Annonce

Annonce

Svar: Vi har to problemer: søvn og mad


27. december 2009

Kategori:
Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Zeynep

Tak for dit brev. Det er ikke noget i det du skriver, som gør mig bekymret. Du skriver at du nogle gange tænker på om du giver din datter den rette omsorg og du tvivler på om du/I har gjort noget forkert ved at holde hende, vugge hende og være meget omkring hende - I har ikke gjort noget forkert! Det er vigtigt at du gør det, som føles rigtigt i dit hjerte og det er ikke forkert at trøste og berolige sit barn, når det skal sove - det er helt naturligt og det har din datter naturligt haft brug for.

Det vil være rigtig fint, hvis du kunne få din datter til at spise lidt mere i løbet af dagen og hvis du kunne holde fast i en nogenlunde ens rutine.

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Tidlig morgen 04/05: Ammes og sover videre i mors seng

Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9.30: ½ bolle med smør, ost i stænger, frisk frugt, frugtmos (jerntilskud), vand af kop.

Puttes til formiddagslur kl. ca 10 som nu og puttes uden amning, sover måske 45 minutter

Frokost 11.30-12: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, suppleret med kogte grøntsager som ærter, majs, gulerod og kogte pastaskruer, rejer, muslinger, ½ hårdkogt æg, stykker af frikadelle eller lignende. Suppleres evt. med grøntsagsmos på ske, for at være sikker på at hun er mæt nok. Vand af kop.

Ammes (denne amning forsvinder dog stille og roligt) og puttes til middagslur ca kl. 13.30 og sover her 1½ time, måske lidt længere (2 timer) hvis formiddagsluren har været meget kort

Eftermiddag 15.30-16: En lille portion tykmælk med frugtmos, banan, revne æbler, ½ bolle med smør, frisk frugt i hånden, vand af kop.

Aften 18: Familiemad som I spiser, ris, pasta, kød, fisk, grøntsager, sovs af forskellig slags. Retter med hakket kød og sovs er rigtig godt og hun må få stort set alt hvad I spiser, naturligvis i en konsistens som hun kan tygge og synke uden større problemer :) Vand af kop

Suppleres evt. med lidt frugtgrød med mælk til dessert eller kan tilbydes en godnatgrød, hvis hun ikke har spist særlig meget aftensmad.

Ammes og puttes til natten ca kl. 20

Sen aften 23: Ammes rigtig godt fra begge bryster og sover til næste morgen tidlig.

Som du kan se indgår der mere mad i denne plan. Derudover vil det være rigtig godt med to lure dagligt og det kan være en rigtig god idé at formiddagsluren ikke er for lang. Hvis hun sover meget længe om formiddagen vil hun naturligt sove sin middagslur meget sent og det kan gøre det svært for hende at komme i seng om aftenen.

Det er vigtigt at hun ikke sover middagslur efter kl. 16. Den søvn som ligger efter kl. 16 vil naturligt 'æde' af nattesøvnen, så hold fast i at de to lure skal ligge før.

Hvis ...


Annonce

... hun en morgen sover meget længe og derfor kan nøjes med kun en lur dagligt, så må hun gøre dette, så kan hun i stedet blive puttet tidligere og vil måske så allerede sove til natten kl. 19 i stedet for kl. 20 og det er okay.

Det er vigtigt at du ikke ammer hende i løbet af dagen, lige nu skal hun ikke ammes inden formiddagslur og stille og roligt skal amningen inden middagslur også væk. Det vil således være fint at bibeholde amningerne kl. 19.30 - 23 og 04, men de øvrige amninger skal væk. Netop det at hun stille og roligt lærer at sove uden brystet om dagen vil også lære hende at undvære det om natten.

Det er derfor også vigtigt at du bruger samme putteritual både dag og aften, så den måde hun nu puttes på om dagen overføres til måden du putter på om aftenen. Jo mere genkendelighed, jo mere tryghed og jo lettere vil hun falde til ro.

Det er fint ikke at lade hende græde sig i søvn og du må h er vurdere om du skal sidde hos hende eller gå til og fra med få minutters interval. Det vil her være ganske fint at putte hende på eget værelse og lære hende at sove i egen seng der. Amme hende i stuen og så gå på værelset, putte hende i sengen, sidde lidt hos hende, holde hende i hånden, synge for hende osv. og så vurdere om du skal blive eller gå ...

Hvis du skønner at det virker bedst at du lige nu lægger dig med hende og lærer at sove på eget værelse på en stor madras, så gør du det. Det er helt fint på den måde at tage det i etaper og lære hende at sove på eget værelse først på en stor madras og så derefter flytte til egen seng. Nogen vælger denne løsning og det fungerer godt, for andre virker det lidt som at 'trække tiden ud' og så kan man ligeså godt lære hende at sove i egen seng fra starten. Det kommer altså helt an på hvordan I har det bedst.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Det er vigtigt at hun forbinder sin seng med noget rart. Det er vigtigt at hun er træt nok til at sove, når du putter hende i seng. Hun skal altså ikke være spil vågen og have lyst til leg og spillopper men tydeligt vise sig parat til at kunne sove. Hvis hun ikke er parat, så må du tage hende i stuen igen og vente 20-40 minutter og hun atter viser træthedstegn og så prøve at putte hende igen.

En fast rytme om dagen vil kunne hjælpe på at ramme det rigtige puttetidspunkt :)

De fleste børn vil i 9-10 måneders alderen sove ca 2½-3 timer i løbet af dagen fordelt på en kort formiddagslur og en lidt længere middagslur og så ca 11 timer om natten. Altså i alt ca 14 timer i døgnet. Nogle sover lidt mindre, andre lidt mere, men det er gennemsnitligt barnets behov.

Jeg tror jeg er kommet omkring dine spørgsmål og håber du hermed er hjulpet videre på vej, rigtig meget held og lykke fortsat.

Rigtig godt nytår!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Pas godt på babynumsen i sommervarmen

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.

For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Søvn - terroristen

Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...

Læs hele brevet og Helens svar


7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn pt. 2

Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...

Læs hele brevet og Helens svar


2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vitaminer børn

Sundhedsstyrelsen anbefaler følgende vitaminer til børn:

- D-vitamin gives dagligt til alle børn, fra barnet er 14 dage, og til det fylder 4 år. D-vitamin er med til at styrke barnets knogler. Der gælder særlige regler for D-vitamin til børn med mørk hud, og børn som får modermælkserstatning.

- Jern-dråber gives til børn, der er født for tidligt (< 37 uger) og til alle børn, som har en fødselsvægt på under 2500 gram. For tidligt fødte børn har behov for...

Læs mere i Babylex

Stamceller

Vores krop er bygget op af celler og Stamceller er oprindelige celler, hvorfra kroppens andre celler udvikler sig. Stamceller findes i det tidlige fosteranlæg, i navlestrengsblod hos nyfødte og i knoglemarven. Man kan sige at stamceller er en umoden celle, der i princippet kan udvikle sig til en hvilken som helst celle i kroppen.

Der forskes i at kunne udnytte stamceller fra fostre, da fosterstamceller kan være et vigtigt led i at helbrede mange forskellige sygdomme.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Mange tak for dit svar. Vi brugte alle dine råd i går, og Oscar endte med at sove fra 23, hvor han selv vågnede for mad og helt indtil 04.45, så jeg er lykkelig! Nu må vi bare blive ved, og så skal det forhåbentlig nok gå ...

Tak fra Maja
Mor til Oscar på 7 måneder


Annonce