Svar: Umulig at putte
Hej med dig
Tak, jeg har haft en dejlig ferie :)
På samme måde som din dreng i 9 måneders alderen havde en motorisk urolig periode og svært ved at overgive sig til søvnen og opvågninger om natten, så ser man ofte også dette hos børn omkring 1 års alderen, når de begynder at rejse sig og gå lidt mere rundt ... spørgsmålet er om ikke det er det, du oplever hos din dreng lige nu?
Du skal naturligvis sikre dig at hans puttetidspunkt er rigtigt, så han ikke puttes før han er parat til at sove. Det vil være rigtig godt at han får aftensmad, som består af fede fisk, ris, kartofler, pasta, grøntsager osv. Det er det man kalder for tryptofanholdige fødevarer som er med til at påvirke vores søvn. Derefter vil det være godt med et bad, fordi det virker søvnfremkaldende, han må gerne frotteres godt med et håndklæde osv. og så skal han have en godnatgrød og lidt varm mælk og derefter puttes.
Du må vurdere hvorvidt du skal sidde hos ham, når du putter ham, eller om du skal prøve at gå. Hvis han rækker armene op mod dig - tag mig op, gå ikke fra mig - så skal du naturligvis reagerer på dette og gøre som han beder om. Så er han ikke parat til at skulle sove og ligge alene for sig selv lige der. Så skal du evt. sidde med ham lidt i din favn og først putte ham lidt senere - kigge lidt i en bog, synge en sang eller lignende. Eller du skal tage ham ud af værelset og ...
... vente på at søvntoget kører forbi og så springe på det, når det er der.
Hvis han springer op og søger underholding, sjov og ballade, fordi han er så gammel nu, at han begynder at vise lidt mere egen vilje og naturligt synes det er sjovere og hyggeligere at lege med dig end at skulle sove, så kan det være fint at gå lidt fra ham, så du derved får signaleret, at det er sovetid og ikke legetid nu.
Han må jo i princippet gerne rejse sig, tumle rundt i sengen og stå og lave hopla - hvis han har brug for det, for derefter at kunne lægge sig til at sove - det behøver du ikke være sammen med ham om. Så kan du roligt gå, naturligvis hele tiden komme tilbage, tale lidt med ham, lægge ham ned, berolige og betrygge, fortælle at det er sovetid nu osv. og så vurdere om du igen skal blive der lidt eller gå igen. I denne alder, kan det være udmærket hele tiden at vurdere - blive eller gå og veksle lidt mellem hvad du gør.
Måske skal du gå lidt frem og tilbage med få minutters interval, for så derefter at blive siddende hos ham, holde ham i hånden og han så bliver liggende og overgiver sig i løbet af 2 minutter - det er helt fint.
Hele tiden fornemme, hvad det er han vil, hvad det er han signalere og også hele tiden vurdere, hvad signaler du sender og hvorvidt du så skal blive der eller gå lidt frem og tilbage :)
Håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Æbler og æblemos
Barnet kan fra 6 måneder spise al slagt frugt, frisk eller kogt. Frugten bør stadig moses, og æblemos vil ofte være et hit hos børn - især hvis det serveres, som topping på en grød. Rå æbler bør du dog være opmærksom på.
Børn under 3 år bør ikke få fødevarer, som er meget hårde eller som knækker let. En stor æblebåd kan knække og sætte sig fast i halsen, og af samme grund kan det ikke anbefales at give små børn et helt æble at gnave af. Du skal også være opmærksom på skrællen,...
Hjemmefødsel
Lang de fleste kvinder kan selv vælge, om de vil føde hjemme eller på sygehuset. Der er dog visse undtagelser - hvis du venter tvillinger, hvis dit barn vender forkert, eller hvis der er specielle komplikationer, så vil du blive frarådet at gennemføre en hjemmefødsel. Tal derfor altid med din jordemoder og læge om, hvad du godt kunne tænke dig.
Der kan være mange fordele ved at føde hjemme. Du har f.eks. din egen jordemoder, du er på hjemmebane - hun er på besøg, du er mere...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.