Svar: Vuggedød - 6 mdr.
Kære Pernille
Ja det er og må simpelthen være noget af de værste at opleve som forældre, hvis man oplever at ens barn dør imens det sover... Det er som du skriver en ganske uudholdelig tanke!
Heldigvis er antallet af børn der dør vuggedød faldet markant siden sundhedsstyrelsen i 1991 udsendte de første anbefalinger for at forebygge vuggedød. I 1991 var forekomsten 1,8 vuggedøde pr. 1000 levendefødte børn i Danmark. De nye anbefalinger havde og har stadig stor effekt og i 2006 var forekomsten af vuggedøde faldet til 0,3 pr 1000 levendefødte børn i Danmark, hvilket svarer til ca. 20 børn om året.
Det er Sundhedsstyrelsens vurdering, at barnets sovestilling, at undgå tobaksrøg under graviditeten og i barnets nærhed efter fødslen og at være opmærksom på at barnet ikke må overophedes er med til at fastholde det lave antal dødsfald. Og Sundhedsstyrelsen har skærpet vejledningen til forældre, der ryger.
Undersøgelser viser at risikoen for vuggedød blandt børn, der udsættes for tobaksrøg både i graviditeten og efter fødslen,
øges med en faktor 2-4 sammenlignet med børn, der ikke udsættes ...
... for tobaksrøg.
Selvom man ikke ryger med barnet i hænderne, så vil barnet stadig blive udsat for røg, det man kalder for passiv rygning. Der er i tobaksrøg mere end 4000 kemiske stoffer i form af gasser og ultrafine partikler. Det kan man lugte og se, når der ryges, men også efter der er luftet ud, vil der være usynlige og lugtfri partikler tilbage. De sidder i tøjet, på gulvet, møblerne - ligesom de også kan sidde i håret, på huden af den der ryger. På den måde vil barnet kunne indånde dem og få dem ned i lungerne, hvorfra de føres via blodbanen ud i hele kroppen.
Riskoen for vuggedød falder i takt med at barnet bliver ældre og mere mobilt. Sundhedsstyrelsen skriver derfor at når barnet er i stand til at vende og dreje sig selv, så er der ikke grund til at bekymre sig om, at barnet f.eks. triller om og sover på maven. Da de fleste børn er i stand til at vende og dreje sig efter 6 måneders alderen er risikoen i denne alder mindre.
Jeg håber du kan bruge ovenstående videre og tusind tak for dine dejlige ord til mig - det varmer rigtig meget kan du tro! Tak! Hils din mødregruppe fra mig :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Gråd og børn
Når det lille barn græder, så fortæller dit barn dig, at det ikke har det ikke har det helt godt eller ikke er helt tilfreds med, hvad der foregår omkring det.
Det nyfødte barns gråd er meget ensartet, men forholdsvis hurtigt vil barnets gråd ændre sig og vil have forskellige nuancer. I takt med at barnet vokser, vil du lære at tolke barnets gråd og finde ud af, hvordan du skal handle i forhold til barnets behov.
Nogle gange vil det være svært at finde ud af,...
Ammestillinger
Prøv dig frem med forskellige ammestillinger. Du kommer til at bruge mange timer på at amme og derfor er det vigtigt, at du gør dig det så behageligt som muligt.
Det er godt, hvis du kan hvile dig samtidig med at du ammer barnet og det er vigtigt, at du slapper af og ikke spænder i kroppen, hvis mælken skal løbe frit.
Sørg for god støtte til ryg og arme, når du sidder op, så du ikke får spændinger i skuldrene. Sid i en god stol, brug evt. puder i forskellige...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.