Svar: Pludselig meget vågen om natten
Kære Lisbeth
Tak for dit brev :)
Du har naturligvis ret i at din datter godt kan have behov for lidt grød, mme eller vælling og viser dette ved at vågne og søge brystet hyppigere om natten. Netop om natten producerer du mere af det mælkestimulerende hormon og det er den hyppige amning der øger mælkemængden. Det giver altså mere mælk at amme hver 2 time i stedet for hver 4 time ...
Jeg bider dog mærke i at du ganske kort lige skriver: "Hvis hun får lov til at blive liggende ved siden af mig, så sover hun videre uden problemer". Det tyder jo på at der også er lidt tryghed inde over jeres problemstilling ...
Spørgsmålet er derfor om du kunne kombinere din og hendes seng, så du stadig kan berolige hende og give hende nærhed, men hvor hun ligger i sin egen seng. En del familier gør det, at de fjerner tremmerne fra den ene side af sengen og kobler barnesengen sammen med forældre sengen. På den måde har du mulighed for at lægge din arm på hende, holde hende lidt i hånden, kærtegne hende lidt osv. så hun kan mærke at du er der, samtidig med at hun ligger i sin seng og du ligger i din. Det er en mulighed I kan overveje.
En anden mulighed er at du forsøger at amme hende som nu, men inden hun falder helt i søvn, så putter du hende i hendes egen seng og luller hende til ro der - så hun registrerer at hun lægges i sengen. Lige nu bliver hun frustreret fordi hun oplever et skift - hun falder i søvn i din favn og vågner så op, mærker at du flytter hende, at hun bliver lagt et andet sted og så bliver hun utryg og kan ikke falde til ro igen, før du atter tager hende op.
Det er derfor naturligt at hun protesterer, når hun lægges fra en varm favn ned i sin egen seng. Det kan være en idé at svøbe hende lidt, så hun føler sig omsluttet både når du ammer, men også når hun flyttes, så skiftet ikke føles så voldsomt. Men du kan altså prøve at lægge hende fra dig, inden hun falder i så dyb søvn, at hun ikke ænser at hun bliver ...
... flyttet. Det er vigtigt at hun lige når at følge lidt med i at hun rent faktisk flyttes, men samtidig på et tidspunkt, hvor hun er træt nok til at sove videre og ikke protesterer - det er svært, men det kan lade sig gøre.
Se og lyt til hendes vejrtrækning, hendes øjne. Prøv at lægge hende fra dig, når du fornemmer at vejrtrækningen er blevet roligere, langsommere og når du kan se at hun er lige ved at falde i søvn og endnu ikke sover tungt. Stille og roligt putte hende fra din favn ned i egen seng. Vær lidt hos hende, hold dine hænder roligt på hende, så hun fornemmer at du stadig er der. Lad dine hænder have lidt vægt på hendes krop, så der er lidt tyngde, vug hende blidt imens hun ligger ned, stille og rolige, rytmiske bevægelser og lul hende på den måde til ro i egen seng, der hvor du ønsker hun skal sove.
Med hensyn til mme, vælling og mæthed, så vil det mætte hende mere at få en flaske med dette end at blive ammet. Halveringstiden for brystmælk er mindre end 48 minutter, hvor det for modermælkserstatning er 78 minutter, så børn der får flaske spiser ofte lidt færre gange om dagen end børn der ammes.
Det vil normalt være relevant at hun får mælk inden putning (20), sen aften (23.30), midt nat (03) og tidlig morgen (06) og først omkring 6 måneders alderen vil de fleste børn kunne springe amningen 03 over ... En flaske omkring midnat kunne måske gøre lidt her, netop fordi det ofte mætter mere - det er et forsøg værd, nogen garanti kan jeg dog ikke give dig.
En flaske kl. 20 kunne også have effekt på den måde at den måske vil mætte til kl. 01, hvor du så kunne amme og hun måske ville sove til næste morgen tidlig - på den måde kan et måltid om natten også nogle gange springes over - det er lidt forskelligt hvordan det fungerer bedst.
Igen - ingen faste regler, her er du nødt til at forsøge dig frem og finde ud af, hvad der fungerer for jer :)
Fortsat held og lykke med hende, håber du er hjulpet videre på vej.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
7. juli 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen. Vi har haft - og har fortsat store udfordringer med vores...
7. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Tak for besvarelsen på sidste brev. Det, som du har foreslået i...
2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
Viden om børn:
Klapvogn - køb af klapvogn
Når I vil købe en klapvogn, skal I overveje, hvad jeres behov er. Der findes mange forskellige modeller af klapvogne, som hver har deres fordele.
En klapvogn kan være praktisk, når I bevæger jer rundt i byen, eller tager feks. bus eller tog. En klapvogn er ofte let at manøvrerer rundt med, og den fylder ofte mindre end en barnevogn, hvilket kan gøre den praktisk i hverdagen. Samtidig kan mange klapvogne klappes sammen, så de f.eks. kan være med i bilen, hvis I f.eks. skal i ZOO...
Kogt-vands-klude
Kogt vands klude er et gammelt husmoderråd til røde barnenumser.
Princippet er at man tager noget blødt bomuldsstof f.eks. stof fra et gammelt forvasket lagen og klipper nogle firkantede stykker, som passer til at lægge på barnets numse.
Stofstykkerne koges, afkøles og vrides og lægges på og mellem barnets baller, der hvor barnets hud synlig er generet af syren fra afføring og urin. Du kan gemme de kogte klude i en lille bøtte med lidt kogt vand, som du har stående...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.