Svar: Min datters væskebehov - 6 mdr.
Hej med dig
Din datters mælkebehov er stort, meget stort. De fleste børn vil i 6 måneders alderen drikke mellem 800-1000ml mælk af bryst eller flaske og selvom de i 7 måneders alderen er godt igang med skemaden, så fylder mælken stadig meget. De fleste børn har behov for mindst 750ml i 7 måneders alderen.
Så stor en mængde vil din datter højst sandsynligt ikke kunne indtage af en kop og alternativet til amning er derfor en flaske med modermælkserstatning. Det er helt okay, at du føler behov for at stoppe eller nedtrappe amning, men det kræver altså at du kan få hende til at tage en flaske.
Du skal gøre det, at du udskifter en amning af gangen med en flaske, således at hvis du ammer 6 gange dagligt lige nu, så udskifter du en amning med flaske, så du ammer 5 gange dagligt og giver flaske 1 gang. Efter 1-2 dage trapper du så yderligere ned og ammer 4 gange og giver 2 flasker, derefter 3 amninger og 3 flasker osv. Ved at trappe stille og roligt ned og erstatte en amning af gangen med flaske, så får du naturligt nedsat din mælkeproduktion og det er vigtigt, så du ikke risikerer at få en brystbetændelse.
I 7 måneders alderen vil 4 flasker dagligt ofte være tilstrækkeligt til at dække hendes behov og en plan for dagen ser således ud:
Tidlig morgen 05/06: Amning eller flaske og sover videre'
Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop.
Formiddag 9.30: frugtmos, frisk blød frugt i hånden at sutte på, vand af kop.
Ammes eller flaske og puttes til formiddagslur. Denne flaske udgår så i 7 måneders alderen og hun lærer stille og roligt at sove uden at få mælk, da hun har fået flaske tidlig morgen med mælk og får vand til begge sine måltider, kan hun i 7 måneders alderen godt undvære mælk her.
Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med lidt ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende at gumle på, vand af kop
Ammes eller flaske og puttes til middagslur. Denne flaske bibeholdes et stykke ...
... tid endnu
Eftermiddag 16: Ammes eller flaske og tilbydes lidt frugtmos og frisk frugt i hånden. I 7 måneders alderen begynder mange at kunne undvære mælk her og tilbydes i stedet et mellemmåltid i form af flerkornsgrød med frugtmos, vand af kop.
Powernappen springes ofte over
Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres igen med lidt brødskorper, agurk eller lignende at gumle på, vand af kop.
Ammes eller flaske og puttes til natten ca 19.30-20
Sen aften 23-24: Ammes eller flaske og begynder nu at kunne sove uden mælk i løbet af natten. At sove igennem er altså at sove mellem 5-7 timer uden mælk, altså fra midnat til næste morgen tidlig.
Som du kan se indgår der altså stadig rigtig mange bryst eller flaskemåltider ved siden af flere måltider skemad og hendes væskebehov er stort. At hun skal have mælk handler ikke kun om at sikre hende de vigtige næringsstoffer mælken indeholder, men også om at sikre hendes væskebehov.
Så du kan altså godt trappe amningen ned, men det kræver at hun så får flaske i stedet for. Først i 8-9 måneders alderen vil hun kunne nøjes med 3 flasker dagligt og først i 10 måneders alderen nedsættes til to flasker (=400ml) som er den mængde hun har brug for indtil hun er 12 måneder gammel.
Hvis du vælger at stoppe amning inden hun er 1 år, er det modermælkserstatning hun skal have i stedet for. Det vil her også være normalt at det er flaskerne tidlig morgen, aften og sen aften der bibeholdes længst tid - og altså flaskerne om dagen der forsvinder først - de forsvinder dog ikke endeligt før hun er mellem 8-9 måneder gammel ... :)
Hendes udregnede væskebehov er faktisk 150ml pr kg i døgnet. Det vil sige at hvis hun vejer f.eks. 7 kg, så skal hun altså have 1050ml væske dagligt - heraf er de 750 ml (i 7 måneders alderen) så mælk og resten vand af kop.
Håber ovenstående giver lidt klarhed. Rigtig meget held og lykke med hende og med ammenedtrapningen.
Rigtig glædelig jul!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:
16. juni 2025 | Amning | 2 mdr.
Kære Helen, Tak for dine svar på vores seneste beskeder. Vores pige har...
15. maj 2025 | Amning | 1 mdr.
Hej Helen, Vi vil gerne spørge generelt/åbent ind til den situation vi står...
16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.
Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....
24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.
Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...
Viden om børn:
Amning
Sundhedsstyrelsen anbefaler at børn ammes sålænge som muligt. Helst fuldt ud til de er 6 måneder gamle og delvist frem til 12 måneders alderen eller længere, hvis mor og barn ønsker det.
Brystmælk er nøje afstemt til barnets forskellige behov og modermælk indeholder vigtige antistoffer, som beskytter det lille barn mod infektioner. Det tager tid at etablere en amning, for de fleste tager det ca. tre uger, men der kan gå op til 6 uger før mælkemængden har afstemt sig efter barnets...
Astma
Børn med astma trækker ikke vejret på samme måde som vi andre. Når man har astma, så snører luftvejene sig sammen, passagen for luft ind og ud af lungerne bliver mindre og barnet har derfor svært ved at trække vejret.
Astma er det man kan kalde for en lungesygdom og børn med astma vil ofte have anfald, hvor de tydeligt har problemer med vejrtrækningen. Under et astmaanfald vil barnet få en hvæsende, pibende vejrtrækning, kvælningsfornemmelse, vedvarende hoste og nogle gange også...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen.
Du är min absoluta förebild inom allt med barn och allt som rör barnuppfostran/sömn/mat/sjukdom. Trots att jag aldrig träffat dig känner jag ett 100% förtroende och respekt för dig och känner att din syn på barn och hur man ska hantera olika situationer är helt rätt. Det finns så många metoder och syn på området idag men du har en sån sund och kärleksfull inställning.
För att sammanfatta det jag precis skrev: Du är min "guru" inom området och jag är glad att jag Tack vare min danska svärmor fann din sida och äntligen kunde få den hjälp och feedback jag så väl behövde!
Tack
/Erika