Annonce

Annonce

Svar: Vil ikke overgive sig til søvnen hverken dag eller aften


14. april 2010

Kategori:
Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Jane

Der sker udviklingsmæssigt rigtig meget med din dreng lige nu, han er i separationsfasen og det betyder at han blandt andet har en stor motorisk uro i kroppen, han har rigtig svært ved at finde fysisk ro, når han skal sove og derudover har han ekstra stort behov for at se dig, for at vide at han ikke er alene, at du ikke har forladt ham.

Han har ikke lyst til at sove, fordi han hellere vil kravle rundt, rejse sig og opleve verden og derfor er det i princippet rigtig godt, at du en gang imellem tager beslutningen om at det er puttetid og at han har behov - fordi han selv er i en alder, hvor han meget let overhører dette og sender lidt utydelige signaler.

Jeg ser ingen problemer i at du lader ham starte med at sidde op i barnevognen og kigge ud, netop det at han sidder der, får lov til at kigge på verden, mærke vinden i ansigtet, se på ting I går forbi - det fylder ham op med indtryk og stimuli og samtidig anerkender du hans lyst til at opleve. For at han ikke skal falde i søvn for sent, så prøv at sætte ham i vognen lidt før - f.eks. kl. 10 og tril så en tur - planlæg lidt indkøb eller andet, du kan den dag, så det virker naturligt at trille en tur - det er afstressende for dig, hvis du skal op at handle og han så sover imens, modsat, at trille for at han skal sove :)

De fleste børn vil i den alder have behov for at sove ca 2½ time i løbet af dagen, fordelt på to lure. Du må prøve at vurdere, hvordan det passer ham bedst. Hvis han sover en lidt længere formiddagslur på f.eks. 2 timer, så vil han måske have det fint med at få ½ times powernap kl. 14.30-15 ... Måske sover han kun 45 minutter om formiddagen og så vil han sandsynligvis trives med en middagslur på 1½ time, og middagsluren vil naturligt kunne ligge lidt tidligere end, hvis han har sovet lang og ...


Annonce

... sen formiddagslur.

Hvis han om aftenen er ulykkelig over at komme ned i sin seng og tydeligt ikke vil være der, men hellere vil være hos dig i stuen og ikke virker træt nok til at sove - så må du tage ham op og gå ind i stuen igen.

Jeg plejer at sige at der kører et søvntog og at det handler om at springe på det, når det kommer forbi. Hvis du kommer for tidligt eller for sent, så kan det ikke nytte noget at vente i sengen, så kan du ligeså godt lave noget andet indtil næste tog kommer og så satse på at springe på det. Der går ofte 20-40 minutter før barnet atter er parat til at blive puttet :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Og ja - så kommer han måske lidt i søvnunderskud den aften, men han vil højst sandsynligt så regulere det dagen efter, hvor han naturligt vil sove en tidligere formiddagslur eller måske sove lidt længere middagslur og lige nu er du nødt til at være lidt fleksibel omkring han søvn og søvnbehov. Han er på opdagelsesrejse, der skal ske noget, han vil ikke sove tiden væk :)

Hvis han lige nu har brug for brystet om aftenen, for at falde i søvn så giv ham det. Det handler som sagt om den alder og udvikling han går igennem og den ekstra tryghed og nærhed han søger og intet er mere tryghedsgivende end amning, det er jo det han kender fra han var nyfødt. Så du må gerne prioritere amningen som en del af det at få ham til at sove om aftenen, det du skal være opmærksom på er, at han ikke skal begynde at søge brystet hele natten igennem fordi han pludselig bliver afhængig af brystet for at kunne sove sammenhængende. Men i en periode er det helt fint at lade ham amme, hvis han så derefter sover trygt og roligt og hvis det gør, at han forbinder det at skulle sove og overgive sig til søvnen, med noget dejligt og rart :)

Rigtig meget held og lykke, håber du kan bruge mine overvejelser videre :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Øl og amning

Før i tiden anbefalede man, at kvinder der lige havde født, og som gerne ville amme, drak en maltøl eller en mørk hvidtøl dagligt, fordi det kunne hjælpe med at sætte mælkeproduktionen op. Det var kun øl af denne type, som havde effekt, og effekten skulle skyldes maltindholdet. På barselsafdelingen kunne man derfor få en øl til frokost eller aftensmaden, hvis man havde brug for det.

Det anbefales dog ikke mere, at man forsøger at øge sin mælkeproduktion ved at drikke øl....

Læs mere i Babylex

Lattergas ved fødsel

Lattergas er en blanding af ilt og kvælstofilte, som man indånder gennem en maske.

Lattergas bruges som smertestillende og er et tilbud til kvinder, der er i fødsel. Jordmoderen vejleder kvinden i, hvordan masken bruges - lattergas virker bedst, hvis du trækker vejret i masken, når du mærker, at der er en ve på vej, og så lægger masken fra dig igen, når veen klinger af.

Lattergas virker på den måde, at kvinden mærker smerten, men ikke lader sig gå på af den, og den...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tusinde tak for dit svar. Det er rart at blive mindet om alt det positive ved børnehavestarten, det er jo det jeg skal forsøge at give videre ;-)

Tak fra Tina


Annonce