Annonce

Annonce

Svar: Ammestop og sove igennem


21. marts 2010

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Jeg vil starte med at skitsere en dagsplan som den kan se ud til en pige på 8 måneder:

Tidlig morgen 05: Ammes og sover videre

Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9-9.30: Frugtmos (jerntilskud), frisk bløde frugt i hånden at sutte på, ½ bolle med smør, ost i stænger, vand af kop.

Formiddagslur

Frokost 12: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, suppleres med godt kogte pastaskruer, små stykker af en frikadelle eller lignende, suppleres yderligere med grøntsagsmos med kød eller fisk (hjemmelavet eller mos fra glas), vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur

Eftermiddag 16: ½ bolle med smør, ost, frugtmos, frisk frugt i hånden, vand af kop.

Aften 18: Familiemad, ris, pasta, kød, fisk, grønsager, sovs af forskellig slags - almindelige børnevenlige retter som pasta med kødsovs, lasagne, boller i karry, ris med sur-sød-sovs, laks fra ovnen, fiskefrikadeller, rødspættefiletter osv. Hvad I nu får - naturligvis i en konsistens hun kan kapere, der skal stadig være mos og så lidt i små stykker og lidt til hænderne selv at sidde med. Vand af kop.

Suppleres evt. med en godnatgrød, så I er sikre på at hun ikke går sulten i seng.

Ammes og puttes til natten 19.30-20

Sen aften 23-24: Ammes og sover herefter uden mælk til næste morgen tidlig.

Hvis hun spiser og ammes som beskrevet her, så er hun fuldt dækket ind og behøver ikke yderligere mælk om natten. Amning aften og sen aften + ofte også tidlig morgen, har de fleste børn dog behov for.

Om en månedstid vil du kunne skære en af amningerne væk, så hun kun ammes 3 gange dagligt. Det vil ofte være amningen inden middagslur der ryger eller amning sen aften eller tidlig morgen. I 10 måneders alderen vil 2 amninger (eller flasker) være passende og det vil være sådan, at hvis du ikke ammer, så skal hun have flaske i stedet for.

Hun kan naturligvis også tilbydes mme af en kop, men for de fleste børn vil være svært at dække deres behov for mælk, hvis de ikke ammes. Lige nu skal du regne med at hun hos dig får ca 600ml modermælk dagligt og de to amninger i 10 måneders alderen vil sandsynligvis give hende ca. 400ml - hos nogle lidt mindre, hos nogle mere. Det samme gælder, hvis hun får flaske, så skal hun af den drikke ca 400ml når hun er 10 måneder for at få jernbehovet dækket.

Hvis du vil gå over til at give flaske nu, så bør du altså erstatte en amning af gangen med flaske og netop at trappe over på flasken på denne måde vil være godt. Både fordi dine bryster får en chance for at følge med og du undgår brystbetændelse (det kan du få hvis du stopper fra den ene ...


Annonce

... dag til den anden), men det vil også være en god overgang for din datters tarmsystem.

En flaske dagligt kunne evt. være sen aften, hvor hun vil kunne spise den mere eller mindre i søvne. Far kan evt give den og det gør at du får mulighed for pludselig at gå tidligt i seng og sove til næste morgen tidlig, hvor du så kan amme igen.

Som du beskriver jeres tider, kunne du / I måske forsøge med amning kl. 19.30-20, give en flaske kl. 22.30-23 når hun vågner og så kan du amme hende kl. 03, hvor hun vågner igen - tiderne kan så rykkes lidt i takt med at hun vender sig til flasken og begynder at spise mere i løbet af dagen og brystet vænnes fra :)

Det er fornuftigt at I sover hver for sig, så din datter ikke ligger foran mælkebaren hele natten, det gør det naturligvis sværere for hende at undvære din mælk. Tag en t-shirt på, så hun ikke kan finde brystet selv, hvis I sover sammen. Far kan med fordel tage over, hvis det kun er tryghed hun søger. Hun kan putte sig ind til ham, men han kan af gode grunde ikke amme. En god løsning, hvis det er tryghed hun søger, fordi hun så får dette af far og derfor også lærer at undvære mor og dermed lærer bedre at sove for sig selv på sigt ...


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Også far kan være god, hvis der skal introduceres en flaske, fordi han ikke forbindes med amning.

Hvis hun kun vil brystet, så kan du være nødt til at give hende det. Men i første omgang prøve om du kan få hende lullet videre i søvnen uden at give hende noget - heller ikke vand. Er det kun brystet der dur, så må hun have det men du skal så trække brystvorten til dig, så hun ikke fylder sig med mælk.

Tag hende over til dig, læg dig med hende og giv hende brystet, hold dine hænder på hendes hofter, vug hende stille imens hun ligger hos dig, hold hendes hænder, kærtegn hende lidt osv. Lirk brystet ud af hendes munden, higer hun efter det, så giv hende det igen, men bliv ved med at nusse, berolige og betrygge på anden vis og træk så brystvorten til dig. Så hun hele tiden kun lige får lov til at blive beroliget og ikke får lov til at fylde sig med mælk. Samtidig sættes dine beroligende hænder, et stille "sshh-ssshh" i stedet. Tanken er at du på sigt ikke behøver give hende brystet mere, men i stedet kan nøjes med netop kærtegn og beroligende hænder for at få hende til at sove videre.

Put hende tilbage i egen seng igen, så hun ikke ligge og dufter din mælk. På sigt vil den beroligende berøring osv. som du har sat i stedet for brystet kunne virke - uden at du overhovedet behøver at flytte hende frem og tilbage. Hun kan blive i sin seng og du i din :)

Håber du hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

16. juni 2025 | Amning | 2 mdr.

Kan jeg reetablere amning?

Kære Helen, Tak for dine svar på vores seneste beskeder. Vores pige har...

Læs hele brevet og Helens svar


15. maj 2025 | Amning | 1 mdr.

Fortvivlet situation

Hej Helen, Vi vil gerne spørge generelt/åbent ind til den situation vi står...

Læs hele brevet og Helens svar


16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.

Bider under amning - 6 mdr.

Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....

Læs hele brevet og Helens svar


24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.

Ammestop - 11 måneder

Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Frugtmos og børn

Fra 6 mdr´s alderen kan barnet spise al slags frugt. Det kan være frisk frugt eller kogt frugt.

Starter dit barn med skemad i 4-5 måneders alderen, er det dog helt okay, at du giver lidt frugtmos i denne alder. Det anbefales, at du begynder med den kogte mos til de mindste børn. Det anbefales også, at du tilbyder frugtmos som topping på en grød, eller som dessert efter et grøntsagsmåltid.

Til den første skemad er især pære- og æblemos godt, da det har en mild smag,...

Læs mere i Babylex

Navlestrengsblod - stamceller

Navlestrengsblod - det vil sige, det blod, som er tilbage navlestrengen og moderkagen efter fødslen - indeholder stamceller. Disse celler har hjulpet dit barn med at udvikle organer, blod, væv og immunsystem gennem hele graviditeten.

I dag forskes der meget intenst i brugen af stamceller, og håbet er at kunne gøre noget ved en række sygdomme, som i dag er uhelbredelige, fordi manglende eller ødelagte celler visse steder i kroppen ikke bliver dannet igen. Der findes mange...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tack før alla svar jag får från dig, tycker det är helt fantastiskt att du verkar komma ihåg vad man skriver i tidigare frågor =).

Tack før svar
Karolina, mor til tvillinger


Annonce