Brev:
Spørgsmål jeg aldrig får stillet!
Hej Helen
Jeg tænker på følgende spørgsmål:
Først fakta:
Vores datter har lige i underkanten af væksthormon og lav knoglealder på 9 til 12 måneder, hun er 25 måneder. Vejer 10 kg og er 77 cm høj!
Har siden hun startede på fast føde haft meget hård mave. Får dagligt medilax for at holde gang i mave og afføring! Mens jeg ammede (ca. 1 år) voksede hun normalt og havde ingen problemer med afføring ondt i maven eller mangel på appetit.
Lille smule hypermobil. Var bananformet som lille, blev dog rettet ud i ca. 6 måneders alderen ganske hurtigt og problemfrit. Vejede 2616 og var 50 cm lang ved fødslen. Født 3 uger før tid. Astma, været i behandling siden 4 måneders alderen. Dog ikke om sommeren.
Ja opremset sådan det lyder det måske af meget men hun er faktisk en utrolig kvik, humoristisk pige med en fantastisk finmotorik og et super helbred, hun er ALDRIG syg:)
Mine spørgsmål:
Ved du om der findes sammenhæng mellem lav knoglealder og langsom motorisk udvikling?
Lærte hurtigt at gå, men var 20 - 22 måneder før hun kunne kravle og rejse sig selv.
En baby er som regel 9 til 12 måneder før de kan kravle og rejse sig. Kan der være en sammenhæng i, at hendes knogler først fornyelig, hvor hendes krop i princippet er nået 9 – 12 måneder har haft kræfter/været stive nok til at kravle og rejse sig!
Har du hørt om sammenhæng mellem langsom tilvænning til fast føde og lavt væksthormon?
Kan bananformen være "skyld" i at hun var laaang tid om at kunne holde sit eget hoved, 4-5 måneder?
Kan nogle af disse udfordringer hun har haft, hænge sammen med en lidt for tidlig fødsel?
Kender piger med nyfødte ...
... børn på samme størrelse eller endda større men som har været præmature og døjet med lignende. F.eks lavt væksthormon, dårlig appetit, astma osv.
Hun siger tit at hun har ondt i benene og fingrene, egentlig tager vi det ikke så alvorligt og hun kan let distraheres igen. Men nogen gange tænker jeg at, det har hun måske? Jeg havde selv forfærdelig ondt i benene som barn og det havde min søster også. Vi er begge to en smule hypermobile. Min søster kan huske ”problemet” tilbage til børnehavealderen. Jeg selv var vist lidt ældre. Vi fik bare at vide at det var vokseværk, men jeg husker det som MEGET smertefuldt. Jeg bekymre mig selvfølgelig for om hun rent faktisk kan have ondt?
Hun har mod på lange gåture og kan en imellem gå op til 2 sal, andre gange er hun for træt og vil bæres. Hun kan kravle op i sofaen men ikke noget der er højere (når man er 77 cm er det måske meget højt;) men som 2 årig burde man måske kunne komme lidt længere op?
Ved godt du ikke er læge, synes bare selv, at jeg hører om flere børn der døjer med op til flere af disse ting jeg har opremset samtidigt og tænker på om du som læser så mange breve fra forældre har hørt eller lagt mærke til en sammenhæng?
Det interessere mig, især fordi jeg synes der er meget prestige i hvad børn kan og at grænsen for hvornår man er "normal" og skal kunne forskellige ting efterhånden er meget snæver. Jeg har i hvert fald været ked af, at have en pige på næsten 2 år der ikke kunne rejse sig selv op og har virkelig gjort hvad jeg kunne for at hjælpe hende til at få styrke nok. Alligevel gjorde hun det først da hun selv var klar, som så meget andet:)
Hvad tænker du?
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.
Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...
2. maj 2025 | Udstyr | 22 mdr.
Kære Helen Som du ved, så har vi store udfordringer med storesøsters (22mdr)...
13. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.
Håndtering af selvstændighedsalder og aftenputninger
Kære Helen Jeg skriver til dig igen om vores datter på 22 måneder, som i...
10. april 2025 | Opdragelse | 22 mdr.
Reaktion på at være blevet storesøster
Kære Helen Jeg skriver til dig igen om min datter på 22mdr som er blevet...
4. april 2025 | Sovevaner | 22 mdr.
Opfølgning på opvågninger om natten - 22mdr
Kære Helen Tak for dit svar vedr. mit brev om min datters opvågninger....
Viden om børn:
Efterveer
Efter fødslen skal livmoderen trække sig sammen til normal størrelse igen, - disse sammentrækninger kalder man efterveer. Jo flere børn man har født, jo mere vil livmoderen skulle trække sig sammen, og jo værre er efterveerne ofte.
Efterveer mærkes ofte under amning. Når barnet dier ved brystet, produceres hormonet oxytocin, der får livmoderen til at trække sig sammen og i dagene efter fødslen vil livmoderen gradvist blive mindre - lige efter fødslen går livmoderen ofte til...
Navn - navngivning
Alle børn skal have et navn - mindst et fornavn og et efternavn. Og dit barn skal have sit navn, før det fylder 6 måneder. I kan give jeres barn et navn på to måder: Enten ved dåb i folkekirken eller ved at ansøge om navngivning via Borger.dk.
Der er i princippet ikke nogen begrænsninger på antallet af fornavne, som du må kalde dit barn. Men der er regler for, hvilke navne du kan give dit barn. Som hovedregel må du ikke vælge et navn, der kan være til ulempe for dit barn.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.