Svar: Amning - hvor lang tid af gangen?
Kære Birgitte
Det er lidt 'farligt' at sætte tid på en amning, for der er rigtig mange faktorer som spiller ind :)
Det har f.eks. noget at sige, hvordan mors bryst er formet, om barnet har let ved at få fat i brystvorten og arbejde med / malke på brystet. Det har betydning hvordan mors nedløbsrefleks fungerer, hos nogle kvinder løber mælken langsommere, hos andre kvinder løber mælken meget hurtigt. Det har også noget at sige, hvordan ens barn er til at die, om barnet er i stand til at svøbe korrekt om brystet, malke med tungen og holde et godt vacuum. Der er masser af ting som gør sig gældende.
Hvis din dreng er god til at die, har godt med vacuum og du samtidig har en nedløbsrefleks der fungerer hurtigt, så kan det sagtens tænkes at din dreng kan 'tømme' brystet på 10 minutter og bagefter falder han så fuldstændig til ro med mælk i mundvigende og et saligt smil på læben :) Hvis man har et barn som har sværere ved at die, som bruger flere kræfter, måske falder lidt i søvn undervejs og mors nedløbsrefleks også fungerer lidt langsommere, ja så skal barnet måske have 30-40 minutter til at spise sig færdig.
Du er derfor nød til at se på hvordan din dreng spiser og hvordan han virker til at trives og hans vægtøgning er jo et godt tegn på at han får, ...
... hvad han har behov for :)
Det kan sagtens tænkes at han lige nu bare stortrives med et bryst af gangen, måske vil han have det sådan fremover og det er helt okay. Det kan dog også tænkes at han måske i takt med at det (forhåbentlig) bliver sommer og mere varmt i vejret, får behov for at få lidt bryst for at få slukket tørsten og her vil han så måske spise fra et bryst af gangen, når han er sulten og skal have et hovedmåltid, men slukke tørsten ved modsatte bryst, når han så er tørstig. Du vil altså godt kunne forvente at han fremover måske vil die endnu mere kortvarigt en gang imellem simpelthen for der at få den vandholdige mælk som slukker tørsten. Og næste gang du så ammer, så starter du der, hvor han har taget toppen og lader ham så spise i bund der.
Børn skal ikke nødvendigvis have fra begge bryster, det er meget fint at amme fra et bryst af gangen, som du gør. Faktisk kan man godt nøjes med at amme fra et bryst - det gør kvinder som f.eks. operativt har fået fjernet det ene bryst, eller kvinder der føder tvillinger - her får hvert barn også hvert sit bryst ...
Så det du fortæller lyder fint og tingene kan som sagt ændre sig stille og roligt i takt med at han bliver ældre, hans væske- og mælkebehov ændres osv.
Rigtig meget held og lykke fortsat :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:
16. juni 2025 | Amning | 2 mdr.
Kære Helen, Tak for dine svar på vores seneste beskeder. Vores pige har...
15. maj 2025 | Amning | 1 mdr.
Hej Helen, Vi vil gerne spørge generelt/åbent ind til den situation vi står...
16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.
Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....
24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.
Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...
Viden om børn:
Ører - øreproblemer hos baby og børn
Siden 2005 får alle nyfødte i Danmark tilbudt en screening for hørenedsættelse få dage efter fødslen. Hvis det viser sig, at barnet har en medfødt hørenedsættelse, er det vigtigt, at man får startet behandling så tidligt som muligt.
Mange børn vil have nedsat hørelse i en periode f.eks. på grund af mellemørebetændelse eller væske i mellemøret. Et barn, som gennem længere tid har nedsat hørelse, vil ikke reagere på lyde og vil have langsom eller manglende sprogudvikling. Hvis...
Uld til børn
En gammel tommelfingerregel lyder, at alle de måneder, som ender på "r", kan uld være en fordel - det vil sige september, oktober, november, december, januar og februar.
Uld har mange fordele:
- Det har blandt andet en rigtig god isoleringsevne, så det hjælper dit barn med at holde sig varm. Uld består af ca. 20 procent fibre og 80 procent luft, og det gør, at ulden isolerer rigtig godt.
- Det kan absorbere 30-40 procent af sin egen vægt i væske. Det...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.