Svar: Dræn pga væske i ørene
Kære Lene
Det er rigtig godt at I har valgt at få jeres dreng set af en ørelæge. De er specialister og kan nogle gange se ting, som egen læge ikke kan se. De har stor erfaring og tilser mange børn dagligt og jeg synes generelt at man skal lytte til hvad ørelægen anbefaler.
Hvis barnet har akut mellemørebetændelse, så får barnet pludselig feber og smerter fra ørerne, trommehinden kan springe spontant og man siger at det 'flyder fra ørerne'. Når væsken kommer ud og trommehinden er sprunget, så holder smerten op og barnet har det allerede meget bedre. Den akutte mellemørebetændelse kan skyldes både bakterier og virus.
Nogle børn for dog det man kalder for en sekretorisk mellemørebetændelse eller "væske i mellemøret". Her hæver slimhinden op, f.eks. i forbindelse med med en forkølelse og det 'eustakiske rør' tilstoppes. Nogle gange forsvinder væsken i mellemøret samtidig med forkølelsen og andre gange når slimcellerne i mellemøret at danne et sekret, som bliver så sejt, at det ikke selv kan glide ud af det Eustakiske rør.
Det lyder som om at det er der, som er sket hos jer og når ørelægen anbefaler drøn, så er det sandsynligvis fordi det seje slim som sidder i mellemøret på sigt vil kunne påvirke jeres drengs sproglige udvikling. Når han foreslår at lægge dræn, så er det fordi drænet vil gøre ...
... at der kommer passage, så slimen kan komme væk og jeres dreng bedre vil kunne høre.
Jeg kan godt forstå at du er bekymret for bedøvelsen og drænanlæggelsen og det er en helt reel bekymring, for man ved jo ikke om barnet tåler narkosen, før barnet har prøvet det - det er ikke noget man kan sige på forhånd ... Men det at lægge dræn på børn, gør ørelægerne dagligt og de har gjort det i årevis, så du må tro på at personalet kan de ting de skal kunne og at alt går fint.
Selve anlæggelse af dræn er normalt hårdt for forældrene. Det er svært at sige 'godnat' til sit barn og det er hårdt imens det står på. Det er dog et meget lille indgreb, som ikke varer særligt lang tid, ofte tager det ikke mere end 5-10 minutter at lægge drænene, hvor de skal være og børnene vågner meget hurtigt op derefter. Det er derfor ikke noget der normalt skader barnet på nogen måde. Det er altså det at se sit barn falde i søvn, som ofte er det værste - og altså for forældrene.
De fleste børn er friske igen efter et par timer og kan normalt komme i daginstitution dagen efter drænanlæggelsen. Har I mulighed for det, kan I dog godt give ham en dag hjemme - det vil måske også gøre dig lidt mere tryg, at du lige ser at han faktisk har det godt :)
Håber du kan bruge dette videre, rigtig meget held og lykke:)
God weekend til jer!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:
19. maj 2025 | Sygdom | 1 mdr.
Hej Vi har en baby, som godt kan være meget døsig og træt. Hun er svær at få...
16. februar 2025 | Sygdom | 9 mdr.
Mellemørebetændelse og dræn - 9 mdr.
Kære Helen. Min datter er nu 9 måneder, og hun har igennem de sidste ca. 3...
Viden om børn:
Citrusfrugter
Hvis man har allergi overfor græspollen, så kan man nogle gange reagere på citrusfrugter som appelsiner og klementiner. Reaktionen vil ofte være kløe og hævelse af læber, mund og svælg. Og det bedste man kan gøre er ikke at spise de citrusfrugter, som man reagerer på.
Nogle børn vil også reagere med rødt udslæt om munden, når de spiser citrusfrugter. Det skyldes normalt frugtsyren, som generer barnets lidt sarte hud og handler således ikke om at barnet ikke tåler...
Erstatning - modermælk
Hvis du ikke ammer dit barn, eller hvis du ønsker at supplere din amning med mælk, så er det meget vigtigt, at du giver dit barn modermælkserstatning. Barnet må ikke få almindelig komælk at drikke, før det er 12 måneder gammel.
Modermælkserstatning kan gives fra fødslen. Det er af høj kvalitet, der er store krav til produceringen og sammensætningen af modermælkserstatning, og børn der får modermælkserstatning vokser og trives rigtig godt. Modermælkserstatning forhandles som...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.