Annonce

Annonce

Svar: Soverytme - 5 mdr.


23. november 2009

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Sophie

Jeg vil meget gerne lave en plan for dagen, for det tror jeg du har brug for. Det vil meget mere overblik og vise hvad du kan forvente med den alder din datter har nu :)

Din datter starter dagen sent og sover derfor sent dagen igennem - derfor går hun også sent til ro om aftenen. Det er helt fint, det trives hun rigtig godt med, men hvis du har et ønske om at hun skal sove lidt tidligere om aftenen og gerne vil have mere tid til parforhold om aftenen, så vil det være rigtig godt, hvis du kunne vække hende og starte dagen lidt før I starter lige nu ... Modsat kan du også lade hende vågne af sig selv, hvis I har det godt med det, men så skal du nok til at arbejde på at hun kun behøver to lure dagligt og således skal til at springe sidste powernap over.

De fleste børn er dog 6 måneder inden de kan nøjes med kun to lure dagligt og som du beskriver din datter så lyder det som om at hun fortsat har brug for 2 lure + en powernap. Derfor synes jeg du skal prøve at starte dagen lidt før og få lidt struktur omkring måltider og søvn ind i løbet af dagen :)

En plan med 2 måltider skemad kunne se således ud:

Tidlig morgen 06: Flaske og sover videre, står op kl. ca. 7.30 og dagen begynder altså en ½-1 time før den plejer ...

Formiddag 9-9.30: Flaske og puttes herefter til formiddagslur, sover måske 1½ time ... Hvis hun kun sover en time er det også helt okay, så sover hun bare en længere middagslur. Det er en god idé at putte hende lidt før du plejer, men netop fordi hun også er kommet tidligere op burde det ikke være noget problem.

Frokost 11.30: Grød med lidt frugtmos som topping, vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur ca 12.30-13. Tidspunktet varierer lidt efter hvor lang en formiddaglur hun har taget. Sover her gerne et par timer, igen afhængigt af ...


Annonce

... formiddagslurens længde

Eftermiddag 16-16.30: Flaske

Sover sin sidste lur, som ofte er en powernap på 20-30 minutter.

Aften 18: Grøntsagsmos, vand af kop.

Flaske og puttes til natten ca kl. 20 - igen afhænger tidspunktet af hvor lang og hvor sen en sen eftermiddagslur hun har taget.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Sen aften 23-24: Flaske og begynder måske herefter at kunne sove uden mælk til næste morgen tidlig. Mange børn er dog 6 måneder inden de er i stand til dette.

Som du kan se på planen indgår der 2 lure + en powernap sidst på eftermiddagen. De fleste børn har som sagt ofte brug for denne sidste lur indtil omkring 6 måneders alderen, men da din datter sover en del i løbet af dagen, så er det sandsynligvis derfor hun allerede nu nogle dage begynder at springe den over. Det er dog ikke sikkert at hun helt er klar til at undvære den og ved at flytte hendes lure hele dagen lidt frem, så kan det måske lykkes stadig at få hende til at powernappe lidt sen eftermiddag, hvor efter hun så sandsynligvis vil være mere rolig og også være i stand til at gå nogenlunde tidligt i seng.

Modsat så vil den søvn der liggere efter kl. 16 også 'æde' af nattesøvnen og kan godt gøre at hun så pludselig ikke vil sove før kl. er 22 eller mere.

Der kan altså være tale om en overgang lige nu, hvor hun nogle dage har brug for 2 lure + en powernap og andre dage faktisk vil trives bedre med kun 2 lure, I må her forsøge jer lidt frem.

Du har en vigtig pointe, når du siger at du overvejer om tidspunkter for mad osv. spiller ind - ja det gør det. Det påvirker hendes indre ur hvornår hun spiser og hvad hun spiser og derfor kan det være ganske fornuftigt at arbejde lidt på, at hun nu følger en nogenlunde fast plan for dagen.

Jeg håber ovenstående plan og tanker hjælper videre på vej, fortsat held og lykke med hende:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.

Middagslur - 3 år, 2 mdr.

Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...

Læs hele brevet og Helens svar


2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Morgenmad og børn

Børn har brug for et solidt morgenmåltid, efter at have sovet en hel nat, og så de har energi og overskud til at lege, lære og udvikles hele dagen. Det betyder, at f.eks. en portion yoghurt ofte ikke vil være nok.

Til børn i alderen 1-2 år kan du f.eks. give:
- Havregrød, øllebrød eller anden type af grød. Gerne med lidt frisk frugt og bær.
- A38, tykmælk eller neutral letmælksyoghurt med rugbrødsdrys eller havregryn.
- Grovbrød, grovere boller f.eks....

Læs mere i Babylex

Graviditet

Det første tegn på, at du er gravid, er normalt udebleven menstruation, eller at du bløder meget lidt. Derudover kan du få kvalme - især om morgenen. Dine bryster kan vokse og blive ømme. Du kan også opleve at være ekstra træt.

Har du mistanke om, at du er gravid, så er det en god idé at tage en graviditetstest. Du bør også altid kontakte din læge, for at aftale tid til en graviditetskonsultation.

Graviditeten varer normalt 40 uger, og lægen vil beregne din...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Det går bare rigtig godt med vores datter :) Vi har ingen kamp ved sengetid længere, hun er endelig begyndt at gå selv og hun stortrives.

Tak, Cecilies mor


Annonce