Svar: Normal udvikling - autisme
Hej med dig
Tusind tak for dit brev og din meget fine beskrivelse af din lille dreng.
Jeg kan godt forstå at I er bekymret og har været det længe. Det er også utroligt hårdt at læse, hvordan I gentagende gange har bedt om hjælp, men ikke er blevet hørt - det er frustrerende og jeg bliver personligt naturligt ked af at høre, at man som forældre i dagens Danmark, kan stå i en situation som jeres og intet rigtigt sker, før han er 13 måneder gammel og vuggestuen reagerer ... Det er dybt fortvivlende.
Men sket er sket og vi er nødt til at tage udgangspunkt i det der sker lige nu og det I fortæller om jeres dreng lige nu.
Autisme er naturligt i jeres overvejelser og det er også relevant at undersøge ham for dette. Det lyder også som om at man i vuggestuen har haft den tanke, for I fortæller at han er blevet set af en børnepsykiater og at man der ikke har fundet kontakt problemer - dette måske fordi jeres dreng nu har fået hjælp til sin hørelse. Man skal jo ikke glemme, at kontakten naturligt vil være mangelfuld, hvis han har problemer med at høre, hvilket han jo vitterligt har haft og at hans syn naturligt her også spiller ind.
Så selvom manglende evne til kontakt kan være tegn på autisme, så kan det hos jeres dreng godt tænkes at årsagen skal findes i syns- og høreproblemer ...
Børn med autisme vil ofte foretrække at se på ting fremfor på ansigter, de vil have meget svært ved øjenkontakt og kan i deres kontakt virke meget fjerne. Et tegn kan også være at barnet ikke peger - med den alder jeres dreng har nu, bør han pege på ting, for at få jer til at sætte ord på "a´det" i betydningen "hvad er det?" og så fortæller I hvad det er. Dette kan naturligt være forsinket hos ham, fordi han i en meget lang periode ikke har kunne høre :)
Bør med autisme vil ofte også have svært ved at lege med andre børn og det kan være meget svært at sige noget om med den alder jeres ...
... dreng har. Han er jo for lille til at lege rollelege, men leger naturligt ved siden af de andre mere end sammen med dem.
Et barn med autisme vil ofte også have problemer med kærtegn og vise hengivenhed. Enten accepterer de passivt at man giver dem et knus eller også afviser de en, når man forsøger. De vil ofte ikke af sig selv knuge sig ind til forældrene eller putte sig, kramme, kærtegne.
I fortæller flere ting, der tyder på at jeres dreng har en form for hengivenhed, at han f.eks. er glad for dyr og også siger ae, ae og gerne vil kæle med dem. Det lyder rigtig godt.
Hans manglende vægtøgning, det faktum at han måske ikke har kunne tåle mælken og nu er på diæt, har naturligt også gjort ham mere træt og gjort at han har manglet overskud. I fortæller om en dreng, som responderer så super fint på alle de tiltag der nu er gjort, at det næsten er en fornøjelse at høre - det lyder faktisk som om at I har fået en helt ny dreng.
Han skal have tid, han har meget der skal indhentes og han kan naturligt ikke det hele på en gang. Det er helt normalt at han i en periode bruger flere kræfter på det motoriske, på at komme omkring, gå, begynde at løbe, klatre op osv. Og så kommer det sproglige bagefter.
Der kan sagtens og der vil naturligt være en periode, lige nu hvor han skal "indhente det forsømte" og således naturligt vil være mærket af en lang periode med dårlig hørelse og dårligt syn, men han er rigtig godt igang.
Hvad fremtiden bringer kan ingen af os vide, men hold fast i at lige nu går det langt bedre end tidligere og der sker rigtig mange positive ting. Det er super fint at vuggestuen er opmærksomme, det er godt at I også har tid til øjenlæge, måske får han brug for en talepædagog, når han bliver 2-3 år - lad os nu se. Hold fast i det gode!
Jeg håber I kan bruge mine tanker videre på vej, rigtig meget held og lykke til jer alle tre fortsat :)
Rigtig god sommer!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
14. juli 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Kære Helen Jeg er lidt bange for at jeg har skadet min søns og min relation...
7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Har vi sprunget seperationsangsten over?
Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...
25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
Viden om børn:
Vuggedød - uventet spædbarnsdød
Den egentlige årsag til vuggedød eller pludselig spædbarnsdød kendes ikke. Men man ved, at der er visse faktorer, som har betydning. i 1980erne døde over 100 spædbørn hvert år uventet under søvn og siden 1990erne er antallet faldet drastisk. I dag er det under 10 børn om året i Danmark, der rammes af vuggedød.
Faldet i vuggedød skyldes i høj grad følgende anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen:
1. Læg altid barnet til at sove på ryggen. Hvis barnet sover på maven, er...
Svangerskab
Svangerskab er et andet ord for graviditet. Det betyder at en kvinde bærer et barn i sig, man kan sige at "hun er svanger" = "at hun er gravid". Man kan også sige "gennemføre svangerskabet", "afbryde svangerskabet", "først i svangerskabet" "sidst i svangerskabet" osv.
Svangerskab bruges ofte, når man taler om svangerskabsforgiftning. Se derfor "svangerskabsforgiftning".
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.