Annonce

Annonce

Svar: 10 uger gammel og søvnrytme


8. marts 2010

Kategori:
Alder:
2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Anne

Velkommen tilbage og tillykke med lillebror! Hvor hyggeligt at du skriver igen :)

Det er super fint og helt naturligt at du ligger og ammer din dreng, når han skal sove og også gør det om natten, hvor du skal prøve selv at få lidt søvn og hvile. Det er vigtigt netop at amme om natten og også at amme liggende, så du får varieret mellem den forskellige ammestillinger, det har stor betydning for din mælkedannelse. Derudover er det naturligt dejligt for jer begge, at gøre det på denne måde.

Din dreng er stadig så lille at du ikke skal bekymre dig om faste ritualer og søvnrutiner. Han er nødt til fortsat at få sin mælk og sin søvn og du må være fleksibel i forhold til begge dele og gøre det, som fungerer bedste for hele jeres lille familie.

Det du kan gøre i forhold til søvn og fremtidige rutiner er, at du nu bruger et fast ritual, når du putter ham. Det vil sige at du starter med at skifte ham og evt. svøber ham, så ammer du ham og så putter du ham ned i liften eller hvor han nu skal sove med samme beroligende ord, en klud ved ansigtet, kærtegn og stille vuggen. Han skal altså stille og roligt lære at sove uden at være i din favn og her vil det hjælpe at han er svøbt. Det vil gøre at han føler sig omsluttet, men det vil være af et klæde og ikke af dine arme og derfor vil han heller ikke føle skiftet fra favn og ned i seng så stort, som han føler det nu.

Se og lyt til hans vejrtrækning, hans øjne. Prøv at lægge ham fra dig, når du fornemmer at vejrtrækningen er blevet roligere, langsommere og når du kan se at han er lige ved at falde i søvn og endnu ikke sover tungt. Stille og roligt putte ham fra din favn ned i egen seng. Han er stadig svøbt og han har evt. en klud ved ...


Annonce

... sit ansigt, hvis det giver ham tryghed. Stå lidt ved ham, hold dine hænder roligt på ham, så han fornemmer at du stadig er der. Lad dine hænder have lidt vægt på hans krop, så der er lidt tyngde, vug ham blidt imens han ligger ned, stille og rolige, rytmiske bevægelser - hvis han ligger i liften så sving liften stille og roligt frem og tilbage.

Stil liften lidt afsides og ikke hvor der er for meget larm af fjernsyn, radio eller andet. Gerne i et lidt køligt rum - det er især vigtigt når han er svøbt, at I er opmærksomme på at han ikke bliver for varm. Af risikoen for vuggedød, er det derfor meget vigtigt at I løsner på klædet, så han kan komme af med varmen, når han sover godt og sørger for at han står køligt, når han sover :o)

Han må også gerne sove ude i løbet af dagen, put ham i liften, stil liften i barnevognen og tril ham lidt, så han lulles lidt til ro, godt pakket ned i sin dyne.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Det er helt fint at du i øjeblikket ammer ham lidt når han vågner af en lur og så ammer ham igen inden han skal sove næste lur. Det kan være en måde at øge din mælkemængde lidt og derved sikre at han får mad nok.

Om aftenen, når han skal sove kan du efter at have ammet ham i din seng også forsøge at flytte ham over i egen seng, hvor han kan sove videre selv, indtil han har brug for amning igen. Det vil også give dig mulighed for at kunne være lidt for storebror om aftenen, hvis lillebror stille og roligt lærer at sove i sin seng eller lift efter amning. Så det er umiddelbart den første ændring I skal forsøge at lave nu :)

Der vil naturligt stadig være forskel på dagene og det er okay, han er stadig bare et lille myr :)

Håber mit svar giver lidt ro videre med på vejen, fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Slik

Vær altid opmærksom på hvad I selv spiser. Barnet lærer af at se på jer og det I gør. Jeres vaner omkring slik, vil således smitte af på jeres barn.

Nogle tilbyder kun slik til festlige lejligheder, andre har en fast ugentlig slikdag. Der er ingen grund til at tilbyde jeres barn slik hver dag.

Babyer har heller ikke behov for slik og interesserer sig måske ligeså gerne for et sundere alternativ, som en brødskorpe eller et dejligt frisk bær.

Ifølge...

Læs mere i Babylex

Sidde

De fleste børn kan i 6 mdr´s alderen sidde med let støtte f.eks. i en høj stol eller i barnevognen.

7 mdr gamle kan de fleste børn sidde kortvarrigt, dvs et par minutter, for så at falde til siden, for- eller bagover.

8 mdr gamle kan det fleste børn sidde i lidt længere tid og begynder også at tage hænderne ud og støde fra ved siden. Balancen bliver bedre og bedre.

Når barnet begynder at kunne sidde selv og holde et stykke legetøj i hånden er det...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dit medfølende svar. Både min mand og jeg sad og tudede da vi læste det.

Det går fremad herhjemme. Vi har helt accepteret vores drengs handicap og glæder os hver dag over, hvor dejlig han er. Vi starter fysioterapi imorgen.

Tak fra Signe, mor til dreng på 7 måneder


Annonce