, men en times kamp, synes jeg er meget.
Når han så falder i søvn, sover han kun én til halvanden time, hvilket dagplejeren mener, er alt for lidt. Men Victor har de sidste to mdr. kun sovet sammenlagt 2 timer i dagtiden, så jeg synes jo ikke, at det er usædvanligt for ham. Han sover sammenlagt 12-13 timer i døgnet. Men samtidig kan jeg godt se, at han ofte er meget træt, når han bliver hentet...
Victors "rytme" er nu således:
kl. 04:00-07:00 Vågner og vil ikke sove mere.
kl. 06:30-07:30 Spiser 2-3 dl øllebrød eller havregrød og drikker mælk.
kl. 07:00-08:00 Puttes til en lur. Nogle gange er Victor meget træt - også selvom han har sovet til kl. 7 - og andre gang vil han slet ikke sove!
kl. 08:00-08:30 Vækkes eller vågner selv efter max. en time, hvorefter han afleveres i dagplejen.
Kl. 09:00 Får formiidagsmad, hvor dagplejeren fortæller, at han spiser frugt og en halv bolle eller lign.
Kl. 11:30 Rugbrød med pålæg og div. ...
... grøntsager - ifølge dagplejren, spiser han godt og kan lide alt, hvad han får serveret.
kl. 12:00 Dagplejeren forsøger at få Victor til at sove. Har hans formiddaglur ligget meget tidligt, går det ok, men ellers er det en kamp, hvor han sætter sig op i barnevognen og klager. Hun siger, han ikke græder.
Den første uge i dagplejen sov Victor omk. 2 timer til middag, til trods for en formiddaglur på en halv til 1 time.
Nu sover han dog kun en time, uanset om han har sovet en time om formiddagen eller slet ikke har fået en formiddagslur.
kl. 14:30-15:00 Får eftermiddagsmad - frugt og brød med pålæg. Igen spiser Victor, ifølge dagplejeren, godt.
Omk. kl. 17:00 Får et lille før-aftensmads-måltid.
kl. 18:00 Spiser en stor portion aftensmad og kan lide alt (ca. 3 dl) og får efterfølgende 2-3 dl grød med frugtmos ovenpå til dessert.
Får et bad, hvorefter vi "læser" et par bøger.
kl. 19:00 Puttes til natten. Victor var jo vænnet fra flasken her - han gad den pludselig ikke længere - men nu kan vi kun få ham til at falde i søvn, hvis vi går ham i søvne eller giver ham en flaske. Får han flasken, drikker han 100 ml (ovenpå den store aftensmad!!!) og lægger sig straks til at sove bagefter, ligesom om natten.
Om natten vågner han på meget forskellige tidspunkter. Nogle gange har han en tung ble eller haft aff.!! Andre gange græder han og vil ligge i mine arme. Og nogle gange er han urolig, indtil han har fået en flaske - også selvom han blev puttet med en flaske tre timer forinden!! Vi har forsøgt at putte ham i vores seng for at give ham trygheden, men så ligger han uroligt og vågner hele tiden.
Hvordan vil du foreslå, at vi skal takle denne periode? Skal jeg være ærlig, har jeg mest lyst til bare at give ham, hvad han udtrykker, at han har brug for om natten, når han vågner. Og det er ud fra, at jeg formoder, at det hele falder lidt til ro igen, og han mister lysten til flaskerne, når han har vænnet sig til alt det nye. Er det helt forkert, efter din mening?
Og hvad vil du foreslå mht. til Victors søvn? Sover han for lidt, hvilket vores dagplejer jo mener? Skal han bare lige vænne sig til at "sove på kommando" i dagplejen? Skal vi droppe formiddagluren, så han helt sikkert falder let i søvn til middag?
Jeg beklager det lange brev, for jeg ved jo, du har mange, du skal svare. Men på forhånd tak for svaret.
Med venlig hilsen
Victors stolte mor.
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
18. juni 2025 | Opdragelse | 13 mdr.
Vil ikke spise (selv), sidde i højstol eller i bad
Kære Helen, Vi har lidt forskellige udfordringer som vi har forsøgt at...
21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...
16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...
14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Svær søvnmangel pga mange opvågninger
Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...
Viden om børn:
Bleskift
Et nyfødt barn skal have skiftet ble ofte, i begyndelsen er det mellem 6 og 10 gange i døgnet.
Før bleskift er det rigtig godt, hvis man har samlet de ting man skal bruge sammen, så det er klar: vaskefad, vaskeklude, rene bleer, håndklæde, undertøj osv.
Spæde børn kan ikke lide at få alt tøjet af, så når bleen skal skiftes, så vil dit barn være mere rolig, hvis du lader det beholde noget af tøjet på imens. Det er derfor smart med bodystockings og lignende som kan...
Amning
Sundhedsstyrelsen anbefaler at børn ammes sålænge som muligt. Helst fuldt ud til de er 6 måneder gamle og delvist frem til 12 måneders alderen eller længere, hvis mor og barn ønsker det.
Brystmælk er nøje afstemt til barnets forskellige behov og modermælk indeholder vigtige antistoffer, som beskytter det lille barn mod infektioner. Det tager tid at etablere en amning, for de fleste tager det ca. tre uger, men der kan gå op til 6 uger før mælkemængden har afstemt sig efter barnets...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Vi vil bare sige dig tusinde tak!! Det er uvurderligt, at du findes og giver så mange gode råd! Men det bedste er, at du er så anerkendende i dine svar om alverdens små og store problemer hjemme i de små familier. Det er en rigtig rar følelse, at man ikke behøver holde sig tilbage, når man skriver til dig, fordi du aldrig dømmer i dine svar. Så tusinde tak for en fantastisk brevkasse!
Hilsen drengens forældre