Annonce

Annonce

Svar: Natte søvn - 16 mdr.


11. april 2010

Kategori:
Alder:
16 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære meget smadrede tvillingemor

Jeg er ked af at høre at I har besluttet at gå fra hinanden, det er bestemt ikke rart for nogen af jer og selvom I prøver at lade hverdagen være som den plejer, så er det naturligvis noget I alle fire er påvirket af - det kan ikke udelukkes at børnene mærker 'disharmonien' og at de af den grund måske virker mere utrygge og urolige end de ville gøre, hvis der var fred og fordragelighed i det lille hjem ... :)

Det er et hårdt forløb I har været igennem. Jeres drenge er født før tid og så er der tilmed to, man skal finde overskud til og tage sig af. Det er hårdt og jeg kan godt forstå at I har brug for aflastning og tid til en almindelig tanke i hovedet ... Jeg ville elske at tage imod dem, men jeg er ikke sikker på at drengene ville være ligeså begejstrede :)

Har I ikke nogen i jeres netværk der kan tage over. Jeres drenge er så store nu at de sagtens kan blive passet af en bedstemor, en god veninde eller en anden. Det kunne være rigtig dejligt for jer, hvis I bare en nat kunne få lov til at være jer selv - enten for bare at få talt lidt sammen eller også for at få sovet en ordentlig nattesøvn. I er nødt til at finde nogen som kan tage dem en nat.

Jeres drenge skal lære at sove uden at være afhængige af flasken i munden, mælken inden sengetid skal stille og roligt erstattes af en kop mælk og en banan, evt. en godnatgrød og så skal de puttes derefter. Læs en godnathistorie, syng en lille sang eller lignende, for at få ro på.

Lad dem ligge med let eleveret hovedgærde, sørg for ...


Annonce

... at rense deres luftveje, dryp deres næse med isotonisk saltvand og brug en næsesuger, så du sikrer dig at det ikke er på grund af forkølelsen og dertil tilstoppet næse, at de vågner hele tiden.

Vær opmærksom på at det er normalt at vågne 10, 15, 20 gange hver nat. Det gør vi alle sammen, vi skifter stilling, sparker dynen af, trækker dynen op om os osv. vi har masser af småopvågninger som vi ofte slet ikke registrerer.

Når vi har disse små opvågninger, så er det vores underbevidsthed der registrerer at alt er som det skal være. hvis vores pude f.eks. er faldet på gulvet, så søger vi efter den halvsovende, finder den og sover videre - den skal være der, for at vi kan sove igen. Prøv at forestille dig at nogen havde fjernet din pude, så ville du ikke kunne sove igen. Du ville vågne mere op, lede efter den og tilsidst stige ud af sengen for at finde ud af hvor den var blevet af. Puden var der jo, da du lagde dig til at sove og den skal derfor være der hele natten.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Overfør dette billede til flasken du giver dine drenge. Flasken skal være der for at de kan sove, når og hvis de falder i søvn med flasken, så forventer de også at den er der, når de har deres små opvågninger om natten. Hvis den ikke er der, så vågner de mere og mere op, græder og bliver mere og mere urolige indtil du giver dem flasken igen og de så atter sover videre - indtil næste opvågning.

I er derfor nødt til at arbejde på at få flasken fjernet helt nu og få givet dem nye sovevaner og nye søvnassociationer.

Rigtig meget held og lykke med det projekt!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Hjælp til putning - 13 mdr.

Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Svær søvnmangel pga mange opvågninger

Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Omega-3 til gravide

Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk.

Omega-3 er meget vigtigt for udviklingen af fosterets og spædbarnets nervesystem og hjerne, synssansen og de kognitive færdigheder (indlæringsevne og hukommelse).

Derudover viser undersøgelser at Omega-3 har betydning for om graviditeten opnår normal længde og om barnet har en normal fødselsvægt.

Hvis du spiser 200-300 g. fisk om ugen, så er fedtsyrerne altid tilgængelige for dit...

Læs mere i Babylex

Vaner og børn

Alle familier har deres egne vaner og rutiner. Det, at tingene gøres på en bestemt måde, giver tryghed for barnet. Et lille barn vil altid have det bedst, når noget er genkendeligt.

Hvis det lille barn skal passes, er det derfor en rigtig god idé, at den der passer barnet, forsøger at efterligne de rutiner og vaner, som barnet kender.

Børn elsker gentagelser og elsker derfor også lege som borte-tit og klappe-kage. De større børn føler stor glæde ved at se den samme...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

det er vist på tide at jeg skriver og siger tusind, tusind tak for alle dine råd og vejledninger! Det er jo super dejligt at have en som dig at henvende sig til med alle de spørgsmål der kommer op i forbindelse med at være forældre. Det har været en fantastisk stor hjælp at læse dine svar, ikke kun til mig, men også til andre forældre.

Jeg ved simpelthen ikke hvad jeg skulle have gjort uden din brevkasse – bare muligheden for at kunne stille de 'dumme' spørgsmål, er utrolig beroligende, for ikke at nævne at se at der er andre der ude som pusler med de samme problemer som jeg gør.

Så tusind tak for din hjælp!

Bedste hilsner
Mor til pige på 5 måneder


Annonce