Brev:
Kræsen og vil ikke spise ved bordet
Hej Helen.
Jeg har netop siddet og kigget breve omkring kost og børn på 2 år+ igennem og jeg kan se, at der vist er mange, der tumler med det samme problem som os; nemlig kræsenhed.
Vores Gustav på 2 ½ år spiser til aftensmad kun boller i karry, kartofler med millionbøf eller brun sovs, ris med paprikasovs og pomfritter. Da vi selvsagt langt fra får ovennævnte hver dag, er det tit, at han ikke vil spise. Skal dog nævnes, at han er meget glad for løse majs og til dels også rød peber og cherry tomater.
Han nægter som regel at smage på noget nyt! Jeg vil prøve dit råd, som du gav en anden med at servere rugbrød ved siden af hver aften (her spiser han kun leverpostej og makrel på). Det, der undrer mig, er, at over i dagplejen, spiser han meget mere varieret, forskellig kødpålæg og sågar stegt sild!
Vi er lidt røget i uføre med spisning ved bordet, fordi vi langsomt har tilladt ham at spise foran fjernsynet for dels at få fred og dels fordi det er lettere at få noget i ham. Vi har ellers haft en længere periode, hvor det er gået fint med at sidde ved bordet.
Måske skulle jeg lige nævne, at Gustav aldrig har spist særlig godt, er ”ørebarn”, og så han er noget bagefter med at udtrykke sig og forstå os, men det hjælper efter han fik lagt dræn for en måned siden – desuden er han ekstrem hidsig! Når han får et ”nej”, er det fuldstændig umuligt at snakke med ham, han er uden for pædagogisk rækkevidde, så det ender oftest med, at han kommer ind på sit værelse. Det er dog også lidt hårdt, for så rækker han ud efter os og siger nej, nej, nej og vil op, men det hjælper ikke at tage ham op, for han bliver ved med at være hysterisk.
Vi prøver gerne at lade ham være derinde og se, om han bliver rolig af sig selv og ellers går vi ind til ham efter 5-10 min og spørger, om han vil ...
... være sød igen, og det vil han som regel gerne. Min mand har lidt svært ved at acceptere, at Gustav ikke bare kan forstå/acceptere et "nej", og at det er hans forældre, der bestemmer.
I starten fik ham og hans far havregrød sammen foran fjernsynet om morgenen, og det så jeg ikke galt i, da det kun var om morgenen, men så begyndte han langsomt at ville have andre måltider foran fjernsynet og når vi så siger ”nej” har vi jo balladen og han ender på værelset, og så er det først umuligt at få noget i ham, derfor har vi været lidt for eftergivende. Det er frustrerende at skulle sætte sit barn på værelset, hver gang der skal spises – han blive ved med at være hysterisk derinde i lang tid! Og tilmed begynder at banke hovedet ned i gulvet en gang imellem. Det gælder uanset hvad, det er vi siger nej til. Har du en idé til, hvordan vi får vendt udviklingen?
I forhold til sult får han gerne en skål med forskellig frisk og tørret frugt, når vi kommer hjem omkring 16.40. Han får jo også frugt i dagplejen om eftermiddagen, så jeg har prøvet at undlade den, så han var mere sulten, når vi spiser omkring kl. 18.00, men så bliver han helt ulykkelig, og jeg vil jo heller ikke sige nej til et sultent barn (har også her prøvet at tilbyde rugbrød i stedet, men det skal være frugt!). Hvis ikke han får noget til aften, kommer han og vil have en bolle med syltetøj 19.30 og det går jo heller ikke (og så bliver han jo hysterisk igen)
Noget lidt andet: Læste i Jyllands-Posten i går, at mange børn får alt for meget a-vitamin, fordi de får en multivitamin, og også får det gennem leverpostej m.m., hvilket kan give leverskader. Skal jeg droppe multivitamin og give andet tilskud eks. kun C-vitamin eller kalk. Det er for at styrke hans immunforsvar, han er tit forkølet.
Med venlig hilsen
Den frustrerede mor
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
28. marts 2025 | Opdragelse | 3 år
Børnehave og meget bestemt 3-årig
Kære Helen Jeg har skrevet før om vores familie, og er nu vendt tilbage til...
2. marts 2025 | Opdragelse | 3 år
Hvordan får jeg min datter til at hjælpe til
Hej Helen Jeg kunne rigtig godt tænke mig, at min datter begyndte at hjælpe...
12. januar 2025 | Udvikling | 3 år
Hej Helen Vores datter er nu 3 år og bliver itvivl om hvad der forventes af...
11. januar 2025 | Sovevaner | 2 år, 6 mdr.
Kære Helen Det er ved at være et stykke tid siden sidst, men nu er jeg...
Viden om børn:
Udstyr til nyfødt - tjekliste
Når du er gravid og første gang besøger en babyudstyrsforretning, så kan du blive helt svimmel over alt det udstyr du kan købe. Tænk fremad når du skal vælge - meget babyudstyr er dyrt og bruges kun i kort tid. Derfor kan visse ting med fordel købes brugt, eller måske kan I låne eller arve. Det kan godt betale sig.
En tjekliste over babyudstyr, som kan være godt have have klar før fødslen:
- Autostol - nødvendigt, hvis I skal fragte baby i bil fra sygehuset og...
Rodfrugter
Især i de kolde efterårs- og vintermåneder er rodfrugter rigtig gode. Rodfrugter er sunde, nærende og giver god smag til mange vinterretter og så har de farver og en naturlig sødme, som mange børn sætter stor pris på.
Pastinakker og jordskokker er lyse, gulerødder orange, og rødbeder har en farve, der kan variere fra det violette over i det vinrøde, alt efter hvordan de tilberedes.
Det danske klima er godt at dyrke rodfrugter i og det er som udgangspunkt en god idé...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.