Annonce

Annonce

Svar: Sut eller ikke sut


8. december 2009

Kategori:
Alder:
17 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Diverse.

Kære Janni

Når man er 1½ år så sker der rigtig meget. Din datter er begyndt at få lidt farefornemmelse, verden er pludselig større og mere utryg end det tidligere har været. Derfor begynder børn i denne alder ofte også at sove lidt dårligere end de tidligere har gjort og derfor oplever man også nogle gange at barnet i en periode virker mere tryghedssøgende og naturligt også har mere behov for sin sut.

Det er naturligvis problematisk hvis barnet kommer ind i en vane med at sutten skal være i munden hele tiden, fordi det kan ødelægge barnets tænder - hvorvidt din datter allerede har problemer med suttebid må tandlægen vurdere. I mange kommuner får man indkaldelse til første tandlægeeftersyn netop omkring 1½ år...

Jeg synes I skal prøve at minimere brug af sut, så hun får den, når hun er ked af det og når hun skal sove. Hvis hun derimellem har brug for den, så må I vurdere, hvad det egentlig er hun har brug for - nogle gange er bare det at have noget i munden, f.eks. et stykke agurk, et stykke brød osv. ligeså rart og så glemmer hun behovet for sut. Så prøv nogle gange at tilbyde et alternativ til sutten.

Hvis det er nærheden, trygheden osv. så kan hun måske også ...


Annonce

... få det ved at sidde på skødet, læse en bog, ved at få lidt massage eller ved at I kilder hende - måske kan I aflede hende og give hende den ekstra kontakt ved netop at kilde hende eller lade som om I er en farlig løve der spiser hende "små piger skal ikke have sut, de skal kiiiillldes skal de, kilde, kilde kilde osv." så det at undvære sutten faktisk bliver til noget sjovt og noget dejligt.

Bed hende også konsekvent om at tage sutten ud af munden når hun taler til jer, så hun lærer at det er sådan man taler. Og forsøg at finde en fast plads til sutten, hvor den ligger, når hun ikke har brug for den. Det gælder også i vuggestuen og jeg synes I skal tale med dem om, hvor meget hun har sutten der. Det vil være helt fint at sutten har en lille krog som den hænger på, når hun leger med de andre børn og først når hun skal sove, så tager de sutten af krogen og så får hun den naturligvis.


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Så en balance imellem at anerkende at hun lige nu har et øget behov for tryghed på grund af sin alder og udvikling og samtidig holde fast i at det kan gives på mange andre måder end sut og at sutten skal hænge og have pauser i løbet af dagen :)

Fortsat held og lykke og rigtig god jul!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

2. juli 2025 | Diverse | 7 mdr.

Varme i barnevogn

Hej Helen Her kommer så spørgsmål nummer 2: Hvordan er det med...

Læs hele brevet og Helens svar


29. april 2025 | Diverse | 10 mdr.

Indkøring af hjemmepasser

Kære Helen. Tak for dit sidste svar angående mad. Jeg synes, at det går...

Læs hele brevet og Helens svar


28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.

Svedproblemer efter fødslen

Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Passiv rygning og børn

Små børn er særligt sårbare overfor passiv rygning, da deres organer endnu ikke er færdigudviklede.

Vi ved i dag at børn, som udsættes for passiv rygning, bliver oftere syge, og ofte også rammes hårdere af sygdomme. Børn, som udsættes for passiv rygning, har langt større risiko for at udvikle astmatisk bronkitis, astma, lungebetændelse og mellemørebetændelse.

Undersøgelser viser også at børn, som udsættes for passiv rygning i fostertilstanden og efter fødslen, vil...

Læs mere i Babylex

Frugtmos og børn

Fra 6 mdr´s alderen kan barnet spise al slags frugt. Det kan være frisk frugt eller kogt frugt.

Starter dit barn med skemad i 4-5 måneders alderen, er det dog helt okay, at du giver lidt frugtmos i denne alder. Det anbefales, at du begynder med den kogte mos til de mindste børn. Det anbefales også, at du tilbyder frugtmos som topping på en grød, eller som dessert efter et grøntsagsmåltid.

Til den første skemad er især pære- og æblemos godt, da det har en mild smag,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tusinde tak for dit svar. Det er rart at blive mindet om alt det positive ved børnehavestarten, det er jo det jeg skal forsøge at give videre ;-)

Tak fra Tina


Annonce