Svar: Spiser intet! - 14 mdr.
Kære frustrerede forældre
Tak for jeres brev. jeg kan godt forstå I er frustrerede og jeg synes faktisk man er nødt til at undersøge, hvorfor jeres datter ikke spiser.
Derfor synes jeg, at I bør henvende jer til jeres læge, I skriver at I har kontakt til en børnelæge og jeg synes I skal bede om at få en samtale med vedkommende og diskutere jeres datters problem med mad. Årsagen må findes og det kan skyldes flere ting, men man er nødt til at finde ud af hvad.
Det kan godt kræve at I bliver indlagt med hende, så man kan observere hende over flere dage, observere hvordan det foregår når I spiser osv.
Lægen kan også henvise jer til f.eks. en ergoterapeut som kunne lave mundmotoriske øvelser med jeres datter, hvis det nu viser sig at årsagen handler om at hun mundmotorisk har et eller andet, som gør at det er svært for hende at indtage fast føde ...
Jeg ved fra dine tidligere breve, at din datter har haft problemerne længe og at I har været ved lægen flere gange. Jeg synes I skal tale med lægen om, hvorvidt det vil være relevant at få en henvisning til en spædbarnspsykiatrisk afdeling. Der findes sådanne afdelinger både i Århus, på Glostrup og på Bispebjerg hospital.
På en spædbarnspsykiatrisk afdeling er ansat psykiatere, psykologer, sygeplejersker (evt. sundhedsplejersker) som arbejder med familier og børn som har det svært af den ene eller anden grund. Min tanke er at man her vil ...
... kunne lave en psykologisk vurdering af din datter. Med dette mener jeg en vurdering af, hvad type mad hun f.eks. skal tilbydes (altså grovhed og konsistens) og hvordan hun skal tilbydes det, for at få en optimal spisesituation.
Samtidig vil man også gå ind og se på jer som forældre, for at vurdere om der er noget I kunne gøre anderledes. Nogle gange gør man tingene på en uhensigtsmæssig måde uden at vide det og det kan derfor være rart at få øjne på ude fra, som kan guide og fortælle en, hvad man kan prøve i stedet - hele tiden ud fra hvor barnet er henne i sin udvikling.
Jeg har tidligere arbejdet på en spædbarnspsykiatrisk afdeling og her har jeg mødt børn som af forskellige årsager havde svært ved at spise og svært ved at fornemme sult og mæthed. Og I er bestemt ikke de eneste, som bliver frustreret når barnet ikke tager føde til sig - vi ved jo alle, hvor vigtigt det er.
Som sagt kan årsagerne være mange og jeg synes ikke du skal holde dig tilbage med at gå til lægen. Lægen bør ikke synes det er fjollet - lillepigen skal jo have mad og som du beskriver det, så spiser hun intet, absolut intet, men lever af 2 flasker mælk og sådan skal det naturligvis ikke være.
Så af sted til lægen med jer, bed om en samtale med børnelægen og bed om at blive taget alvorligt :)
Rigtig meget held og lykke og giv mig meget gerne en tilbagemelding omkring, hvad I finder ud af, tak .. :)
Rigtig god sommer!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
Colostrum (råmælk)
Colostrum er navnet på den mælk der dannes i brystet umiddelbart efter fødslen. Dette kaldes også råmælk og alle kvinder vil danne råmælk, også selvom de føder for tidligt.
Råmælken er meget proteinrig og indeholder antistoffer som er med til at bekytte barnet mod sygdomme og beskytte imunforsvaret. Antistofferne beskytter mod sygdomme ved at beklæde tarmsystemet indvendigt, så bakterier mv. trænger ind i tarmen.
Colostrum er fed og gullig. Den kommer i små...
Rhesus-uforlignelighed
Vi har hver især en blodtype, som kan hedde A, B, AB eller 0 og derudover er vi delt op i Rhesus positive og Rhesus negative. De fleste mennesker er Rhesus positive, ca 15 % er Rhesus negative.
Hvis en Rhesus negativ kvinde bliver gravid og den kommende far er Rhesus positiv, så kan barnet, som kvinden venter være Rhesuspositiv efter sin far.
Imens barnet ligger i maven, så har det sit eget separate kredsløb, men der kan dog ske en lille udveksling af blod imellem...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.