Svar: For tyk og mad
Kære mor
Det er en stor og dejlig dreng du har dig, sikke en basse :) Det er faktisk helt okay at han er stor, når han er blevet stor af modermælk - du må have en rigtig fed mælk, siden han har taget så meget på og det er så sådan det er. Du kan ikke sætte ham på diæt, han skal naturligvis ammes efter sit behov.
Men, du bør dog ikke give ham mme. Han får fint sit behov for mælk stillet hos dig. Mme eller lidt sødmælk kan bruges i madlavningen, men han skal ikke til at have mme i flaske eller kop i løbet af dagen.
Det vil være rigtig godt med 4 amninger dagligt her i 7 måneders alderen og når han er 8 måneder og skal passes ude, vil det være rigtig fint, at du skærer ned til at amme ham 3 gange dagligt. Det er amningerne om dagen der fjernes først og de 3 amninger der bibeholdes i 8 måneders alderen ligger derfor aften, sen aften og tidlig morgen. Om dagen kan hans væskebehov blive dækket af en kop med vand.
En plan for dagen ser således ud:
Tidlig morgen 05: Ammes og sover videre i mors seng
Morgen 7.30-8: Havregrød (lavet med mme eller sødmælk/fedtstof), vand af kop
Formiddag 9.30: Frugtmos (jerntilskud), frisk blød frugt i hånden, vand af kop.
Formiddagslur - puttes uden amning
Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med lidt ristede rugbrødsbjælker eller lignende i hånden. Hvis han allered nu kan spise små rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, så er det rigtig fint at give ham dette, vand af kop.
Ammes og puttes til middagslur - denne amningen forsvinder når han starter i pasningsordning og skal ikke erstattes af en flaske.
Eftermiddag 16: En lille portion flerkornsgrød med frugtmos, frisk blød frugt i hånden og kan måske tilbydes små stykker af en bolle eller lignende at gumle på, vand af kop.
Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med brødskorper, kogte grøntsager, en kartoffelbåd eller lignede at sidde og gumle på selv. Tilbydes jeres mad - gerne f.eks. ris med sovs, retter som boller i karry eller lignende er fint. Laks, frikadelle osv. kan gives i grøntsagsmosen, kartofler kan moses med lidt ...
... sovs. Vand af kop.
Ammes og puttes til natten 19.30-20, sover i sin egen seng
Sen aften 23-24: Ammes og sover uden mælk til næste morgen tidlig. Sover i sin egen seng om natten.
Når din dreng søger brystet om natten, så er det rigtig fint at du forsøger at undgå dette og sætte noget andet (beroligende ord, kærtegn osv.) ind i stedet. Du skriver at du ammer en gang mellem kl. 23-03 og at han nogle gange godt kan være vågen en time. Tror du ikke, at du ved at amme ham kl. 23 inden du selv går i seng, kan få ham fyldt så godt op, at han ikke behøver søge brystet igen før næste morgen tidlig? Selvom han sover, vil han kunne tages op og spise mere eller mindre i søvne og så kan du lægge ham tilbage og lade ham sove videre - bare et forslag :)
Det er super flot at han allerede kravler, så er hans vægt jo ingen hindring og det er ikke fordi han sidder for stille at han bliver fysisk stor .... Han lyder rigtig dejlig og det er meget fint at du bibeholder amningen som ovenfor beskrevet. MMe og/eller sødmælk og fedtstof bør stadig være en del af hans mad. Det handler om at dække hans energibehov.
Du skal regne med at han ikke vokser særlig meget fra nu af og til han er et år. Børn der ammes og tager så meget på som din dreng har gjort det første halve år, tager normalt ikke særlig meget på i den periode, hvor de begynder at spise mere rigtig mad og også begynder at kravle, rejse sig og bruge sig selv mere fysisk. Så ro på - han bliver ikke ved med at vokse i samme hast :)
Mad på glas er normalt ikke ekstra fed og fyldt med sukker. De fleste produkter er økologiske og indeholder kun den naturlige sødme fra de grøntsager og frugter der er brugt, der er ikke tilsat ekstra hvidt sukker. Fedtindhold også er beregnet efter barnets behov i denne alder og der er meget strenge regler til hvordan babymad fremstilles og produceres. Du kan normalt roligt bruge mad på glas, f.eks. til frokost eller hvis I en aften får noget han ikke kan spise. Lad det indgå som en naturlig del af den varierede kost han skal have.
Jeg håber du kan bruge dette videre, fortsat held og lykke med ham :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Rød numse
De fleste børn får ind imellem en rød numse fordi urin og afføring irriterer huden. Nogle børn mere end andre.
For at forebygge rød numse, er det vigtigt at skifte bleen tit og brug af salver og cremer bør altid holdes på et minimum. Lad barnets hud lufttørre og brug kun mild sæbe, når der er afføring ellers vil rent vand de fleste gange være nok.
Tør numsen grundigt også i folderne og brug f.eks. en føntørrer til at lufttørre huden med, men pas på den ikke bliver...
Allergidisponerede børn
Når man taler om allergidisponerede børn skelner man imellem dobbelt forældre disposition og svær enkeltdisposition.
Dobbelt forældredisposition er når begge forældre har/har haft flerårig, svær lægediagnosticeret behandlingskrævende atopisk sygdom (Astma, rhinit, børneeksem eller sikker fødevareallergi).
Svær enkeltdisposition er når en af forældrene og/eller søskende har/har haft flerårig svær lægediagnosticeret, behandlingskrævende atopisk sygdom (Astma, rhinit,...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen.
Jeg bliver nødt til at skrive igen, for at fortælle, hvor glad jeg er for at du har den her hjemmeside!
Det er så fantastisk at have et sted, hvor der er en faglig person, men også utroligt omsorgsfuld, som gider at høre og svare på alle de bekymringer og tanker man har som mor. :-D
Kærlig hilsen
Camilla, snart mor til to