Svar: Sove igennem - 12 mdr.
Kære Signe
Hvornår børn kan forventes at sove igennem afhænger jo af rigtig mange faktorer. Det handler både om barnets alder, barnets udviklingstrin, barnets indtag af mad og væske i løbet af dagen, om barnet er syg, om der sker ændringer i barnets dagligdag osv. og så handler det også om hvad rutiner og vaner man som forældre har været med til at give sit barn ...
Hvis alt er som det bør være, hvis alt fungerer optimalt, så vil et barn på 6-7 måneder kunne sove igennem om natten. Det vil i denne alder svare til at sove 5-7 timer uden at få mælk. Hvis alle forhold er optimale, så vil et barn på 1 år, som jeres dreng kunne sove igennem om natten - måske med en enkelt opvågning eller to (handler om udvikling), behov for tryghed og beroligelse, men barnet vil sove fra aften til næste morgen tidlig. Barnet vil ofte starte i sin egen seng og vil så måske vågne op tidlig morgen, have brug for trygheden, komme ind i forældrenes seng og sove videre der.
Du spørger hvornår der er udsigt til en hel nats søvn ... Det er jo rigtig svært at svare på. Det første I skal sikre jer, er naturligvis at jeres dreng får mad og væske nok dagen igennem. I skal også forsøge at undgå infektioner og sygdom og så skal I give ham den tryghed og nærhed han behøver lige nu, hvor han begynder at gå og verden åbner sig for ham. Og sidst men ikke mindst, så skal I holde op med at servicere ham med sutten.
Når man er 12 måneder gammel, så kan man godt finde sin sut i søvne og selv putte den i munden - hvis man har lært det og det er her jeres problem er ... Jeres dreng vågner gentagende gange om natten for at få sut og du stiger op af sengen ...
... og giver ham den. Der er kun en til at ændre denne vane og det er jer og I kan ikke bare forvente at han pludselig kan selv og accepterer at sådan er det - det er noget han skal lære.
Det er fint at give ham sutten i hånden om dagen, det er første skridt til at lære det. Det er fint at give ham sengen fuld af sutter i håb om at han selv kan finde en i søvne, men hvis du giver ham den, så skal det også være i hånden om natten, så han lærer at lede efter den og finde den og putte den i munden. Han skal lære det, han kan det ikke hvis du ikke viser ham hvordan ... :)
Alternativet er jo at nedtrappe brugen af sut og sætte noget andet i stedet, så han helt undgår denne afhængighed om natten. Det kunne være at give ham en sovebamse, en klud eller lignende at putte med i stedet, det kan være lettere at få fat i dette om natten end en sut. Ved at introducere et nyt putteritual og lade en ny substitut for mor indgå kan du på sigt arbejde på at han lærer at sove med dette og uden din hjælp. Men det sker ikke af sig selv, det er nødvendigt at man forsøger at lære barnet at sove selv og uafhængigt af de voksne. Se det fra hans side - han har jo ingen problemer med at du giver sutten om natten x flere - det er dig det er hårdt for, han trives jo fint ...
Måske er det hos jer far der skal tage over, du skriver at det fungerer bedre, når far har nattetjansen, så hvis der hos jer også er noget 'morafhængighed' inde over, at du sender nogle andre signaler end far, så var det måske en idé at far tog over hver nat i en periode og fik indført nye rutiner.
Jeg håber du kan bruge mine tanker videre, fortsat held og lykke med ham :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet
Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Brok (hernie)
Et barn der buler lidt ud ved navlen, har sandsynligvis navlebrok. Udposningen er typisk på størrelse med en hasselnød, men den kan også blive stor som en valnød.
Navlebrok er ikke farligt, og det forsvinder ofte før barnet er blevet 2 år. Det giver sjældent gener, men det kan sætte sig fast og give smerter - i disse tilfælde skal brokket skubbes på plads enten af forældrene eller af lægen.
Hvis navlebrokket ikke forsvinder af sig selv, vil man ofte vælge at...
Flaskegivning
Når du giver dit barn flaske, så er det vigtigt, at du gør det til en hyggestund for jer begge. Det er vigtigt, at du sidder godt, og det er vigtigt, at dit barn har kropskontakt, når det spiser. Derfor er det rigtig godt, hvis du kan sidde med dit barn i din favn og ikke lader barnet ligge alene med flasken.
Når du sidder med dit barn i dine arme og giver barnet flaske, så sørg for, at barnet en gang imellem får en pause, hvor det har mulighed for at komme af med en bøvs. Sid...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.