Annonce

Annonce

Svar: Bevidst skrigeri?


11. november 2009

Kategori:
Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære M

Dejligt at høre at du har kunne bruge mine tidligere svar :)

Faktisk er jeg helt overbevist om at din datter ikke skriger bevidst på den måde at hun er udspekuleret. Det er ikke sådan at hun tænker "hvis jeg nu skriger højt nok så får jeg min vilje" eller "Hvis bare jeg skriger længe nok, så bliver jeg nok båret rundt" - hun er ikke i stand til at tænke på den måde endnu ...

Men hun begynder naturligt at finde ud af at hun med sin stemme kan kommunikere på forskellig vis. Hun begynder at få lidt forståelse for at stemmen kan bruges forskelligt - der er dybe toner, der er høje toner, der er brummen, der er skrig, der er læbelyde osv. og det er sjovt at bruge sin stemme. Hun begynder naturligt også at få lidt fornemmelse for hvordan hun med lyd får din opmærksomhed - og det er den hun gerne vil have :)

Når hun skriger højt, så reagerer du jo netop ved at tage hende op (hun stopper med det samme). Når du bærer rundt på hende, sætter hende i bæresele, lader hende følge med i alt det du laver, så skriger hun ikke. Det er når hun ligger under sit legetæppe og ikke gider det mere, er blevet træt af at kigge på det samme og har lyst til og brug for nye oplevelser, nye stimuli, at hun skriger og så får hun den reaktion hun naturligt ønsker - du tager hende op og giver hende nye oplevelser :)

Det er helt naturligt at hun ...


Annonce

... ikke kan ligge samme sted eller kigge på de samme ting særlig lang tid af gangen. Det er helt naturligt at hun har brug for nye impulser :)

Hvor stærk er hun i ryggen? Begynder hun at kunne sidde lidt op? De fleste børn er 6 måneder før de kan sidde i høj stol, men nogle børn kan før. Hvis hun er rank i ryggen, når hun sidder, så må du gerne sætte hende i høj stol bare en gang imellem, så hun kan følge med i hvad du laver. Hvis hun falder sammen i ryggen, når hun sidder, så er hun træt i ryggen og skal ned på gulvet og lege igen ...

Du kan også anerkende hendes lyst til at sige lyde ved at pludre med hende, vise hende at du hører hende og forsøge at motivere hende til at bruge lyde som du bedre kan holde ud at høre på end de høje skrig. Du kan f.eks. sige "sikke du kan skrige, kan du også sige - ppprrr, ppprrr" eller lignende, så hun bliver fokuseret på at lave læbelyde i stedet :)


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Så det er altså ikke et spørgsmål om at "opdrage" hende, men i stedet prøve at finde ud af hvad det er hun vil og hvordan du så kan give hende dette uden nødvendigvis at bære hende hele tiden. Ligesom det også er vigtigt at anerkende hendes lyst til at bruge sin stemme, ved at lære hende nye lyde og prøve at kommunikere på en måde, som du bedre kan lide :)

Håber du kan bruge disse tanker videre, fortsat held og lykke med hende :)

Rigtig god weekend!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

7. maj 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Har vi sprunget seperationsangsten over?

Kære Helen. Kort efter fødslen blev vores datter lagt hos far for at få...

Læs hele brevet og Helens svar


25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vedligeholdelse af barnevogn

Med det danske vejr skal en barnevogn kunne tåle lidt af hvert, men hvis man vil have at den skal kunne holde længe, så er man nødt til at gøre sig nogle tanker om vedligeholdelse og også medtænke at bruge tid på vedligeholdelse.

For eksempel kan kalecherne ikke tåle stærkt sollys, så vognen skal ind i skyggen, hvis man vil undgå, at den falmer. Stellet kan heller ikke tåle salt fra snesjappet og skal derfor skylles af, når man kommer hjem, hvis man vil undgå rust. Og kassen...

Læs mere i Babylex

Sikkerhed i hjemmet

Det er i hjemmet, at de fleste ulykker sker, og når dit barn begynder at kravle, rejse sig og bevæge sig rundt i hjemmet, så er det vigtigt at du sikrer dig, at jeres hjem er et trygt sted at færdes.

Dit barn skal have lov til at undersøge og opleve verden omkring sig. Derfor skal du sikre at dit barn kan gøre dette.

Alle rum kan være farlige og kan kræve et ekstra sikkerhedstjek - især skal du være opmærksom på køkkenet, badeværelset og stuen.

Gå...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dit svar til min ældste søn og hans spørgsmål om ’bierne og blomsterne’. Vi har læst et par bøger sammen, han grinede rigtig meget … men fik stillet sin nysgerrighed!

Det var en rigtig god idé at læse bøger sammen, for du har jo fuldstændig ret: Det kan være grænseoverskridende for både barn og voksen af snakke om den slags sammen, mens en bog oplyser nøgternt og godt. Intimsfæren bevares intakt, genialt!


Annonce