Svar: 3. måltid skemad
Kære Tine
Tillykke med lillebror :)
Jeg synes helt klart at du skal introducere en morgengrød frem for at give yoghurt om eftermiddagen med den alder din dreng har. Det er korrekt at han godt kan få lidt surmælksprodukt når han er 6 måneder gammel, men der er tale om max ½ dl. og som udgangspunkt skal han ikke have komælk før han er noget ældre. Når vi anbefaler komælk fra 6 måneder, så er det fordi I som familie så kan spise det samme, så hvis du laver en kartoffelmos med sødmælk eller du laver lidt sovs, så kan din dreng fint få lidt af det.
Hvis du ammer om natten kl. 02, så vil din dreng sandsynligvis fortsat have behov for mælk om morgenen kl. 7.30 og have behov for at starte dagen med det. Så må du rykke morgengrøden som en formiddagsmåltid inden luren i stedet for. Men de dage, hvor han først behøver bryst kl. 04 eller lidt senere, kan du sagtens starte dagen med grød kl. 7.30.
En plan for dagen, hvor du har ammet kl. 04 eller lidt senere, kunne se således ud:
Tidlig morgen 04/06: Ammes og sover videre
Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.
Formiddag 9.30: Frugtmos (jerntilskud), frisk blød frugt i hånden at sutte på, vand af kop
Ammes og puttes til formiddagslur
Frokost 12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker i hånden (se i babykøkkenet her på siden hvordan du laver dem), agurk eller lignende at gumle på, vand af kop.
Ammes og puttes til middagslur
Eftermiddag 16: Ammes og tilbydes igen evt. lidt frugtmos og frisk frugt som om formiddagen, vand af kop.
Powernappen springes måske over
Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, igen lidt brødskorper, agurk eller andet at gumle på, vand af kop.
Ammes og puttes til natten 19.30-20
Sen aften / tidlig ...
... nat: Amning efter behov
Hvis den sidste amning ligger f.eks. kl. 02, så kan du stadig vælge at amme tidlig morgen f.eks. kl 06 for at få din dreng givet mælk og samtidig er det tidsmæssigt helt okay i forhold til det 3. skemåltid.
Hvis du er nødt til at amme om morgenen mellem kl. 7-8 så flytter morgenmåltidet sammen med formiddagsmåltidet og så kan planen se således ud:
Morgen 7.30: Ammes og vågner med amning, dagen begynder
Formiddag 9: Havregrød med frugtmos, vand af kop og suppleres med lidt frisk frugt i hånden at sutte på.
Ammes evt. igen og puttes til formiddagslur 9.30-10
Frokost 12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med ristede rugbrødsbjælker i hånden (se i babykøkkenet her på siden hvordan du laver dem), agurk eller lignende at gumle på, vand af kop.
Ammes og puttes til middagslur osv. og dagen fortsætter som ovenfor.
Du kan altså godt være let fleksibel omkring morgenamning og morgengrød, hvis du føler at amning er nødvendigt for ikke at få brystbetændelse, så må du naturligvis amme :)
En anden mulighed er at du forsøger at amme din dreng sen aften inden du selv går i seng, så du får lagt det ekstra måltid ind der. Ved at amme kl. 23-24 (hvis du kan holde dig vågen) kan du være heldig at han begynder at kunne sove til næste morgen tidlig kl. 06, bliver ammet igen og derefter sover og vågner parat til grød kl. 8.
Lige nu sover han jo et rigtig langt stræk fra 20 til 02/04 altså faktisk 6-8 timer uden mælk og det kunne da være dejligt, hvis han kunne sove fra 23 til 06 i stedet for. Når du tager ham op om aftenen, så lægger du ham bare til brystet, de fleste børn vil kunne spise i søvne :)
Håber du kan bruge mine tanker og planer for dagen videre frem, held og lykke.
Rigtig god jul!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
2. juli 2025 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Hej Helen Tak for din brevkasse :) Jeg har to spørgsmål i dag, men sender...
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
Viden om børn:
Rosiner
Børn under 3 år må gerne spise rosiner, men ikke i ubegrænsede mængder. Det anbefales at børn under 3 år max spiser 50 gram rosiner om ugen.
Rosiner indeholder en svampegift, som hedder Ochratoksin A. Dette tåler barnet kun i meget små mængder. Det er det totale indtag over en længere periode der betyder noget. Derfor sker der ikke noget ved, hvis barnet spiser mange rosiner en dag og i dagene derefter ikke spiser rosiner.
Svampegiften findes også i økologiske...
Navlestrengsblod - stamceller
Navlestrengsblod - det vil sige, det blod, som er tilbage navlestrengen og moderkagen efter fødslen - indeholder stamceller. Disse celler har hjulpet dit barn med at udvikle organer, blod, væv og immunsystem gennem hele graviditeten.
I dag forskes der meget intenst i brugen af stamceller, og håbet er at kunne gøre noget ved en række sygdomme, som i dag er uhelbredelige, fordi manglende eller ødelagte celler visse steder i kroppen ikke bliver dannet igen. Der findes mange...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Min mand og jeg har så ofte talt om, at vi burde skrive til dig og fortælle, hvor fantastisk din brevkasse er.
Vi har aldrig selv skrevet til dig, men har fundet svar på så mange spørgsmål via dine svar til andre i lignende situationer.
Jeg beundrer dine evne til at formidle, og jeg elsker din tilgang til børn og forældre og alle de ting man sammen kommer igennem!
Dine svar stemmer så utrolig fint overens med præcis den måde, vi forsøger at være forældre på. Som førstegangs-forældre betyder det helt utrolig meget, at finde opbakning et sted man har tillid til og kan identificere sig med. Og det kan vi hos dig!
Det er så rart at have dine ord med i bagagen, hvis noget er svært eller andre synes, vi f.eks. burde skælde ud, når vores søn et par gange har haft det, du beskriver som fortvivlelses-anfald - er det så rart at kunne sige, at vi ikke er de eneste, der mener, det skal tackles helt anderledes.
Så kære Helen, tusind tak for dine altid inspirerende og varme svar - Tak for dig! Det er fantastisk at kunne søge råd og vejledning på alle tider af døgnet i din brevkasse!
De varmeste hilsner med ønsket om en rigtig god dag - uden tvivl også fra min mand.
Familien S