Svar: Ændret søvn - 4 mdr.
Kære Mette
Netop når børn bliver 3-4 måneder, så sker der udviklingsmæssigt rigtig meget som gør at de sover anderledes end tidligere og det er den forandring du mærker lige nu.
Det handler for det første om søvnen og søvnens sammensætning, søvnen får lidt flere faser nu, er lidt anderledes inddelt end den er hos spædbarnet og det kan mærkes. Derudover er din datter også i en alder, hvor hun ikke vil gå glip af noget, hun er på oplevelsesrejse og skal følge med i alt - det er som om at hun ikke har tid til at sove ...
Børn i denne alder vil derfor også sove kortere lure end de tidligere har gjort. De begynder at opleve mere af verden, følge meget mere med i hvad der sker omkring dem, de skelner mere og mere bevidst hvorvidt de er ude eller hjemme, om de er i favn hos mor eller en fremmed osv. Derfor vil børn i denne alder ofte ikke sove særligt længe om dagen, de powernapper mere, vil ligesom ikke give slip på oplevelserne og har brug for at få det hele med.
Det betyder ikke at det er fuldstændig uden struktur, faktisk vil det være super godt, hvis I holder fast i at hun skal sove 3 lure i løbet af dagen. Det kan meget fint være en kort formiddagslur, en længere middagslur og så en powernap sidst på dagen. De fleste vil først i 6 måneders alderen kunne nøjes med 2 lure dagligt, så lige nu er 3 lure helt perfekt :)
Jeg ved fra dit tidligere brev, at I så småt er igang med skemad og det vil være rigtig fint, hvis du forsøger at følge den plan jeg har sendt dig der. Det vil således være rigtig godt at arbejde på en rytme, hvor hun naturligt får mælk inden hun skal sove og får lidt skemad 1-2 gange dagligt, når hun vågner af en lur.
Hendes vågentid skal være længerevarende og hun skal aktiveres rigtig meget, når hun er vågen. Hun ...
... skal ikke længere ses som et spædbarn der skal skærmes, men i stedet som en aktiv lille pige, der skal stimuleres både fysisk og mentalt.
Det er vigtigt at hun bruger sig selv motorisk, triller, cykle med hendes ben, lade hende stå på jeres lår, vugge hende, hoppe med hende, kilde hende så hun kluk-ler osv. ligesom hun skal pludres med, synges for, syng sange med fagter som hun kan følge og fascineres af osv. Det er vigtigt at vågen tid er aktiv tid, for at give hende en fornemmelse for hvad det vil sige at være aktiv og træt og have brug for at sove, så hun naturligt føler behov for en lur og derfor også sover længere, når hun så puttes :)
Du skal også være opmærksom på at hun får mælk nok og ikke kommer ind i en rytme, hvor hun slatspiser og slatsover lidt hele dagen igennem. Netop fordi hun er så meget mere opmærksom nu, så vil hun måske lade sig forstyrre under amningen, slippe, kigge på dig, smile til dig, tage lidt fat igen, atter slippe osv. Og derfor får hun måske ikke helt det indenbords, som hun naturligt har brug for. Det er derfor også vigtigt at du søger for at holde hende igang ved brystet, evt. lægger en skiftning ind under amningen, så hun naturligt får spist lidt ekstra inden hun så skal puttes til en lur :)
At hun er begyndt at søge brystet lidt hyppigere og vågne mere om natten kan godt være udtryk for at hun netop har brug for lidt mere at spise. Det er netop de hyppige amninger som øger mælkemængden, så jo hyppigere hun lægges til, jo mere mælk producerer du ... :)
Så lidt skemad og så fokus på at hun om dagen skal spise effektivt og godt hele dagen igennem, vil være godt hos jer og så skal hun sove sine 3 lure dagligt, en formiddagslur, en middagslur og en powernap sidst på dagen :)
Rigtig meget held og lykke!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Skråstol
Børn har brug for at kunne bevæge sig frit for at udvikle sig bedst muligt. Børn der placeres i en skråstol vil sidde passivt og vil, hvis de sidder der længe, blive svage i nakke og ryg. Man kan sagtens vænne et barn til at sidde i en skråstol, hvis det har underholdning foran sig, og det kan være bekvemt for forældrene, men det er ikke det bedste for barnet.
Et barn skal have lov til at være på gulvet så meget som muligt. Det er på gulvet at barnet lærer at trille, krybe og...
Høj stol til baby
Når barnet begynder at kunne sidde selv, er det en god idé at anskaffe en høj stol. Så kan barnet sidde med ved bordet under måltiderne, og det kan også følge med i, hvad I laver ved køkken- og spisebordet.
Der findes mange forskellige modeller af højstole, men de fleste vælger i dag en model, som kan stå ved spisebordet. Det giver mulighed for, at baby kan være med ved bordet, når familien sidder og spiser og på den måde naturligt tage del i måltiderne.
De...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...