Annonce

Annonce

Svar: Starter dagen meget tidligt


15. marts 2010

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære A

Som du beskriver det lige nu, så lyder det som om at det er en periode I er nødt til at affinde jer med. Jeres dreng er ikke særlig gammel og det lyder umiddelbart som om at han sover fint om dagen og trives med den rytme han har.

Ligesom vi voksne kan være A eller B mennesker, så kan børn også være det - her kalder vi det ofte for Ugler og Lærker.

Ugler (B): kan ikke lide at stå op, de elsker aftener, - aftenen er den bedste tid på dagen, der er der de er mest årvågne, aktive, effektive – der tænker de bedst, der arbejder de bedst.

Lærker (A): Falder ofte let i søvn om aftenen, de er trætte sidst på dagen, har svært ved at koncentrere sig – det er dejligt at komme i seng. For lærkerne er morgenen den bedste tid på dagen – de vågner, de er udhvilede, de føler sig friske – de elsker at komme op og starte dagen og de vågner ofte kl 05 ...

Jeres dreng kan sagtens være en lille Lærke og derfor vågner han frisk og veludhvilet, klar til at starte dagen tidligt. Det er naturligvis ikke noget problem for ham, men det kan være et problem for jer, hvis I selv er ugler og derfor har meget svært ved at komme op om morgenen.

Som sagt tænker jeg at I skal se tiden lidt an fordi det lyder som om at det ændrer sig i takt med at han bliver ældre. Men ellers er det sådan, at når man skal ændre på en ...


Annonce

... tidlig søvnfase, så nytter det ikke noget at putte barnet senere i seng, for så vil barnet stadig vågne til samme tid - i stedet skal man se på hele dagens rytme.

Derfor skal man se på: Hvornår spiser han, hvornår sover han osv. Hvordan er dagsplanen nu i forhold til hvad der kunne være ønskeligt? Sammenlagt sover jeres dreng jo den søvn han behøver - hans søvnbehov bliver dækket, men hans rytme passer ikke så godt til jeres.

Ofte vil børn der vågner meget tidligt også sove en morgenlur i stedet for en formiddagslur. Der kan her være nødvendigt at justere på den lur, fordi den ofte kommer til at være en forlængelse af nattesøvnen. Det handler altså meget om at flytte luren, så det stille og roligt bliver til en formiddagslur i stedet.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

På samme måde skal man indpasse tidspunkter for mad, middagslur, aktiviteter i løbet af dagen og med den alder jeres dreng har nu, vil det f.eks. være passende på sigt at arbejde på at han kun sover 2 lure dagligt - en formiddagslur og en middagslur. Samlet set stadig kun ca 3-3½ time om dagen som nu, men på tidspunkter der flytter rytmen lidt, så han stille og roligt begynder at forlænge sin nattesøvn.

Det kan godt lade sig gøre - men som sagt synes jeg at I lige nu skal se tiden lidt an og se om ikke det ændrer sig af sig selv hen af vejen.

Rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Stamceller

Vores krop er bygget op af celler og Stamceller er oprindelige celler, hvorfra kroppens andre celler udvikler sig. Stamceller findes i det tidlige fosteranlæg, i navlestrengsblod hos nyfødte og i knoglemarven. Man kan sige at stamceller er en umoden celle, der i princippet kan udvikle sig til en hvilken som helst celle i kroppen.

Der forskes i at kunne udnytte stamceller fra fostre, da fosterstamceller kan være et vigtigt led i at helbrede mange forskellige sygdomme.

Læs mere i Babylex

Tun og børn

Har du børn mellem 0 og 14 år, er det vigtigt, at du serverer masser af forskellig fisk for dem – men nye beregninger viser, at børn under 3 år bør få andre typer fisk end tunbøffer og udskæringer fra andre store rovfisk samt dåsetun.

Problemet med tunbøffer og andre store rovfisk er, at selv ved indtag af en lille mængde, kan barnet få kviksølv i en mængde, der kan skade barnets udvikling.

Alle børn op til 14-års alderen bør styre uden om tunbøffer og andre...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for de altid fine og uddybende svar. De giver os ro på :)

Tak, fra en mor til 2


Annonce