Svar: Ko mælk
Kære forvirrede mor
Modermælkserstatning og sutteflaske hører sammen og man bør som udgangspunkt ikke give anden form for mælk i flaske. Når barnet er omkring et år, så behøver barnet normalt kun en flaske i døgnet, det er ofte flasken inden barnet puttes til natten, der gives her. Og altså en flaske modermælkserstatning.
I 12-14 måneders alderen fjernes denne flaske helt og erstattes i stedet af et nyt ritual, som f.eks. lidt mælk af en kop, en halv banan og en godnathistorie. Det anbefales at børn efter 1 års alderen trapper helt ud af flaske blandt andet af hensyn til barnets tænder.
I løbet af dagen gives lidt mælk og vand af kop. Mælken for at sikre barnet lidt ekstra kalk og vand for at sikre barnet væske nok. Før 1 års alderen gives lidt sødmælk af en kop, efter 1 års alderen går man over til at give letmælk, med mindre man har et meget slankt barn, så er det fint at fortsætte lidt længere tid med sødmælken.
Mælk af kop gives ofte sammen med morgenmaden og til aftensmaden og som sagt ofte lidt inden barnet skal sove. Derudover indgår der naturligt mælk i madlavningen, barnet får mælk via et surmælksprodukt som ofte gives om eftermiddagen og via sovs, ost osv.
Når man lægger alle typer mælk - sødmælk/letmælk af kop og den mælk som barnet tilbydes via maden sammen, så vil barnet ialt skulle drikke min. 350 til max. ...
... 500ml dagligt. Det er altså ikke meget store mængder din datter skal drikke af en kop, for at være dækket ind, hvis du også sørger for at give hende lidt tykmælk, ost, sovs osv...
En plan for dagen til et barn på 1 år ser således ud:
Morgen: Havregrød, lavet med letmælk og smørklat, letmælk af kop.
Formiddag: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt i hånden, vand af kop.
Frokost: Rugbrød med forskelligt smørbart pålæg, gerne fiskepålæg, suppleret med kogte pastaskruer, kogte grøntsager, stykker af kylling, frikadelle eller lignende, vand af kop.
Eftermiddag: En portion tykmælk med revne æbler, lidt mysli, rugbrødsdrys eller lignede, ½ bolle med smør, ost, vand af kop.
Aften: Familiemad, ris, pasta, kød, fisk, grøntsager og sovs af forskellig slags. Der gives mad i stykker og også moset mad, f.eks. kan ris og grøntsager gives moset med lidt sovs og frikadellen i stykker ved siden af. Letmælk af kop.
Flaske med mme som stille og roligt overgår til at blive letmælk af en kop, en ½ banan og en godnathistorie og sover herefter uden at få yderligere mælk.
Jeg håber ovenstående giver lidt klarhed og mindre forvirring -som du kan se er jeg enig med din sundhedsplejerske, din datter skal kun have mme, når hun skal sove. Denne flaske skal trappes ud stille og roligt og erstattes af mælk af en kop.
Rigtig meget held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Suttekæde
En suttekæde er en kæde, som holder sutten ved barnet. Den fungerer ved at den sidder både på sutten og sættes fast i barnets tøj. Det kan være meget praktisk for forældrene, men kæden skal opfylde visse krav, for ikke at være farlig for barnet.
Sikkerhedsstyrelsen tester jævnligt suttekæder og det er desværre ikke alle suttekæder, der lever op til sikkerheden.
Det anbefales at:
- En kæde må ikke være mere end 22 cm lang, da barnet så kan få den...
Dåb
Hvis du ønsker at få dit lille barn døbt i kirken, skal du henvende dig til kirkekontoret eller til præsten ved den kirke, hvor I gerne vil have jeres barn døbt. I aftaler så i fælleskab et tidspunkt for dåben, og I mødes også og taler om dåbsritualet, og hvordan det hele foregår.
I de fleste kirker foregår barnedåben som en del af søndagsgudstjenesten, men i nogle kirker arrangeres særlige dåbsgudstjenester f.eks. om lørdagen.
Før dåben skal I vælge mindst 2 og...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.