Svar: Måltider - 18 mdr.
Kære Gitte
Det lyder umiddelbart som om at Emilie spiser lidt fra alle fødevaregrupper og derved bliver dækket fint ind. Du fortæller dog at hun får kærnemælk og i Danmark anbefales dette normalt først fra ca 3 år, på grund af det lave fedtindhold - det samme gælder minimælk og skummetmælk. I Danmark lyder anbefalingen at børn på 1½ år som din datter, bør drikke letmælk, altså mælk med 1,5% fedtindhold.
Det er meget fint at bruge rester fra aftensmaden som frokost, så hun på den måde får både kød, fisk og grøntsager to gange dagligt og nogle gange vil det som ikke blev spist om aftenen, blive accepteret til frokost dagen efter. En kartoffel kan sagtens gives som en kold gnavekartoffel til frokost og vil så måske blive spist ...
Kartofler kan generelt laves på rigtig mange måder og hvis hun ikke er til almindelige kogte kartofler, så kan du prøve at give hende kartoffelmos med millionbøf eller simpelthen mose kartofler med sovs og se om de så glider ned. Du kan også lave kartoffelbåde i ovnen eller lave kartoffelrøsti, du kan lave bagt kartoffel, som spises med smeltet smør eller lidt dressing - der er flere muligheder her.
Det er meget fint at du ikke laver specielle retter til hende, men går ud fra at hun kan spise det samme som I andre, når du laver almindelige børnevenlige retter. ...
...
Hun har stadig godt af at få kogte grøntsager, men må med den alder hun har nu også gerne begynde at få lidt råkost og du kan hakke det meget meget fint, blande f.eks. fint hakket gulerod og spidskål og komme lidt ananas og rosiner i - så glider der måske lidt mere ned på den måde.
Du kan bage boller eller brød med forskellige grøntsager i, det kan være spinat, som du måske ellers ikke ville få hende til at spise, som hun så får på den måde.
Og så er det en rigtig god idé at lade hende være med til at forberede maden, putte salaten og grøntsagerne i skåle osv. så hun undervejs smager lidt. Hvis hun har spist lidt grønt inden aftensmaden, så behøver du ikke fokusere så meget på at der glider mest kød ned, når I sidder ved bordet :)
Og så er det generelt en god idé at holde fokus på hendes indtag over flere dage, netop fordi børn i jeres datters alder spiser meget selektivt, så kan det virke ensformigt, hvis man kun ser på hendes indtag til et enkelt måltid eller hen over en enkelt dag.
Og hvis du skønner at hun har brug for ekstra vitaminer og mineraler, så vil det være rigtig godt at supplere hende med en multivitamintablet dagligt, den kan knækkes i kvarte, så hun kan tygge den og ikke får den galt i halsen :)
Håber ovenstående giver lidt ro med på vejen, fortsat held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Moderkagebiopsi, moderkageprøve
En moderkagebiopsi kaldes også for Chorion Villus Samling eller CVS. Moderkageprøven laves for at undersøge for kromosomsygdomme og visse arvelige sygdomme hos fosteret.
Moderkageprøve laves, når du er mellem 11. og 16. graviditetsuge. Prøven laves normalt ved, at der stikkes en tynd kanyle ind gennem maveskindet. Det føles ofte som at få taget en blodprøve, men kanylen bevæges ofte lidt frem og tilbage, fordi man derved kan få taget en lille bid af moderkagen ud. Man scanner før...
Børnevaccinationsprogram
I Danmark har vi følgende børnevaccinations program, som anbefales af sundhedsmyndighederne:
3 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio- Hib 1 og PCV-1
5 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio- Hib 2 og PCV-2
12 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio- Hib 3 og PCV-3
15 mdr.: MFR 1
4 år.: MFR 2
5 år.: Difteri-tetanus-kighoste-polio revaccination
12 år.: MFR 2 og til piger HPV 1, 2 og 3 (MFR 2 til...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.