Svar: Mælk, rutine og andet for for tidligt fødte tvillinger
Kære Marianne
Tillykke med dine dejlige børn :)
Mælkeproduktion handler om udbud og efterspørgsel, jo hyppigere børnene dier hos dig, jo mere mælk producerer du. Det vil sige at det giver mere mælk at amme hver 2. time i stedet for hver 4. time.
Det er også sådan at dobbeltamning kan øge mælkemængden med op til 60%, det er således en meget stor fordel, hvis du kan amme børnene samtidig. Det er både praktisk i forhold til at øge og bibeholde en tilstrækkelig mælkemængde, men også i forhold til at få skabt en rytme, hvor børnene spiser samtidig, sover samtidig osv. vil give dig lidt mere overskud i hverdagen :)
Hvis det er nødvendigt at supplere med modermælkserstatning, så skal du naturligvis gøre det og det er meget fint at gøre dette med en sutteflaske. Det anbefales her at du ammer dem først, netop for at få stimuleret til mælk og vise din krop at der er behov og så kan de få ekstra mælk af flasken efterfølgende.
Hvis du går ind og erstatter en amning med flaske, så vil din mælkemængde naturligt nedsættes fordi din krop tror at børnene ikke har behov for samme mængde mælk mere - din krop ved jo ikke at du giver flaske, - igen efterspørgslen er mindre og mælkemængden sættes ned ...
Jo mere mælk de får på flaske, jo længere tid der går imellem hver amning, jo mere vil din mælkemængde nedsættes. Det er helt okay, du skal bare være bevidst om at det er det der sker.
Så for at opsummere lidt så lyder det som om at børnene har brug for den ekstra mælk og derfor skal de naturligvis have den. Da du samtidig ikke vil forstyrre din mælkeproduktion for meget, så kan det anbefales at du for det første ammer dem samtidig når du ammer, fordi det øger din mælkemængde at begge brystet stimuleres på samme tid.
Det vil også være rigtig godt at du ammer først og tilbyder flasken som ekstra supplement, hvis de efter amning eller kort tid efter amning fortsat virker sultne. Det vil være den bedste måde at gøre det på.
Hvis du erstatter amning med flaske eller hvis de bliver så mætte af flasken at ...
... de begynder at springe amninger over, så skal du være opmærksom på at mælkemængden nedsættes og så gider de måske ikke amme så meget og amningen stopper naturligt. Mælken flyder jo lettere til dem via flaske, hvor de ved brystet skal arbejde noget mere for det.
Du skal naturligvis gøre op med dig selv, hvor meget du ønsker at kæmpe for amning. Der er forskellige muligheder som udmalkning, medicin osv. for at øge din mælkemængde, men da børnene trives godt med flaske, tager på osv. så synes jeg også du skal prioritere din ressourcer og hvad der er vigtigst hos jer.
Hvis det ender med at amningen stopper og børnene kører helt over på flaske, så fred være med det. Den gode mor sidder altså ikke i brysterne men i hjertet og det vigtigste er at børnene trives, udvikler sig i sund retning og har det godt.
Jeg siger ikke at du ikke skal amme, men tag det som det kommer og se hvad tiden bringer og sig så til dig selv, at du har gjort hvad du kunne :)
Lige nu lyder det fint med flaske 3 gange dagligt og amninger derudover - bibeholde det så længe du kan og nyd det :)
En plan for dagen ser således ud:
Tidlig morgen: Ammes og sover lidt videre
Formiddag: Ammes og puttes til formiddagslur
Frokost: Ammes / flaske og puttes til middagslur
Eftermiddag: Ammes og puttes til 3. lur
Aften: Ammes / flaske og puttes til natten
Sen aften: Ammes /flaske og sover videre
Midt nat: Evt. amning
Som du kan se af denne plan, så vil de fleste børn have brug for 3 lure dagligt i denne alder (nogle gange tager de en ekstra powernap tidlig morgen eller aften og det er okay) og de fleste børn vil have brug for at blive ammet 6-7 gange i døgnet.
Prøv at tænke dagen igennem og se om du kan finde en rytme, hvor de får deres 3 lure og får mælk ind imellem. Læg som udgangspunkt til brystet, giv dem gerne bryst samtidig og følg så efter med en flaske efter behov, hvis modermælken ikke mætter dem nok.
Håber du kan bruge mine tanker lidt videre, fortsat held og lykke med dem begge. Fortsat god weekend!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Pas godt på babynumsen i sommervarmen
Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på en rød og irriteret hud under bleen.
For at bevare en normal og sund hud i bleområdet, er det vigtigt at tænke daglig forebyggelse ved bleskift. ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:
16. juni 2025 | Amning | 2 mdr.
Kære Helen, Tak for dine svar på vores seneste beskeder. Vores pige har...
15. maj 2025 | Amning | 1 mdr.
Hej Helen, Vi vil gerne spørge generelt/åbent ind til den situation vi står...
16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.
Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....
24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.
Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...
Viden om børn:
Øjne og syn hos baby
Nyfødtes øjne er tit hævede og sammenklistrede. Det er helt normalt. Er der vedblivende pus i øjenkrogen, har barnet sandsynligvis en øjenbetændelse og bør ses af lægen.
Helt små børn kan se i en afstand af ca. 30 cm. Det er den afstand, der er mellem moderens bryst og ansigt, når hun sidder og ammer. En nyfødt baby har svært ved at se, og verden virker meget utydelig og sløret. Men så snart den lille kommer til verden, begynder synet at udvikle sig.
Dit barn har...
Dåb
Hvis du ønsker at få dit lille barn døbt i kirken, skal du henvende dig til kirkekontoret eller til præsten ved den kirke, hvor I gerne vil have jeres barn døbt. I aftaler så i fælleskab et tidspunkt for dåben, og I mødes også og taler om dåbsritualet, og hvordan det hele foregår.
I de fleste kirker foregår barnedåben som en del af søndagsgudstjenesten, men i nogle kirker arrangeres særlige dåbsgudstjenester f.eks. om lørdagen.
Før dåben skal I vælge mindst 2 og...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.