Annonce

Annonce

Svar: Klar til skemad? - 5 mdr.


20. april 2010

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Tinusmor

Tak for dit brev og hold da op - sikke en start og stadig lyder det som om at lillepigen skrænter ... jeg synes det lyder som en god idé at du lige får hende tjekket af en ørelæge, så du er sikker på at der ikke er problemer der :)

Hun har en åbenlys interesse for jeres mad, når I spiser, men har samtidig også en vægring mod skeen, måske fordi hun forbinder det med noget ubehageligt, som du er inde på ... spørgsmålet er derfor, hvordan vi kan få hende drejet væk fra dette og begynde at forbinde det at spise med noget dejligt og rart :)

Mit umiddelbare forslag er at du skal starte med at give hende lidt i hænderne, som hun kan sutte på. Start med agurk, skær en skive på 1½ cm, tykkelse og lav hul i midten og sæt agurkeringen på hendes tommelfinger. På den måde kan hun bedre holde fast på den.

Prøv også med lidt frugtbåde, som du holder og lader hende sutte lidt på, f.eks. lidt appelsin, blomme, fersken, melon eller lignende, så hun vender sig til at når du kommer med noget mod hendes mund, så behøver det ikke være ubehageligt, det kan faktisk være rigtig rart :)

En mor skrev engang til mig og fortalte at løsningen hos dem var en agurkeske - hun skar simpelthen en ske ud af en agurk og brugte den til at made hendes datter med. På den måde kom de igang med grøden og da datteren forbandt det at spise grød med noget dejligt, så blev agurken udskiftet med en rigtig ske.

Prøv at lave grøden lidt fast i det, så hun bedre kan svøbe om den ...


Annonce

... og holde den i munden, det kan gøre det lettere for hende at føre den med tungen tilbage til svælget. Prøv også med lidt frugtmos som topping, fordi hun sandsynligvis godt kan lide de lidt søde smag - hele tiden holde fast i at det skal være positivt at spise, det skal forbindes med noget rart.

Giv hende skemad fast 2 gange dagligt, så hun oplever lidt rutine omkring det og får lidt tryghed ved det genkendelige. Hvis hun er stærk nok til at sidde i høj stol, så sæt hende foran dig, så hun kan se dig og også spejle sig i dig.

Start med skemad, giv lidt vand af en kop og følg så efter med bryst eller flaske inden hun puttes til lur. Skemaden kan fint ligge til frokost og om aftenen.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Hold fokus på at lidt er fint, hun skal ikke presses unødigt, hellere 3-4 skefulde og det så er en god oplevelse end at du presser hende og det så bliver negativt igen. Skift mellem hjemmelavet og købte produkter, så hun får så meget forskelligt som muligt - de færdiglavede produkter kan du også lave meget lidt af og så føles det mindre frustrerende, hvis hun ikke spiser helt op, end hvis du har stået og bikset en masse sammen selv ...

Sygdom vil altid påvirke både appetit, søvn osv. og vil naturligt give en dårlig rytme og start på de fleste ting. Hun lyder ikke til at være helt rask så giv det også lidt tid og få hende som sagt lige tjekket ved ørelægen, hvis du mener at temperaturforhøjelsen kan stamme derfra :)

Håber du kan bruge dette lidt videre, fortsat held og lykke.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Jordbær til baby

Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...

Læs hele brevet og Helens svar


18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vaccination

De danske sundhedsmyndigheder anbefaler følgende vaccinationer:

- 3 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 1 og PCV7-1

- 5 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 2 og PCV7-2

- 12 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 3 og PCV7-3

- 15 mdr.: MFR 1

- 4 år: MFR 2 (pr. 1. april 2008)

- 5 år: Difteri-tetanus-kighoste-polio revaccination

- 12 år: MFR 2 og til piger HPV 1, 2 og 3

Læs mere i Babylex

Øjne og syn hos baby

Nyfødtes øjne er tit hævede og sammenklistrede. Det er helt normalt. Er der vedblivende pus i øjenkrogen, har barnet sandsynligvis en øjenbetændelse og bør ses af lægen.

Helt små børn kan se i en afstand af ca. 30 cm. Det er den afstand, der er mellem moderens bryst og ansigt, når hun sidder og ammer. En nyfødt baby har svært ved at se, og verden virker meget utydelig og sløret. Men så snart den lille kommer til verden, begynder synet at udvikle sig.

Dit barn har...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Du har efterhånden reddet mig nogle gange. Jeg er meget taknemmelig for din rådgivning, især nu hvor jeg befinder mig i udlandet og er mor til mit første barn, hvilket betyder, at alt er nyt.

Hilsen
Mor i udlandet


Annonce