Annonce

Annonce

Svar: Børnehave - 18 mdr.


2. juni 2010

Kategori:
Alder:
18 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Gitte

De fleste forældre vil naturligt være lidt urolige, når deres barn skal starte i institution. Det er uanset om barnet er under eller over et år, eller flere år gammel. Uroen handler ofte om at det er første gang, hvor barnet skal være væk hjemmefra og passes af andre i længere tid og at man som forældre skal give slip og øve sig i at overlade sit barn til pædagoger eller andre voksne, som man faktisk ikke kender særlig godt, men blindt må have tillid til ...

Det er vigtigt at gøre sig klart at små børn bruger deres forældre som et spejl og børn fornemmer meget tydeligt, hvordan forældre har det i bestemte situationer. Så hvis din datter oplever at du f.eks. er utryg, er ked af det osv. når du afleverer hende, så vil hun naturligvis vægre sig mod at skulle være der og vil protestere højlydt. Hvorimod, hvis du er glad, går ind i det med optimisme og masser af overskud, så vil det naturligt smitte af på hende og hun vil lettere kunne klare det ... I kan derfor overveje, hvem af jer forældre det vil have lettest ved at aflevere hende, i forhold til, hvis hun bliver ked af det, hvilket jo ikke altid kan undgås :)

Det er meget fint at du har mulighed for at gå med hende de første dage, så hun netop med dig som den sikre base vil kunne observere de andre voksne og børn lidt på afstand og lære det hele lidt at kende og det er meget fint at I således kan besøge stedet sammen.

Men du skal være opmærksom på at hun forholdsvis hurtigt bør have en dagligdag i institutionen, hvor hun lærer at du ikke er der, men at du kommer igen. Hun kan ikke klokken og forholder sig til tid ud fra de ting der sker, så det er vigtigt at hun ret hurtigt både oplever at spise, lege og sove i institutionen, da det er ...


Annonce

... den hverdag hun skal have der.

Hvis du sidder der sammen med hende i et par timer eller går fra hende og kommer igen meget hurtigt - og du gør det 14 dage i træk, så vil man kunne risikere at hun sidder og spejder mod døren og venter på at du skal komme ind. I stedet for at bruge energi på at lege og blive en del af det der foregår. Derfor kan det faktisk være udmærket at I, når I har været i institutionen i 2-3 dage og besøgt stedet sammen, prøver at aflevere hende forholdsvis hurtigt og så gå.

Det er vigtigt at du afleverer hende i favnen på en pædagog, så du ligesom signalerer at "nu er det pædagogen som tager sig af dig" og så går du. Pædagogen og din datter vinker så til dig og derefter hjælper pædagogen hende med at blive en del af dagens aktiviteter. Det at aflevere hende til en anden voksen, sender nogle signaler om at du er okay med den anden og at du har tillid til at pædagogen kan tage sig af din datter og dermed kan din datter også have tillid til det :)


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Øv jer det næste ½ år på at sige farvel og hej til hinanden. Brug det i hverdagen, når du f.eks. kører ud for at handle og din datter bliver hjemme hos far, så sig: "Farvel skat, mor skal ned at handle, jeg kommer snart igen" så hun lærer at det at du går og siger farvel, betyder ikke at du forsvinder, men at du kommer tilbage igen.

Og så skal du naturligvis tale med institutionen om hvordan deres regler, rutiner osv. er. Hvordan med mødetidspunkter, når de skal på ture, hvad hun skal have med af tasker, skiftetøj, regntøj, gummistøvler, madpakke, solcreme, bleer, sovebamse osv. så du er klar på, hvordan det hele sådan praktisk skal foregå :)

Håber du kan bruge dette videre, rigtig meget held og lykke med hende og med det hele :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vestibulærsans

Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.

Vestibulærsansen registrerer hovedets bevægelser i forhold til tyngekraften, og den hjælper os med at finde ud af, hvad der er op og ned, når vi bevæger os. Dette sker via receptorer, som er beliggende i det indre øre....

Læs mere i Babylex

Flyverdragter til børn

Flyverdragter er nødvendige, og de fleste børn starter med at bruge en flyverdragt, når de begynder at kravle omkring i 1 års alderen.

Flyverdragter er til leg udenfor - ikke til at sove i. De fleste flyverdragter er meget varme og kan også være lidt stive i stoffet, og nogle flyverdragter er faktisk så stive og tunge, at de gør det svært for barnet at bevæge sig rundt. Derfor kan det være en god idé at vælge en flyverdragt, som ikke er alt for tung, og som netop giver...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Fantastisk hjemmeside, fantastiske bøger og fantastiske meninger!

Kærlig hilsen
Mor til Elias, 7 måneder.


Annonce