Annonce

Annonce

Svar: Hvordan skal de få hende til at sove i vuggestuen?


15. juni 2010

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære bekymrede mor

Jeg oplever tit at selvom man har problemer med at putte barnet hjemme, så er der ingen problemer i vuggestuen eller dagplejen - og vi kan jo håbe at det vil være det samme hos jer :)

At man i pasningsordningen ikke har problemer skyldes sandsynligvis flere ting:

For det første vil barnet være meget træt i starten, fyldt godt op med nye indtryk, savnet af dem der hjemme, nye lyde, stemmer, voksne, børn, nye regler osv. det er meget at forholde sig til, så når barnet bliver puttet, falder det naturligt hurtigt i søvn.

For det andet så er netop den nye situation også det som ændrer det hele. Dagplejer eller pædagog gør tingene på en anden måde en mor, hele situationen er ændret og barnet lærer derfor lige fra første dag - at her foregår det sådan. Barnet finder hurtigt tryghed ved de nye genkendelige ritualer og den der putter har ofte en sikkerhed i måden at gøre det på, for det er jo ofte ikke første gang de putter børn. Og den ro, den sikkerhed smitter af på barnet, som så accepterer situationen, lægger sig ned og sover ...

Ja det er set før :)

Men hvad gør du hjemme ... Du skal naturligvis forsøge at følge en plan for dagen, som kan hænge sammen med den dagligdag din datter også vil have i vuggestuen og derfor skulle du måske prøve at se lidt mere på klokken end på din datter - netop fordi hun også er så svær at aflæse som hun er.

En plan for dagen til et barn på 8-9 måneder kan se således ud:

Tidlig morgen 05/06: evt. flaske

Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: ½ bolle med smør, ost i stænger, frisk frugt og bær, frugtmos, vand af kop.

Formiddagslur, ...


Annonce

... sover måske kun 45 minutter

Frokost 11.30-12: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, gerne fiskepålæg, suppleres med kogte pastaskruer, stykker af frikadelle eller lignede, suppleres derudover med grøntsagsmos med kød eller fisk, vand af kop.

Evt. flaske og puttes til middagslur ca kl. 13 - tidspunktet varierer efter hvor lang en formiddagslur hun har taget

Eftermiddag 16: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, en portion tykmælk med rugbrødsdrys, revne æbler, moset banan. Vand af kop.

Aften 18: Familiemad, ris, pasta, kød, fisk, grøntsager, sovs af forskellig slag. Der skal være moset mad og mad i stykker, maden tager udgangspunkt i jeres mad, det kan være lasagne, pasta med kødsovs, boller i karry, frikadeller (kød eller fiskedeller), laks, rødspættefilet eller lignende. Vand af kop.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Suppleres evt. med en godnatgrød inden sengetid.

Flaske og puttes til natten 19.30-20

Sen aften 23-24: Evt. flaske

De fleste børn vil i 8-9 måneders alderen kunne nøjes med 3 flasker dagligt - de flasker ligger ofte aften, sen aften og tidlig morgen (og forsvinder så helt om dagen) eller ligger f.eks. inden middagslur, aften og sen aften og dagen starter så med grød. At bibeholde flaske inden middagslur kunne godt være en fordel hos jer netop for at sikre hende en bedre søvn midt på dagen ...

Jeg håber min plan for dagen giver dig lidt tidspunkter at holde dig til og arbejde på og derudover håber jeg at mit svar i dag giver dig lidt ro med på vejen. Måske kommer det til at gå helt fint og uden større problemer ... tag ikke sorgerne på forskud :)

Rigtig meget held og lykke med det hele og rigtig god sommer!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Krydderurter

På persille, purløg og andre krydderurter og bladgrøntsager som f.eks. spinat og salat, kan der være jord og dermed jordbakterier - selv efter grundig vask. Bakterierne kan vokse, hvis maden gemmes eller ved genopvarmning, og de kan medvirke til dannelse af nitrit. Nitrit kan reagere med blodets hæmoglobin, så det ikke kan transportere ilt rundt i barnets krop.

"Grønt drys"på varm mad må derfor ikke gives til spædbørn og småbørn. Friske krydderurter og bladgrøntsager må dog...

Læs mere i Babylex

Efterfødselsreaktion

Både mænd og kvinder kan få en efterfødselsreaktion - i Danmark rammes ca. 10-15% af nybagte mødre af en fødselsdepression, og ca. 7% af mændene får en depression i forbindelse med at blive far. Faktisk mener man at tallet for fædre kan være betydeligt højere, måske endda højere end antallet af kvinder der rammes.

Nogle af symptomerne kan være ens for både mænd og kvinder - begge køn kan f.eks. føle skyld, selvbebrejdelse, håbløshed og en følelse af ikke at være en god nok...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg er meget imponeret over din indsats og dit engagement på netsundhedsplejerske.dk. Du formår at være omsorgsfuld og nærværende på skrift og du er utrolig tålmodig i dine svar til alle slags bekymrede mødre. Du udviser stor viden, erfaring og faglighed samtidig med, du respekterer den enkelte familie og moderens unikke viden om eget barn.

Dine fremragende svar bærer tydeligt præg af dit anerkendende børnesyn med fokus på det lille, kompetente barn. Jeg har haft stor glæde af dine mange svar. Tak for hjælpen!

Venlig Hilsen Mira

P.S. Tak for bogen "Du bliver en skøn mor". Jeg føler mig som en skøn mor når jeg læser i den...!


Annonce