Annonce

Annonce

Svar: 45 minutters søvn


2. marts 2010

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Elisabeth

Tillykke med lillesøster - dejligt med to piger!

Det er rigtigt at nogle børn har svært ved at skifte fra en søvnfase til en anden og at løsningen på dette problem ofte vil være at stå parat, vugge/trille lidt når barnet er ved at vågne og på den måde lulle barnet videre i søvnen.

Jeg kunne forestille mig at du også triller hende, når hun skal falde i søvn og det kunne derfor godt lyde som om at hun måske er ved at være afhængig af at blive vugget/trillet for overhovedet at kunne sove ...

Prøv derfor når du triller ikke at gøre det hele tiden. Start med at putte hende, se hvordan hun virker. Hun skal når hun puttes være fyldt rigtig godt op med mælk og være lige ved at sove. Hun skal lægges fra din favn og ned i barnevogn eller seng lige der, hvor øjnene kører rundt i hovedet, hvor vejrtrækning er dyb og rolig og hun tydeligt er lige ved at falde i søvn men endnu ikke sover helt. Læg hende stille og roligt ned, giv hende evt. en sut og/eller en klud ved ansigtet og hold dine hænder på hendes krop, så hun kan mærke at du er der. Hvis hun græder, så triller du vognen lidt ellers ikke. Stå der, hænderne på hende, vente. Slip med dine hænder, stå der, lyt, hvis hun klynker så triller du lidt igen, men holder atter pause, venter. Hver gang hun klynker så triller du, men du holder hele tiden pause, så hun stille og roligt lærer at sove ude at skulle være i bevægelse.

På den måde vil hun også kunne komme videre i sin søvn uden at være i bevægelse ...

Derudover tænker jeg også at børn ...


Annonce

... i 3-4 måneders alderen ofte begynder at sove lidt kortere lure om dagen og har brug for mere vågen og aktiv tid. Det er vigtigt at du nu ser hende som en aktiv lille baby og ikke længere som et spædbarn. Det er derfor vigtigt at du i hendes vågne perioder, tumler rigtig meget med hende, så hun får brugt sig selv fysisk og også går rundt med hende, pludrer med hende, synger osv. så hun mentalt også bliver stimuleret rigtig godt. Når hun derefter er fyldt godt op og naturligt har brug for at sove, så skifter du hende, ammer hende og putter hende så efter ovenstående princip.

Det vil være en god idé at arbejde på 3 lure om dagen, en formiddagslur, en middagslur og en lur sidst på eftermiddagen/først på aftenen. Ofte vil den sidste lur ligge så sent på dagen, f.eks. ligge mellem kl. 17.30-18.30 at barnet naturligt ikke kan blive puttet til natten allerede kl. 20, men måske først er klar til at sove og lade natten begynde kl. 21.30 ... og det er helt okay og normalt for alderen.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Der er her også vigtigt lige at nævne, at nogle børn jo også sover så lang en nattesøvn, at de naturligt ikke kan sove mere end 45 minutter af gangen om dagen. For at vurdere om det er problematisk er man derfor også nødt til at se på, hvor meget søvn barnet samlet får. Hvis barnet får sit søvnbehov dækket, så er det helt fint og helt okay at barnet sover korte lure om dagen. Trives barnet på denne måde, er det ikke noget man absolut skal ændre på :)

Håber du kan bruge mine tanker videre, fortsat held og lykke.

Rigtig god weekend!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Undertøj til børn

Bomuld er behageligt, suger sved og kan vaskes ved høj temperatur. Det kan være en stor fordel, så længe børn bruger ble, hvor det ikke kan undgås, at der af og til kommer urin og afføring i undertøjet.

I efterårs- og vintermånederne, kan det dog være en fordel at vælge undertøj af uld. Uld består af ca. 20 procent fibre og 80 procent luft. Det gør, at uld isolerer rigtig godt, og det hjælper derfor barnet med at holde varmen, når det f.eks. sparker dynen af om natten. Uld kan...

Læs mere i Babylex

Navn - navngivning

Alle børn skal have et navn - mindst et fornavn og et efternavn. Og dit barn skal have sit navn, før det fylder 6 måneder. I kan give jeres barn et navn på to måder: Enten ved dåb i folkekirken eller ved at ansøge om navngivning via Borger.dk.

Der er i princippet ikke nogen begrænsninger på antallet af fornavne, som du må kalde dit barn. Men der er regler for, hvilke navne du kan give dit barn. Som hovedregel må du ikke vælge et navn, der kan være til ulempe for dit barn.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Som saedvanligt: Tusind tak for dine dejlige raad og brugbare viden! Det er fantastisk at have dig

Mange hilsner
Camilla


Annonce