Annonce

Annonce

Svar: Sover ikke igennem - 2 år


10. april 2010

Kategori:
Alder:
2 år

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Nono´s mor

Det er rigtig godt at I er igang med at udskifte flaskerne. Jeres dreng er så gammel nu, at han ikke længere bør få sutteflaske og det er vigtigt at I arbejder på at få denne helt væk. Det handler både om at mælken er skadelig for hans tænder og at I holder ham i en babyrolle, som han ikke behøver være i :)

Så langt så godt ... Det lyder så også som om at jeres dreng måske har lidt søvnapnø. Det er ikke usædvanligt, at børn snorker i perioder. Små børn bliver meget let forkølede, og i den forbindelse vil næse og svælg let lukke til, og barnet begynde at snorke. Det gør vi også selv, når vi er forkølede som voksne. Men børn skal ikke snorke hver nat, og de skal ikke gentagne gange have problemer med at trække vejret, når de sover, ligesom børn ikke hele natten skal ligge og sove med åben mund, fordi de ikke kan trække vejret gennem næsen.

Snorken kan faktisk påvirke søvn og søvnkvalitet meget, og det kan være et tegn på søvnapnø. Man hører mest om det hos mænd over 50 år – men det er faktisk ikke helt unormalt hos børn, hvilket man er mere og mere opmærksom på.

Apnø betyder egentlig længerevarende pause i vejrtrækningen, og når små børn har søvnapnø skyldes det, at deres øvre luftveje lukker til, så det ikke kan trække vejret gennem næsen. Uanset hvor meget barnet forsøger at trække vejret, så kommer der kun lidt eller ingen luft ind af næsen. Det betyder også, at der ikke kommer ilt nok ind, når barnet trækker vejret – i hvert fald i en periode – for barnet vil naturligt vågne let op, trække vejret gennem munden og sove videre, indtil det igen forsøger at få ...


Annonce

... vejret gennem næsen.

Når barnet snorker, hiver det en smule luft ind, og jo mere kraftfuld snorken barnet har, jo mere luft lykkes det barnet at få ind. Børn med søvnapnø vil altså have perioder, hvor de snorker højlydt, kæmper for at få luft ind, og hvor de faktisk er vågne (selvom de ikke selv bemærker det) hvorefter de sover igen, indtil en ny søvnapnø melder sig.

Nogle børn lider meget af dette og for andre er det i mildere grad. Det er super godt at I har fået jeres dreng undersøgt og fået konstateret hævede mandler og at polypperne nu er fjernet. Ofte vil det bedre søvnen derefter, så der burde være lidt bedring på vej og om ikke andet, så i takt med at jeres dreng vokser og pladsforholdene bliver bedre, så vil han bedre kunne trække vejret under søvn og derfor også sove uden afbrydelser.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Det vil ofte være sværere for barnet at sove på ryggen end at sove på siden. Hvis han sover på ryggen, vil tungen falde tilbage i svælget og stoppe yderligere for vejrtrækningen. Barnet vil ofte også have problemer under REM-søvnen (drømmesøvnen), fordi musklerne i ansigtet og i kroppen er meget afslappede her. Det betyder, at barnet ofte vil have sværest ved at sove sidste halvdel af natten, fordi de første nattetimer er mest prægede af dyb non-REM-søvn.

Så jeres problem er sandsynligvis noget jeres dreng vokser fra eller noget som bedres, hvis han på et tidspunkt også får fjernet sine mandler - jeg håber at dette gør jer lidt klogere og giver lidt ro med på vejen, i hvert fald må det være rigtig godt for jer at vide, at I ikke gør noget forkert :)

Fortsat held og lykke med ham :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Hjælp til putning - 13 mdr.

Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Svær søvnmangel pga mange opvågninger

Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vaner og børn

Alle familier har deres egne vaner og rutiner. Det, at tingene gøres på en bestemt måde, giver tryghed for barnet. Et lille barn vil altid have det bedst, når noget er genkendeligt.

Hvis det lille barn skal passes, er det derfor en rigtig god idé, at den der passer barnet, forsøger at efterligne de rutiner og vaner, som barnet kender.

Børn elsker gentagelser og elsker derfor også lege som borte-tit og klappe-kage. De større børn føler stor glæde ved at se den samme...

Læs mere i Babylex

PKU

Phenylketonuri, PKU, er en stofskiftedefekt og det kaldes også nogle gange for "Føllings syge" efter den læge, som opdagede sygdommen i 1934.

I Danmark er det jordemoderen, der efter fødslen, undersøger om barnet har PKU. Dette gøres ved at tage en blodprøve, en hælprøve på alle nyfødte. Prøven skal tages når barnet er mellem 48-72 timer gammel. Får man et positivt resultat på prøven, skal barnet have behandling før det er 2 uger gammelt og indenfor 24 timer efter det positive...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dit svar sidst. Jeg sprang ned og købte din bog "Sådan får du dit barn til at sove!" Den har virkelig hjulpet mig på rette vej. Det er en fantastisk bog.

Jeg kan virkelig mærke et meget større overskud ved at have forstået, at min søn bare mangler den tryghed i at være tæt på mig og mærke de vuggende bevægelser. Det hang mig langt ud af halsen før bare at tænke på det var puttetid. Nu glæder jeg mig faktisk, ved tanken om at min søn jo elsker at lægge i mine arme og putte, og at jeg kan lægge ham fra mig UDEN han sover, og han bare falder i søvn :)

Elias har trods kolik aldrig haft en nat hvor han ikke har sovet, så det gik lige op for mig at de søvnproblemer jeg troede han havde, slet ikke er så slemme. Hvis der da overhovedet er et problem!

Hilsen mor til Elias, 4 måneder.


Annonce