Svar: Sødmælk og mad
Kære Anja
Ella har brug for at få 2 flasker dagligt frem til hun er ca 12 måneder gammel, det vil sige ialt ca 400ml mme, som sikrer hendes behov for jern. Ved siden af dette kan hun drikke vand af kop, for at sikre hendes væskeindtag, hun kan spise ost, sovs, få mælk i sin morgengrød, få en portion tykmælk eller lignende surmælksprodukt som mellemmåltid og hendes mælkebehov er fint dækket.
Hun behøver derfor slet ikke få sødmælk og der er faktisk nogle børn, som ikke bryder sig om sødmælk, men som gerne drikker letmælk, hvilket normalt er den mælketype der anbefales når hun bliver 1 år. Så indtil 1 års alderen behøver I altså ikke kæmpe med at hun skal lære at drikke sødmælk af en kop - og slet ikke, når det går ud over hendes indtag af vand. Hendes behov for mælk kan fint dækkes på andre måder :)
Når du frem mod 1 års alderen trapper lidt ned i mme, så kan du i første omgang trappe ned i mængden i flasken inden middagslur, så hun ...
... der får mindre og mindre og tilsidst helt kan undvære.
Hvis det ender med at hun ikke drikker mælk af kop og du ikke føler at du kan få hendes mælkebehov tilstrækkeligt dækket via surmælksprodukter, mælk i maden osv. så vil det være relevant at give hende et dagligt kalktilskud. Det kan du tale med lægen om til 1 års undersøgelsen :)
Med hensyn til rugbrød - får børnene så ikke nogle gange rugbrød som supplement til den varme mad i vuggestuen, ellers kan du jo foreslå det som en mulighed. Ellers kan hun få rugbrød som mellemmåltid formiddag eller eftermiddag ligesom nu, eller en gang imellem som supplement til aftensmaden, hvis I får noget, hvor du synes det passer. Og så kan hun også spise rugbrød i weekenden, generelt er det jo udmærket at varierer hendes indtag så meget som muligt, så måske vil det passe rigtig fint med vuggestuens varme mad i hverdagen og rugbrødsmadder med forskelligt pålæg i weekenden :)
Fortsat held og lykke.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
Ammestillinger
Prøv dig frem med forskellige ammestillinger. Du kommer til at bruge mange timer på at amme og derfor er det vigtigt, at du gør dig det så behageligt som muligt.
Det er godt, hvis du kan hvile dig samtidig med at du ammer barnet og det er vigtigt, at du slapper af og ikke spænder i kroppen, hvis mælken skal løbe frit.
Sørg for god støtte til ryg og arme, når du sidder op, så du ikke får spændinger i skuldrene. Sid i en god stol, brug evt. puder i forskellige...
Sutteflaske
For børn der ikke ammes er det vigtigt at man køber en ordentlig sutteflaske. Flasken skal passe til barnet og barnets evne til at sutte.
Det anbefales at man lader barnet "arbejde lidt for føden". Det vil sige at hullet i sutten ikke skal være for stort. Det at barnet skal bruge kræfter på at sutte er vigtigt for kæbernes og tændernes udvikling. Desuden er der en risiko for at barnet kan få ondt i maven, hvis det får maden for hurtigt.
Sutteflaske-sutterne findes...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.