Brev:
Sover utroligt lidt og mangler rytme!
Hej Helen,
Min datter på 4 mdr har desværre ikke et særligt godt sovehjerte. Hun har siden hun var 3 uger lidt af reflux, hvorfor alt hvad der involverede at ligge ned (inkl barnevogn) var hadet. Eneste mulighed for at få hende til at sove var at svøbe hende og vugge hende i søvn i timer ad gangen.
Efter hun kom på medicin har det selvfølgelig hjulpet, men det har taget flere måneder at komme efter. Refluxen betyder også, at hun skal være oprejst minimum 30 minutter efter hvert måltid, hvorfor vi ikke kan bruge amning til at få lagt hende. Netop de 30 minutter betyder, at hun ofte er meget overtræt, når vi endelig kan lægge hende (hun er ikke typen der falder i søvn i favnen i løbet af dagen). Alt i alt er det dog blevet markant nemmere, efter hun er blevet tryg ved at ligge ned og hun har ikke brug for svøbet mere.
Hun er i løbet af dagen en udpræget powernap’er og sover ofte kun max 45 min ad gangen. Ca én gang om dagen kan hun bringes til at sove længere, hvis man vugger og giver hende sutten efter de obligatoriske 45 min.
En dag forløber typisk som følgende:
Ca. 06:30 – Vågner
Ca. 7.30 - Ammes
Ca. 8.30 – 9.15 Puttes og sover ca 45 min
Ca. 10.00 Ammes
Ca. 11.00 - 12.30 Puttes i barnevogn, sover evt. 1,5 t
Ca. 12.30 Ammes og får lidt skemad (vi er lige begyndt)
Ca. 14.30 Ammes igen
Ca. 15.00 – 16.00 Puttes og sover ca.1 time
Ca. 17.00 Ammes og får lidt skemad
Ca. 19.00 Meget træt. Puttes og ...
... sover max 45 min
Ca. 20.00 Ammes og får evt. en flaske, hvis hun virker mere sulten
Ca. 21.00 Virker meget træt men kan ikke lægges
Ca. 21.30 Ammes igen
Ca. 22.00 Sover for natten
Ca. 01.00 Ammes
Ca. 05.00 Ammes
I løbet af dagen får hun derfor sovet ca. 4 timer, mens hun får sovet ca. 8 timer om natten. Det skal også siges, at vi nærmest ingen rytme har, hvorfor ovenstående tider kan variere ganske meget. Det eneste der næsten er konstant er, at hun først går i seng omkring kl.22 og vågner ca. 6.30. Jeg har indtrykket af, at hun nogle gange vækkes fordi hun er sulten og ville have kunnet sove længere med mere mad i maven, men da der jo minimum skal gå en halv time fra hun har spist til hun lægges, kan vi ikke lægge hende tidligere. Vi har forsøgt med en flaske efter amning i løbet af dagen, men hun kaster det hele op eller tager det slet ikke, så der lader ikke til at være plads til mere i maven.
Mit spørgsmål er følgende: Hvordan kan vi få etableret en rytme om dagen også og hvornår kan dette begyndes? Hun er jo 4 mdr, så det er måske for tidligt at forlange, eller?
Jeg så meget gerne at hun begyndte at sove lidt tidligere end kl.22 og det ville også hjælpe vores dagligdag hvis hun fik en slags sovemønster om dagen. Hvis vi er ude når hun bliver træt, sover hun nemlig helst ikke og bliver i stedet meget overtræt. Er der noget man kan gøre for at etablere en rytme?
Jeg håber du kan hjælpe.
Hilsen Ane
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
12. marts 2025 | Sovevaner | 5 mdr.
Kære Helen Min søn er 5 måneder, og han er de sidste 1.5-2 måneder begyndt...
6. marts 2025 | Transport og ferie | 3 mdr.
Kære Helen. Min mand og jeg venter vores første barn og vi er så heldige, at...
Viden om børn:
Flaskegivning
Når du giver dit barn flaske, så er det vigtigt, at du gør det til en hyggestund for jer begge. Det er vigtigt, at du sidder godt, og det er vigtigt, at dit barn har kropskontakt, når det spiser. Derfor er det rigtig godt, hvis du kan sidde med dit barn i din favn og ikke lader barnet ligge alene med flasken.
Når du sidder med dit barn i dine arme og giver barnet flaske, så sørg for, at barnet en gang imellem får en pause, hvor det har mulighed for at komme af med en bøvs. Sid...
Kolik
Kolik er den betegnelse, man bruger om et barn, der dagligt eller næsten dagligt, er helt utrøsteligt, grædende og skrigende. Den ældre definition af kolik er, at barnet skal græde og være utrøstelig i mere end 3 timer om dagen, mere end 3 dage om ugen og i mere end 3 uger.
Kolik er en udelukkelsesdiagnose. Det betyder, at lægen skal have undersøgt barnet grundigt og have udelukket, at barnet har smerter fra nakke, skuldre, ryg eller andre steder, Ligesom det skal være udelukket,...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.